Аромат свіжої здоби манить на кухню домочадців всіх віків. Сьогодні пропонуємо побалувати дороге сімейство красивими і неймовірно смачними здобними булочками, на цей раз — з лимонно-ванільним смаком, повітряним світлим м’якушкою і присипаної маком глянцевою скоринкою.
Інгредієнти для приготування здобних булочок з дріжджового тіста:
- борошно пшеничне – 500-550 г
- молоко – 100 мл
- яйця курячі – 3 шт.
- масло вершкове – 50 г
- цукор – 70 г
- дріжджі сухі – 5 г
- сіль – 5 г
- ванільний цукор – 5-10 г
- лимонна цедра – 2 ст. л.
- мак – 1-2 ст. л
Рецепт приготування булочок із здобного дріжджового тіста:
Приблизно у третини від усієї норми теплого молока розмішуємо дріжджові гранули і близько 1 ст. л. цукрового піску — залишаємо на 10-15 хвилин в стороні до активації дріжджів.
В глибокій посуді збиваємо сіль, цукор, що залишився, два яйця і білок третього (один жовток залишаємо для глянцю на скоринці наших майбутніх булочок).
Заздалегідь розтоплюємо брусок вершкового масла, остуджуємо і в холодному стані переливаємо до яєчно-цукрової суміші. Ще раз проводимо кругові рухи віночком.
Додаємо ванільний цукор, просіваємо борошно пшеничне прямо над мискою — вводимо частинами і починаємо заміс здобного тіста для булочок вручну. Домігшись м’якою, не надто липнущей до рук маси, накривши серветкою, прибираємо на 1-1,5 години в тепле місце без протягів.
Після расстойки додаємо в здобне дріжджове тісто дрібну стружку лимонної цедри, обминаємо останній раз, вмішуючи жовті вкраплення у колобок.
Ділимо тісто на рівні шматки, з яких скачуємо кульки. У нашому прикладі на виході вийшло два «квітки» за 6 здобних булочок. Діаметр вогнетривкої форми – 22 див. Розміщуємо заготовки на пергаменті, даємо підійти ще півгодини.
Змащуємо збільшені в обсязі булочки змішаним з водою яєчним жовтком. Чим менше води, тим більш темною і блискучою виходить скоринка.
Мокру поверхню посипаємо зернами маку, додають здобі хрускіт.
Ставимо в розігріту духовку до максимуму — випікаємо здобні булочки з дріжджового тіста при температурі 170 градусів близько 25-30 хвилин. Перевіряємо готовність, проколів м’якуш скіпою.
Трохи остудивши, подаємо пишну здобу до чаю або з молоком.
Ароматні булочки зі здобного дріжджового тіста готові! Ця випічка виходить з дивним запахом лимона і ванілі.
Смачного!