Заморозка помідорів на зиму – це швидко, просто і практично. І дешево. Влітку ароматні свіжі помідори можна зібрати з дачної грядки або купити на ринку зовсім недорого і заморозити на зиму. Використовувати в міру необхідності, як і свіжі, додаючи в супи і борщі, овочеві рагу, каші, підливи і соуси – багато де знайдеться застосування.
Салат, звичайно, із заморожених помідорів не зробиш, але все інше – без питань. Заморожені томати навіть в піцу, пиріжки та запіканки годяться. Потрібно, не розморожуючи, розкласти кружечки помідор на піці або в запіканці, пирозі і закрити їх начинкою або шаром овочів.
Заморозити на зиму можна будь помідори, не вибираючи найкрасивіші для цієї мети. Для томатного пюре, яке потім додати в суп або в піджарку, соус, візьміть стиглі, м’які помідори, і неважливо чи будуть вони м’ясисті або навпаки – дуже соковиті. А для нарізки потрібні міцні щільні томати, у яких багато м’якоті і немає соку. Їх легко нарізати кружечками або шматочками і заморозити.
Перед заморожуванням помідори потрібно вимити в холодній воді і обсушити рушником або залишити в друшляку обсихати. Потім розподілити, які томати, яким способом заморожувати. Найбільш соковиті підійдуть для подрібнення на пюре, щільні томати з міцною шкіркою знадобляться для заморозки кружечками і шматочками.
Отже, для заморозки помідорів на зиму знадобиться:
- стиглі томати
- пакети для заморозки із застібкою або звичайні щільні пакети
- дошка обробна
- друшляк
- ножа, яким ви звикли працювати
- невеликі пластикові стаканчики або формочки для маффінів (силіконові)
Заморозка помідорів на зиму – 1-й спосіб – томатне пюре
Помідори для подрібнення в пюре розрізати на дві-чотири частини, вирізати білі прожилки і цятки.
Пересипати в блендер, подрібнити в пюре. Або перекрутити на м’ясорубці, використовуючи дрібну решітку.
Заморозити томатне пюре можна в невеликих пластикових стаканчиках, але найзручніше користуватися силіконовими формами. Після застигання заготовки з них легко дістаються, а заморожування відбувається швидше. Розлити томатне пюре по формочках, переставити на щільну поверхню (дошку, тарілку) і прибрати в морозильну камеру на решітку.
Заморозка помідорів на зиму – 2-й спосіб – кружечки
Для нарізки кружельцями відібрати помідори середньої величини, стиглі, м’ясисті. Нарізати кружечками, товщиною не більше 1,5 см, при такій нарізці томати збережуть форму і не розм’якнуть під час приготування.
Застелити тарілку або дошку харчовою плівкою або поліетиленовим пакетом, розкласти в один шар кружечки помідор. Накрити. Викласти ще один шар. Поставити в морозильну камеру.
Заморозка помідорів на зиму – 3-й спосіб – шматочки
Нарізку помідор шматочками зробити середньої величини, кубиками, щоб можна було використовувати для різних страв. Шкірку не знімати, сік зливати.
Застелити поверхню страви або дошки поліетиленом, розкласти одним шаром шматочки помідорів. Поставити для заморозки.
Через кілька годин нарізані помідори затвердіють, томатне пюре застигне. Потрібно витягти томатне пюре з силіконових формочок, скласти в щільний пакет і повернути в морозилку. Нарізані помідори зняти з плівки, розкласти невеликими порціями по пакетах, прибрати в морозильну камеру.
Заморозка помідорів для різних страв дуже виручить вас в зимовий час і ранньою весною.
Щоб точно знати, що саме лежить в конкретному пакеті, підпишіть їх із зазначенням дати заморозки і продукту.
Смачного!