Пропонуємо вам витратити трохи сил і часу, щоб порадувати свою сім’ю смачною і ситною рибним пирогом з рисом. Якщо такий пиріг доповнити салатом зі свіжих овочів, то його можна подати, як повноцінний обід або вечерю. Такий пиріг із дріжджового тіста чудово тримає форму при нарізці, тому його дуже зручно взяти з собою на роботу або дати дитині в школу в якості смачного перекусу. До речі, риба для цього рецепта підійде практично будь-яка, головне, щоб вона не була сухою і кісточок в ній було поменше. Отже, приступимо!
Інгредієнти для приготування пирога з рибою і рисом з дріжджового тіста (на форму діаметром 22-24 см):
Для тіста:
- молоко – 250 мл
- сметана – 50 г
- масло – 50 г
- дріжджі свіжі пресовані – 12 г
- цукор – 1 ст. л.
- сіль – 1 ч. л.
- борошно пшеничне – 500 г
- яйце куряче – 1 шт. (для змащування)
Для начинки:
- рис круглозернистий – ¾ склянки
- рибне філе (будь-яка риба на ваш смак) – 350 г
- цибуля ріпчаста – 1 шт.
- масло – 30 г
- свіжа зелень – невеликий пучок (за бажанням)
- сіль, перець – за смаком
Пиріг з рибою і рисом з дріжджового тіста – рецепт:
Вершкове масло розтопіть і відкладіть в сторону остигати. Молоко прогрійте в мікрохвильовій печі або на плиті до температури тіла або трохи більше (головне, температура не повинна бути більше 40 С). У тепле молоко всипте столову ложку цукрового піску і додайте свіжі дріжджі. Розмішайте віночком і залиште на 5 хвилин, щоб дріжджі активізувалися.
Через 5 хвилин додайте в миску остигле масло та сметану (будь-якої жирності). Перемішайте віночком.
Борошно перемішати із сіллю і просіяти. Невеликими порціями додайте борошно в рідкі інгредієнти.
Замісити дріжджове тісто для рибного пирога. Спершу перемішувати його ложкою або віночком, а по мірі того, як тісто почне густіти, почніть перемішувати руками.
Як тільки тісто збереться у грудку, перекладіть його на робочу поверхню і вимісити протягом 5 хвилин або більше. Тісто має стати еластичним, однорідним, м’яким і податливим. Робочу поверхню під час вимішування можете злегка припылять борошном, але тільки дотримуйтесь міру!
Отриманий гладкий колобок тесту перекладіть в змащену рослинним маслом миску. Накрийте миску плівкою або вологим рушником і поставте її в тепле місце (якщо у вас в будинку досить тепло, тоді просто залиште миску на робочому столі) на 1 годину, щоб дріжджове тісто підійшло.
Тим часом приготуйте начинку для рибного пирога.
Спершу в бульйоні або воді відварити рис майже до повної готовності. Відкиньте його на сито і дайте трохи охолонути.
Рибу очистіть від шкіри і кісток (якщо є) і наріжте невеликим кубиком.
Цибулину наріжте як можна дрібніше. Зелень також дрібно порубаєте.
У мисці з’єднайте вже остиглий рис, рибу, цибулю і зелень. Вершкове масло розтопіть і також додайте в начинку. Приправте масу сіллю і перцем.
Перемішайте. На цьому рибна начинка для пирога готова!
Через годину дістаньте тісто, за минулий час воно має в кілька разів збільшитися в об’ємі.
Викладіть дріжджове тісто на робочу поверхню, злегка обімніть і розділіть на 2 нерівні частини (десь на 2/3 і 1/3).
Меншу частину тіста відкладіть в сторону, а більшу розкачати в круг діаметром більше, ніж сама форма для випічки, щоб можна було сформувати бортики. Товщина розкочування близько 5 мм.
З допомогою качалки перекладіть тісто у форму і сформуйте бортики.
Викладіть на тісто рибну начинку з рисом, розрівняйте і утрамбуйте її.
Меншу частину тіста також розкачайте і накрийте начинку.
Краї тіста з’єднайте (дуже зручно це зробити з допомогою виделки), зайве тісто, якщо є, акуратно зріжте (за бажанням, з отриманих обрізків можете вирізати «рибку»). Сформованому дайте пирогу «відпочити» протягом 10 хвилин.
Духовку розігрійте до 180 С. «Відпочив» пиріг змастіть взболтанным яйцем. За допомогою шпажки зробіть на тесті кілька наскрізних отворів, щоб виходив пар.
Поставте пиріг з рибою і рисом в гарячу духовку і випікайте протягом 35 хвилин.
Готової випічки дайте трохи охолонути.
Пиріг з рибою і рисом з дріжджового тіста готовий! Нарізаємо на порції і подаємо до столу.
Сподіваємося, що наш покроковий рецепт з фото допоможе вам приготувати цей чудовий пиріг без клопоту!
Смачного!