500 рецептів
Випічка

Чорничний пиріг – Покроковий рецепт з фото

by admin 22 Червня, 2017 No Comments

Чорниця – це неймовірно смачна, ніжна, соковита і, звичайно ж, корисна ягода, яка ідеально підходить для приготування різноманітних смачних десертів. І сьогодні ми хочемо поділитися з вами рецептом чорничного пирога. Готувати такий пиріг можна як зі свіжою, так і з замороженої ягодою, вийде він однаково смачним. А пиріг можна подавати з кулькою улюбленого морозива або зі збитими вершками, хоча і сам по собі чорничний пиріг послужить прекрасним десертом!

Інгредієнти для приготування чорничного пирога (на форму діаметром 20-22 см):

Для тіста:

  • борошно пшеничне – 250 г
  • масло – 150 г
  • цукрова пудра – 2 ст. л.
  • яєчний жовток – 1 шт.
  • вода (крижана) – 3 ст. л.
  • сіль – щіпка

чорничний пиріг - інгредієнти для тіста

Для начинки:

  • чорниця (свіжа або заморожена) – 500 г
  • яблуко – 1 шт.
  • цукор – 150 г (або за смаком
  • лимон (сік і цедра) – 0,5 шт.
  • кориця – 0,5 ч. л.
  • крохмаль (картопляний) – 2 ст. л.

чорничний пиріг - інгредієнти для начинки

А також:

  • яєчний жовток – 1 шт (за бажанням, для змазування пирога)
  • цукор – 1 ст. л. (за бажанням, для обсипання пирога)

Пиріг з чорницею – рецепт з фото покроково:

Спершу приготуйте рубане тісто. Для цього в чашу кухонного комбайна з насадкою «металевий ніж» просійте борошно, додайте цукрову пудру і щіпку солі. Увімкніть комбайн і протягом 10-15 секунд ретельно перемішайте сухі інгредієнти.

борошно

До сухих інгредієнтів додайте холодне вершкове масло. Тільки попередньо наріжте його на невеликі кубики. Розітріть борошно з маслом до стану дрібної крихти.

борошно та олія

Додайте яєчний жовток і швидко перемішайте. Далі, не вимикаючи комбайн, влийте 3 ст. л. крижаної води. До речі, так як борошно у всіх різна і жовтки також можуть відрізнятися своєю вагою, вам може знадобитися води трохи менше або більше. Тому додавайте її частинами, постійно перевіряючи консистенцію тесту.

жовток

На виході у вас повинна вийти волога крихта, яка легко ліпиться.

рублене тісто

Отримане тісто зберіть в єдиний клубок, загорніть в плівку або просто сховайте в целофановий пакет і відправте в холодильник мінімум на 1 годину.

тісто для чорничного пирога

Приготуйте начинку для чорничного пирога. У глибокому сотейнику з’єднайте чорницю і цукор, ретельно розмішайте, поставте на невеликий вогонь і доведіть суміш до кипіння. Якщо будете використовувати свіжу чорницю, то влийте до неї кілька столових ложок води.

чорниця з цукром

Поки чорниця прогрівається, очистіть яблуко і натріть його на крупній тертці.

терте яблуко

Додайте подрібнене яблуко в каструльку з чорницею і перемішайте.

яблуко

Слідом додайте цедру і сік половини лимона. Доведіть чорницю до кипіння і проваріть протягом 10 хвилин. За бажанням, лимон можна замінити на лайм або апельсин.

сік і цедра лимона

Додайте корицю. За бажанням, кількість кориці можете збільшити або зменшити або зовсім замінити її на ванільний цукор.

кориця

Крохмаль розведіть в невеликій кількості (близько 70-100 мл) холодної води.

крохмаль

Постійно перемішуючи, влийте розведений крохмаль в чорничну начинку. Проваріть до загустіння. Зніміть з вогню і дайте повністю охолонути.

чорнична начинка для пирога

Коли начинка охолоне, а тісто відпочине, сформуйте чорничний пиріг. Відпочиле тісто розділіть на 2 нерівні частини (приблизно на 2/3 і 1/3), як показано на фото.

тісто

Меншу частину відкладіть поки в сторону, а більшу розкачайте в пласт діаметром трохи більше, ніж розмір форми. Товщина розкочування близько 5 мм.

розкачати

З допомогою качалки акуратно перекладіть тісто у форму, ретельно розрівняйте. Зайве тісто по краях форми обріжте гострим ножем або ножицями.

основа для пирога

Наповніть форму з тестом повністю охолола чорничної начинкою.

чорничний пиріг

Обрізки і відкладений менший шматочок тіста з’єднайте разом і розкачайте в довгий пласт. Розріжте пласт на рівні смуги шириною 1-2 див.

смужки з тіста

Частина підготовлених смужок викладіть поверх чорничної начинки паралельно один до одного, залишаючи між кожною смужкою відстань, рівну її ширині.

решітка для пирога

Далі підніміть парні смужки, як зазначено на фото.

чорничний пиріг з гратами

І поперек викладіть одну з решти смужок. Підняті смужки тіста встановити в колишнє положення і підніміть вже всі непарні смужки.

решітка

Таким чином, сформуйте ґрати для пирога.

пиріг з чорницею рецепт з фото покроково

Зайве тісто обріжте, а кінчики смужок добре притисніть до основи.

пиріг з чорницею рецепт з фото

Перед випічкою поверхню чорничного пирога, за бажанням, змастіть жовтком і посипати цукровим піском. Робити це не обов’язково, але завдяки цій процедурі скоринка у пирога буде більш рум’яною і хрусткою.

змастити жовтком

чорничний пиріг Випікайте при 180 С близько 40 хвилин до рум’яної скоринки.

пиріг з чорницею рецепт з фото покроково

Подавати такий пиріг можна в теплому вигляді (через 1 годину після випічки) або вже повністю остиглому.

рецепт чорничного пирога

Перед подачею чорничний пиріг можна присипати цукровою пудрою і доповнити кулькою морозива.

чорничний пиріг рецепт з фото

Смачного!

Інші рецепти:

Брауні з рікоттою і вишнею - Покроковий рецепт з фото

Мереживний пиріг з маком - Покроковий рецепт з фото

Пиріг з рибою і рисом з дріжджового тіста - Покроковий рецепт з фото

Капкейки «Тірамісу» - Покроковий рецепт з фото

  • Previous Швидка маринована капуста (з оцтом) – Покроковий рецепт з фото8 років ago
  • Next Халва з насіння в домашніх умовах – Покроковий рецепт з фото8 років ago

Категорії

  • Випічка
  • Десерти
  • Закуски
  • Консервація
  • Кухонне приладдя
  • М'ясні рецепти
  • Напої
  • Перші страви
  • Популярні рецепти салатів
  • Рецепти з морепродуктів
  • Рецепти з овочів
  • Рецепти здоров'я
  • Рецепти читачів
  • Різне
  • Салати
  • Складні рецепти
  • Страви з курки