Чорниця – це неймовірно смачна, ніжна, соковита і, звичайно ж, корисна ягода, яка ідеально підходить для приготування різноманітних смачних десертів. І сьогодні ми хочемо поділитися з вами рецептом чорничного пирога. Готувати такий пиріг можна як зі свіжою, так і з замороженої ягодою, вийде він однаково смачним. А пиріг можна подавати з кулькою улюбленого морозива або зі збитими вершками, хоча і сам по собі чорничний пиріг послужить прекрасним десертом!
Інгредієнти для приготування чорничного пирога (на форму діаметром 20-22 см):
Для тіста:
- борошно пшеничне – 250 г
- масло – 150 г
- цукрова пудра – 2 ст. л.
- яєчний жовток – 1 шт.
- вода (крижана) – 3 ст. л.
- сіль – щіпка
Для начинки:
- чорниця (свіжа або заморожена) – 500 г
- яблуко – 1 шт.
- цукор – 150 г (або за смаком
- лимон (сік і цедра) – 0,5 шт.
- кориця – 0,5 ч. л.
- крохмаль (картопляний) – 2 ст. л.
А також:
- яєчний жовток – 1 шт (за бажанням, для змазування пирога)
- цукор – 1 ст. л. (за бажанням, для обсипання пирога)
Пиріг з чорницею – рецепт з фото покроково:
Спершу приготуйте рубане тісто. Для цього в чашу кухонного комбайна з насадкою «металевий ніж» просійте борошно, додайте цукрову пудру і щіпку солі. Увімкніть комбайн і протягом 10-15 секунд ретельно перемішайте сухі інгредієнти.
До сухих інгредієнтів додайте холодне вершкове масло. Тільки попередньо наріжте його на невеликі кубики. Розітріть борошно з маслом до стану дрібної крихти.
Додайте яєчний жовток і швидко перемішайте. Далі, не вимикаючи комбайн, влийте 3 ст. л. крижаної води. До речі, так як борошно у всіх різна і жовтки також можуть відрізнятися своєю вагою, вам може знадобитися води трохи менше або більше. Тому додавайте її частинами, постійно перевіряючи консистенцію тесту.
На виході у вас повинна вийти волога крихта, яка легко ліпиться.
Отримане тісто зберіть в єдиний клубок, загорніть в плівку або просто сховайте в целофановий пакет і відправте в холодильник мінімум на 1 годину.
Приготуйте начинку для чорничного пирога. У глибокому сотейнику з’єднайте чорницю і цукор, ретельно розмішайте, поставте на невеликий вогонь і доведіть суміш до кипіння. Якщо будете використовувати свіжу чорницю, то влийте до неї кілька столових ложок води.
Поки чорниця прогрівається, очистіть яблуко і натріть його на крупній тертці.
Додайте подрібнене яблуко в каструльку з чорницею і перемішайте.
Слідом додайте цедру і сік половини лимона. Доведіть чорницю до кипіння і проваріть протягом 10 хвилин. За бажанням, лимон можна замінити на лайм або апельсин.
Додайте корицю. За бажанням, кількість кориці можете збільшити або зменшити або зовсім замінити її на ванільний цукор.
Крохмаль розведіть в невеликій кількості (близько 70-100 мл) холодної води.
Постійно перемішуючи, влийте розведений крохмаль в чорничну начинку. Проваріть до загустіння. Зніміть з вогню і дайте повністю охолонути.
Коли начинка охолоне, а тісто відпочине, сформуйте чорничний пиріг. Відпочиле тісто розділіть на 2 нерівні частини (приблизно на 2/3 і 1/3), як показано на фото.
Меншу частину відкладіть поки в сторону, а більшу розкачайте в пласт діаметром трохи більше, ніж розмір форми. Товщина розкочування близько 5 мм.
З допомогою качалки акуратно перекладіть тісто у форму, ретельно розрівняйте. Зайве тісто по краях форми обріжте гострим ножем або ножицями.
Наповніть форму з тестом повністю охолола чорничної начинкою.
Обрізки і відкладений менший шматочок тіста з’єднайте разом і розкачайте в довгий пласт. Розріжте пласт на рівні смуги шириною 1-2 див.
Частина підготовлених смужок викладіть поверх чорничної начинки паралельно один до одного, залишаючи між кожною смужкою відстань, рівну її ширині.
Далі підніміть парні смужки, як зазначено на фото.
І поперек викладіть одну з решти смужок. Підняті смужки тіста встановити в колишнє положення і підніміть вже всі непарні смужки.
Таким чином, сформуйте ґрати для пирога.
Зайве тісто обріжте, а кінчики смужок добре притисніть до основи.
Перед випічкою поверхню чорничного пирога, за бажанням, змастіть жовтком і посипати цукровим піском. Робити це не обов’язково, але завдяки цій процедурі скоринка у пирога буде більш рум’яною і хрусткою.
чорничний пиріг Випікайте при 180 С близько 40 хвилин до рум’яної скоринки.
Подавати такий пиріг можна в теплому вигляді (через 1 годину після випічки) або вже повністю остиглому.
Перед подачею чорничний пиріг можна присипати цукровою пудрою і доповнити кулькою морозива.
Смачного!