500 рецептів
Випічка

Мереживний пиріг з маком – Покроковий рецепт з фото

by admin 19 Липня, 2017 No Comments

Сьогодні наш сайт хоче поділитися з вами рецептом дуже ароматного і повітряного дріжджового пирога з маком з оригінальною «мереживний» формою. А тісто для цього пирога пропонуємо приготувати не зовсім звичайне, а з додаванням сиру. Завдяки сиру тісто виходить неймовірно ніжна і здобне, а ще воно досить довго зберігає свою свіжість. Таке тісто чудово підходить не тільки для приготування пирога, але також з нього можна готувати пиріжки з різноманітними начинками або звичайні булочки. Отже, приступимо!

Інгредієнти для приготування мереживного макового пирога:

Для тіста:

  • молоко – 200 г
  • вода – 30 г
  • дріжджі свіжі пресовані – 14 г
  • цукор – 5 ст. л.
  • сир – 160 г
  • масло – 50 г
  • яєчні жовтки – 2 шт.
  • борошно – 550 г
  • яйце – 1 шт. (для змазування пирога)

інгредієнти для тіста

Для макової начинки:

  • мак – 150 г
  • молоко – 130 г
  • цукор – 100 г (або за смаком
  • яєчний білок – 1 шт.

інгредієнти для начинки

Мереживний пиріг з маком – рецепт з фото:

Приготуйте тісто. Для цього в невеликій ємності з’єднайте свіжі пресовані дріжджі і 1 ч. л. цукру (візьміть від загальної кількості).

дріжджі і цукор

Перемішуйте дріжджі з цукром протягом декількох хвилин, за цей час вони перетворяться в рідку масу.

свіжі дріжджі

Додайте до отриманої маси 1-2 ч. л. борошна і перемішайте, щоб вийшла однорідна суміш.

борошно

Додайте теплу воду (її температура повинна бути близько 35-38 С, але не більше 40 С, так як дріжджі можуть загинути), розмішайте і відкладіть ємність з дріжджовий бовтанку в сторону на 15-20 хвилин або до тих пір, поки на поверхні не утворюється густа пінна шапочка.

дріжджова бовтанка

Тим часом у сотейнику з’єднайте молоко, цукор і вершкове масло.

молоко і масло

Поставте сотейник на вогонь і при слабкому нагріванні доведіть суміш до однорідності: масло має розплавитися, а цукор повністю розчиниться. Зніміть сотейник з вогню.

молоко з маслом

Не чекаючи поки суміш охолоне, додайте в неї сир.

сир

І вінчиком або заглибним блендером ретельно все перемішайте, щоб позбутися від великих грудок сиру.

збити

Отриману масу вилийте в глибоку миску, в якій будете замішувати тісто. Дайте масі трохи охолонути до теплого стану (30-35 ° С). Коли маса досить охолоне, додайте яєчні жовтки і перемішайте.

жовтки

Слідом за жовтками, додайте в тісто добре підійшли дріжджі і все ретельно розмішайте.

дріжджі

Невеликими порціями додайте борошно.

борошно

Замісіть м’яке і липке тісто. Замішувати починайте спочатку ложкою, а коли маса стане досить густий, перемішуйте руками. До речі, так як борошно буває різної якості, то для замісу тіста її може знадобитися трохи більше або менше, тому орієнтуйтеся на консистенцію тіста.

тісто

Отриманий липкий колобок викладіть на робочий стіл і ретельно вимісіть його протягом 10-15 хвилин. За цей час тісто має стати однорідним, гладеньким і податливим. Під час замісу стіл можете злегка припылять борошном або ж змащувати руки і робочу поверхню розтопленим вершковим або рослинним маслом. До речі, тісто, за бажанням, ви можете замісити з допомогою хлібопічки або міксера з насадками для тіста.

сирно-дріжджове тісто

Вимішаний колобок тесту подкатайте в гладкий кулю і відправте в миску, яку попередньо потрібно злегка змастити рослинним маслом. Накрийте миску плівкою або рушником і залиште тісто в теплі на 1-2 години для підйому.

дріжджове тісто з сиром

Тим часом приготуйте начинку для мереживного пирога. Сухий мак залийте окропом і залиште на 10-15 хвилин.

мак в окропі

Пропарений мак відкиньте на сито.

пропарений мак

Перекладіть його в каструльку, залийте молоком і проваріть протягом 5-7 хвилин при слабкому кипінні. Вимкніть нагрів, накрийте каструлю кришкою і залиште мак настоятися протягом 20-30 хвилин.

мак в молоці

Через 20 хвилин, потім відкиньте мак на сито і ретельно відіжміть його.

віджати

З допомогою кавомолки (блендера або м’ясорубки) подрібніть мак з цукром.

подрібнений мак

Один яєчний білок збийте до м’якої, але вже досить густої піни.

збитий білок

Вмішайте білок в макову масу. На цьому начинка для мереживного пирога готова. До речі, за бажанням, в макову начинку можете додати жменю подрібнених горіхів і трохи родзинок.

мак і білок

Через 1-2 години дістаньте тісто, за цей час воно має збільшитися мінімум в 2-3 рази.

тісто

обімніть Тісто добре і розкачати в прямокутний пласт товщиною тесту близько 5-7 мм

розкачати

Нанесіть зверху рівний шар макової начинки, не доходячи до країв близько 1 див. Поверніть пласт в рулет.

макова начинка

Нерівні краї рулету обріжте і відкладіть їх в сторону. Сам скрутіть рулет і в місці зрізу з’єднайте тісто з одного краю, як показано на фото.

обрізати краю

Перенесіть рулет у форму діаметром 24-26 см або перекладіть на деко. За допомогою ножиць або ножа зробіть часті надрізи (не прорізаючи тісто до кінця), щоб вийшли сегменти шириною 1-2 див.

рулет з маком

Далі перші 2 сегмента акуратно розгорніть зрізом вгору, третій сегмент виверніть до центру пирога. Таким чином, чергуючи сегменти, сформуйте мереживний пиріг.

мереживний пиріг з маком

В центр пирога помістіть обрізані краї рулету. Сформований пиріг залиште на 20-25 хвилин для підйому. Потім змастіть його взболтанным яйцем і відправте випікатися.

змастити яйцем

Випікайте мереживний маковий пиріг в розігрітій до 180 С духовці близько 45-50 хвилин до рум’яного кольору.

мереживний пиріг з маком рецепт

Дайте пирогу охолонути і подавайте. Перед подачею можете присипати його цукровою пудрою.

мереживний маковий пиріг

Мереживний пиріг з маком готовий!

мереживний пиріг з маком

Смачного!

Інші рецепти:

Французький цибуляний пиріг: добірка смачних рецептів

Хрустке вівсяне печиво - Покроковий рецепт з фото

Брауні з какао (без шоколаду) - Покроковий рецепт з фото

Галети з вишнею - Покроковий рецепт з фото

  • Previous Капуста «Провансаль» швидкого приготування – Покроковий рецепт з фото8 років ago
  • Next Як законсервувати кавуни в банку на зиму? – Рецепт з фото8 років ago

Категорії

  • Випічка
  • Десерти
  • Закуски
  • Консервація
  • Кухонне приладдя
  • М'ясні рецепти
  • Напої
  • Перші страви
  • Популярні рецепти салатів
  • Рецепти з морепродуктів
  • Рецепти з овочів
  • Рецепти здоров'я
  • Рецепти читачів
  • Різне
  • Салати
  • Складні рецепти
  • Страви з курки