Сьогодні наш сайт хоче поділитися з вами рецептом дуже ароматного і повітряного дріжджового пирога з маком з оригінальною «мереживний» формою. А тісто для цього пирога пропонуємо приготувати не зовсім звичайне, а з додаванням сиру. Завдяки сиру тісто виходить неймовірно ніжна і здобне, а ще воно досить довго зберігає свою свіжість. Таке тісто чудово підходить не тільки для приготування пирога, але також з нього можна готувати пиріжки з різноманітними начинками або звичайні булочки. Отже, приступимо!
Інгредієнти для приготування мереживного макового пирога:
Для тіста:
- молоко – 200 г
- вода – 30 г
- дріжджі свіжі пресовані – 14 г
- цукор – 5 ст. л.
- сир – 160 г
- масло – 50 г
- яєчні жовтки – 2 шт.
- борошно – 550 г
- яйце – 1 шт. (для змазування пирога)
Для макової начинки:
- мак – 150 г
- молоко – 130 г
- цукор – 100 г (або за смаком
- яєчний білок – 1 шт.
Мереживний пиріг з маком – рецепт з фото:
Приготуйте тісто. Для цього в невеликій ємності з’єднайте свіжі пресовані дріжджі і 1 ч. л. цукру (візьміть від загальної кількості).
Перемішуйте дріжджі з цукром протягом декількох хвилин, за цей час вони перетворяться в рідку масу.
Додайте до отриманої маси 1-2 ч. л. борошна і перемішайте, щоб вийшла однорідна суміш.
Додайте теплу воду (її температура повинна бути близько 35-38 С, але не більше 40 С, так як дріжджі можуть загинути), розмішайте і відкладіть ємність з дріжджовий бовтанку в сторону на 15-20 хвилин або до тих пір, поки на поверхні не утворюється густа пінна шапочка.
Тим часом у сотейнику з’єднайте молоко, цукор і вершкове масло.
Поставте сотейник на вогонь і при слабкому нагріванні доведіть суміш до однорідності: масло має розплавитися, а цукор повністю розчиниться. Зніміть сотейник з вогню.
Не чекаючи поки суміш охолоне, додайте в неї сир.
І вінчиком або заглибним блендером ретельно все перемішайте, щоб позбутися від великих грудок сиру.
Отриману масу вилийте в глибоку миску, в якій будете замішувати тісто. Дайте масі трохи охолонути до теплого стану (30-35 ° С). Коли маса досить охолоне, додайте яєчні жовтки і перемішайте.
Слідом за жовтками, додайте в тісто добре підійшли дріжджі і все ретельно розмішайте.
Невеликими порціями додайте борошно.
Замісіть м’яке і липке тісто. Замішувати починайте спочатку ложкою, а коли маса стане досить густий, перемішуйте руками. До речі, так як борошно буває різної якості, то для замісу тіста її може знадобитися трохи більше або менше, тому орієнтуйтеся на консистенцію тіста.
Отриманий липкий колобок викладіть на робочий стіл і ретельно вимісіть його протягом 10-15 хвилин. За цей час тісто має стати однорідним, гладеньким і податливим. Під час замісу стіл можете злегка припылять борошном або ж змащувати руки і робочу поверхню розтопленим вершковим або рослинним маслом. До речі, тісто, за бажанням, ви можете замісити з допомогою хлібопічки або міксера з насадками для тіста.
Вимішаний колобок тесту подкатайте в гладкий кулю і відправте в миску, яку попередньо потрібно злегка змастити рослинним маслом. Накрийте миску плівкою або рушником і залиште тісто в теплі на 1-2 години для підйому.
Тим часом приготуйте начинку для мереживного пирога. Сухий мак залийте окропом і залиште на 10-15 хвилин.
Пропарений мак відкиньте на сито.
Перекладіть його в каструльку, залийте молоком і проваріть протягом 5-7 хвилин при слабкому кипінні. Вимкніть нагрів, накрийте каструлю кришкою і залиште мак настоятися протягом 20-30 хвилин.
Через 20 хвилин, потім відкиньте мак на сито і ретельно відіжміть його.
З допомогою кавомолки (блендера або м’ясорубки) подрібніть мак з цукром.
Один яєчний білок збийте до м’якої, але вже досить густої піни.
Вмішайте білок в макову масу. На цьому начинка для мереживного пирога готова. До речі, за бажанням, в макову начинку можете додати жменю подрібнених горіхів і трохи родзинок.
Через 1-2 години дістаньте тісто, за цей час воно має збільшитися мінімум в 2-3 рази.
обімніть Тісто добре і розкачати в прямокутний пласт товщиною тесту близько 5-7 мм
Нанесіть зверху рівний шар макової начинки, не доходячи до країв близько 1 див. Поверніть пласт в рулет.
Нерівні краї рулету обріжте і відкладіть їх в сторону. Сам скрутіть рулет і в місці зрізу з’єднайте тісто з одного краю, як показано на фото.
Перенесіть рулет у форму діаметром 24-26 см або перекладіть на деко. За допомогою ножиць або ножа зробіть часті надрізи (не прорізаючи тісто до кінця), щоб вийшли сегменти шириною 1-2 див.
Далі перші 2 сегмента акуратно розгорніть зрізом вгору, третій сегмент виверніть до центру пирога. Таким чином, чергуючи сегменти, сформуйте мереживний пиріг.
В центр пирога помістіть обрізані краї рулету. Сформований пиріг залиште на 20-25 хвилин для підйому. Потім змастіть його взболтанным яйцем і відправте випікатися.
Випікайте мереживний маковий пиріг в розігрітій до 180 С духовці близько 45-50 хвилин до рум’яного кольору.
Дайте пирогу охолонути і подавайте. Перед подачею можете присипати його цукровою пудрою.
Мереживний пиріг з маком готовий!
Смачного!