Маринована капуста «Провансаль» – прекрасна у всіх сенсах! Насамперед, це чудовий гарнір і холодна закуска, неймовірно смачне доповнення і до м’яса, і до птиці, а ще її дуже швидко готувати. Буквально якихось півгодини на подрібнення всіх овочевих складових, потім таке ж швидке перемішування з маринадом і …вуаля, все готово! Залишилося лише відвести добу на маринування в холоді, і можна насолоджуватися соковитою і смачною капустою!
Інгредієнти для приготування швидкої капусти Провансаль:
- капуста білокачанна – 1 кг
- морква – 1 шт.
- солодкий перець – 1 шт.
- часник – 1-2 зубчики
- вода – 150 мл
- оцет 9% – 2-3 ст. л.
- масло рослинне – 70 мл
- цукор – 50 г
- сіль – 1,5-2 ч. л.
Рецепт капусти Провансаль швидкого приготування:
Для приготування смачного капустяного гарніру необхідно взяти обов’язково соковиту, але не дуже тугу капусту. Якщо робити таку капусту виходячи з ваги вилка 2 кг і більше – потрібно збільшити пропорцію всіх інших інгредієнтів відповідно. Зняти з качана капусти потемнілі верхні листи, якщо такі є, а залишився вилок нарізати гострим ножем вручну тонкими довгими смужками або нашаткувати капусту на спеціальної або звичайної шатківниці.
Взяти каструлю побільше (емальований або з харчової нержавійки), щоб надалі було зручно перемішувати, перекласти в неї нашатковану капусту. Всипати сіль і слідом цукор, злегка, але без зайвого старанності, прим’яти капусту. Як тільки капуста стала м’якше – зупиняйтеся.
Обов’язковий овоч у капусті «Провансаль» – солодкий перець. Якщо моркву і ріпчасту цибулю ви можете виключити з рецепту, то м’ясистий солодкий і, бажано, червоного кольору перець – ні в якому разі! Його потрібно нарізати такими ж приблизно за розміром шматочками, що і капусту, додати в каструлю.
Моркву нарізати брусочками або натерти на (залізної традиційної або корейської) тертці. Також перекласти моркву в каструлю до перцю та капусти. Як вже говорилося, моркву ви додаєте на свій розсуд, можна замінити ріпчастою цибулею, або зовсім не класти в капусту ні зітхання, ні цибулю.
Наостанок, додати до інгредієнтів подрібнений будь-яким способом часник, а весь вміст каструлі добре перемішати.
Влити в капустяно-овочеву суміш теплу воду, масло і оцет. Масло вибирайте на свій смак, але тільки з урахуванням того, що будь-нерафінована додасть капусті додатковий присмак. Оцет в рецепті використовується звичайний 9%-й, можна замінити його есенцією або яблучним (розвести або додати по пропорції).
Залишилося перемішати овочі з складовими маринаду. На цьому етапі обов’язково спробуйте капустяну суміш на смак – якщо вам не вистачає солі, оцту або цукру, саме зараз можна вирівняти смаковий баланс.
Притиснути щільно капусту до дна, покласти зверху широке плоске блюдо. На нього поставити глечик або банку з водою. Каструлю з капустою помістити мінімум на 5-7 годин, а краще на добу, на балкон або в холодильник.
Після маринування її можна розкласти в підходящі за обсягом баночки і поставити на зберігання в будь прохолодне місце.
Швидка маринована капуста «Провансаль» готова!
Смачного!