Халва – одне з найулюбленіших східних солодощів поряд з рахат-лукум і пахлавою. До того ж, її можна з легкістю приготувати в домашніх умовах! Якщо ви думаєте, що це неможливо – просто візьміть цей рецепт халви з насіння на замітку і переконайтеся, що це дійсно просто і швидко. Якихось пару годин і на вашому столі власні очі буде царювати королева східних ласощів – соняшникова халва!
Інгредієнти для приготування домашньої соняшникової халви:
- насіння соняшнику – 2,5 склянки
- цукор – 100 г
- мука пшенична – 1 стакан
- вода – 1 склянку
- рослинне масло – 2-3 ст. л.
- волоські горіхи – 1 жменя
Рецепт приготування халви з насіння в домашніх умовах:
Для домашньої халви візьмемо очищені насіння соняшнику і помістимо їх на сковороду (без олії). Поступово почнемо підсушувати їх на малому вогні конфорки, попутно помішуючи лопаткою, домагаючись золотисто-коричневого відтінку. Важливо не перепечеться насіння, щоб готова халва не гірчить. Коли насіння підсмажаться – пересипаємо їх на широке блюдо, відставляємо в сторону і даємо охолонути.
У тій же сковороді обсмажимо пшеничне борошно. Також помішуємо її лопаткою, щоб борошно обсмажилася рівномірно, без пригорілих ділянок, до кремового кольору. Даємо їй час охолонути.
Наші насіння трохи охололи, візьмемо м’ясорубку або занурювальний блендер і подрібнюємо їх у кашоподібну суміш. Якщо у вас є тільки м’ясорубка, бажано пропустити через неї насіння 2-3 рази, інакше халва не буде мати однорідної структури.
Змішуємо подрібнені насіння і обсмажене борошно.
Для скріплення маси додаємо рослинне масло. Його кількість залежить від сорту насіння і способу подрібнення. Влийте стільки олії, щоб тільки скріпити між собою борошно і насіння, але не переборщіть з ним, щоб халва не вийшла жирної.
Волоські горіхи потрібно поламати великими і середніми шматочками, додати в масу. Залишити кілька цілих половинок для прикраси готової халви.
Варимо цукровий сироп з цукру і води. Виливаємо на сковороду воду, всипаємо цукор, кип’ятимо і уварюємо суміш, поки вона не почне «тягнутися нитками» (близько 5-6 хвилин на малому вогні).
Сироп відправляємо до заготівлі з насіння і швидко перемішуємо. Якщо ви правильно зварили цукровий сироп, він тут же почне кристалізуватися в масі. Викладаємо на застелений плівкою прямокутну форму і утрамбовується. Можна поставити халву під прес, тоді вона буде мати гарний рівний вигляд. Охолоджуємо халву близько 2-3 годин у холодильнику.
Домашня халва з насіння готова!
Розрізаємо її кубиками, прикрашаємо і угощаемся!
Смачного!