Панна-котта – це дуже смачний та ніжний десерт, який подарувала світу італійська кухня. Традиційно панна-котта готується з жирних вершків, які увариваются на вогні, але такий десерт виходить досить калорійним. Пропонуємо вам полегшену версію цього десерту – панакоту на йогурті. Десерт виходить легким кремовим і на смак. Подавати панна-котту найкраще з ягідним соусом. Для приготування соусу можете використовувати будь-які ягоди, які вам подобаються, які є у вас в наявності. Так як свіжі ягоди бувають тільки влітку, то все інше час сміливо використовуйте заморожені.
Інгредієнти для приготування панакоти з йогурту (на 4-6 порцій):
панна-котти:
- вершки (жирністю від 30 %) – 200 мл
- йогурт (без добавок) – 500 мл
- желатин (порошковий) – 10 г
- цукор – 5 ст. л. (або за смаком
- ванільний цукор – 1 ч. л. (за бажанням)
Для ягідного соусу:
- ягідне пюре – 150 г
- полуниця (або інші ягоди на ваш смак) – 100 г
- вишня – 50 г
- цукор – 1 ст. л. (або за смаком
- крохмаль (картопляний) – 1 ч. л. з гіркою
Рецепт приготування панакоти з йогурту:
Желатин залийте 50 мл води і залиште на 5 хвилин, щоб він набух.
Тим часом у глибокому сотейнику з’єднайте 60 мл жирних вершків, цукор і ванільний цукор.
Поставте сотейник на вогонь і, помішуючи, прогрійте вершки до тих пір, поки цукор повністю не розчиниться.
Набряклий желатин акуратно прогрійте в мікрохвильовці або на водяній бані до повного розчинення. До кипіння желатин не доводьте, тому, якщо будете прогрівати в мікрохвильовці, то кожні 5-10 секунд ємність з желатином діставайте і перемішуйте. Розчин желатину процідіть через дрібне сито і введіть в теплі вершки. Ретельно перемішайте і відкладіть поки в сторону.
вершки збийте до отримання пишного і щільного крему.
Збиті вершки акуратно вмішайте в йогурт.
Влийте суміш желатину і вершків. Добре перемішайте.
Отриману масу розлийте по креманкам, келихах або різноманітних формах. Наповнені келихи з йогуртовій панакотою поставте в холодильник на 1-2 години, десерт повинен застигнути.
Приготуйте ягідний соус. Для цього ягідне пюре перекладіть в каструльку і на маленькому вогні доведіть до кипіння. Якщо готового ягідного пюре у вас немає, то просто візьміть більше ягід і подрібніть їх блендером або звичайною товкачиком. За бажанням, готове пюре можете протерти через сито, щоб позбутися від дрібних кісточок.
Полуницю наріжте на невеликі шматочки. Вишню також можете додатково подрібнити, якщо вона досить велика. Додайте ягоди разом з цукром в закипевшее пюре. Доведіть суміш до кипіння і проварити 3-4 хвилини.
Картопляний крохмаль розчиніть в холодній воді (близько 70 мл).
Влийте розчин крохмалю в каструльку до ягід і варіть до тих пір, поки соус не загусне. Готовий ягідний соус перекладіть в іншу ємність і залиште остигати.
Коли панакота з йогурту застигне, полийте її щедрою порцією ягідного соусу.
Перед подачею до столу десерт прикрасити листочками м’яти.
Смачного!