напередодні світлого свята Воскресіння Христового пропонуємо освоїти кулінарний майстер-клас приготування сирної паски без випічки для тих, хто не уявляє собі життя без шоколаду! Обов’язковий атрибут багатьох православних кулінарів на великодньому столі – паска з сиру. Рецепт цього разу пропонуємо без випічки, готувати будемо з допомогою спеціальної рознімної форми у вигляді усіченої піраміди…
Така форма, як і всі великодні аксесуари, дуже символічна. Вона асоціюється з труною Ісуса, а солодкість і насичений смак самої пасхи має налаштовувати всіх прославляють велике торжество на радісне життя у вірі та покорі. Якщо у вас немає великодньої форми – не біда, можна покласти сирну масу в підручні кухонне приладдя з отворами, наприклад, друшляк, пластмасове відерце, у якому доведеться зробити дірочки, або навіть новий квітковий горщик. Сподіваємося, ви знайдете вихід з положення і все-таки спробуєте приготувати з нами шоколадну сирну паску!
Інгредієнти для приготування сирної паски без випічки:
- сир – 0,6 кг
- масло вершкове – 200 г
- сметана не менше 15% – 100 мл
- шоколад – 100 г
- цукор – 1 склянка
- ванілін – 1 г
Паска з сиру – рецепт з фото покроково:
Шоколадна сирна паска, звичайно ж, буде з шоколадом! Підготуємо його заздалегідь, натерши на найбільшій залізної тертці або помістивши шматочки шоколаду в чашу подрібнювача вашого кухонного комбайна, або, якщо хочете зробити зовсім великі шматочки-крапельки в сирній масі, порубаєте плитку шоколаду ножем. В кожному обраному способі є свої переваги – вибирайте той, що вам до смаку!
Для сирної паски до сиру та олії пред’являються наступні вимоги: масло заздалегідь витягуємо з холоду, воно нам знадобиться вже з сильно розм’якшеною структурою, а сир купуємо на ринку або в магазині м’який, вологий, не кислий, хорошої якості. З сильно віджатого сиру навряд чи вийде смачна паска, тому краще приділити цього моменту особливу увагу. Поміщаємо сир і шматочки масла в миску, перетираємо спочатку просто вилкою.
Потім «озброюємося» заглибним блендером і ретельно все перебиваємо в однорідну сирно-масляну суміш.
Беремося за сметану – збиваємо її легко з цукром. Замість жирної сметани цілком допустимо використання жирних вершків.
У збиту сметану/вершки вводимо ванілін, стежимо, щоб кристали цукру всі розчинилися в сметані і не «хрустіли» потім на зубах у готовому блюді.
Підмішуємо солодку ванільну сметанную масу до сиру і масла, знову пробиваємо заглибним блендером. Звертаємо вашу увагу, що віночок на цьому етапі не використовується, необхідно тільки перемішати масу як можна ретельніше, але не збивати її!
Додаємо шоколадну стружку, вмішуємо її в сирну масу.
Перемішуємо до рівномірного розподілу шоколадних частинок.
Готуємо форму, скріплюємо її чотири частини, перевертаємо на плоскій тарілці з високими (!) бортиками і вистилаємо шаром або двома чистої марлі так, щоб її краї звисали.
Перекладаємо всю сирно-шоколадну масу в пасочницу.
Краї марлі складаємо в центр, ставимо що-небудь важке для виділення сироватки і пресування сирної маси.
Сироватка почне виділятися практично відразу ж, тому так важливо взяти відповідне блюдо для пасхи (кількість сироватки може досягати 150 мл). Ставимо великдень з сиру в холодильник мінімум на 12 годин.
Після всієї процедури виймаємо великдень з холодильника, знімаємо гніт, розгортаємо марлю, перевертаємо на блюдо для подачі. Великдень легко виймається з форми, слідом знімаємо марлю.
Паска з сиру без випічки готова! Прикрашаємо її різнобарвною цукрових присипкою, цукатами, горіхами або сухофруктами.
З святом!
Нехай він принесе у ваш дім мир, щастя і добро, а віра вкриє від негараздів!
Христос Воскрес!