Зовні непоказна, дрібна і невигадлива мойва — мешканка морів, володіє специфічним ароматом, досить м’ясиста, хороша в солоному, маринованому, копченому, смаженому вигляді і з-за дуже тонких кісток часто готується без оброблення. Наш рецепт рибної закуски пропонуємо педантичним їдцям і не найбільш ледачим кулінарам, позбавляємося від потрухів, залишаючи тільки філе.
Інгредієнти для приготування домашньої солоної мойви:
- мойва – 600 г
- цибуля ріпчаста – 1-2 шт.
- запашний перець – 2-3 горошини
- лавровий лист – 2-3 шт.
- чебрець/інша пряна трава – 10 гілок
- коріандр – 1 ч. л.
- сіль – 3 ст. л.
- цукор – 1-2 ст. л.
Рецепт приготування солоної мойви в домашніх умовах:
Першим ділом варимо розсіл — 800 мл води опускаємо сіль, цукор, пряний чебрець, горошини коріандру і запашного перцю, лаврові листи. Кип’ятимо, проварюємо хвилин п’ять і знімаємо з плити. Перед засолюванням мойви насичений розчин повністю остуджуємо і використовуємо тільки холодним!
Якщо рибка була заморожена, спочатку відтає її. Промиваємо в холодній воді.
Відрізаємо голови, плавники, хвости.
Розрізаємо черевну порожнину, вичищаємо, піддягаємо з боку хвоста і виймаємо хребет — філе придавлюємо, розправляємо пластиною. Можна ще раз промити.
Дно ємності для заготівлі солоної мойви застеляємо цибульними кільцями, гілками свіжого чебрецю — використовуємо два види цибулі для більшої барвистості закуски.
Внапуск розміщуємо підготовлене філе риби по всьому периметру форми.
Заливаємо ароматним розсолом, накриваємо кришкою/плівкою.
Витримуємо мойву в розсолі в холоді мінімум 10 годин (всю ніч).
Подаємо розпалює апетит домашню солону мойву, прикрасивши соковитою зеленню.
Смачного!