500 рецептів
Випічка

Козунак (болгарська великодній хліб) – Покроковий рецепт з фото

by admin 19 Липня, 2017 No Comments

Зовсім скоро всіх нас чекає світле свято Пасхи, а це означає, що настав час доглядати смачні рецепти випічки, якою можна буде почастувати всіх рідних і близьких. Тому сьогодні ми хочемо поділитися рецептом повітряної пасхальної випічки, а саме пропонуємо приготувати вам болгарський козунак. Козунак – це пасхальний пиріг-плетінка, який є аналогом звичного нам паски. Такий хліб виходить неймовірно ніжним, ароматним, з легкої хрусткою цукровою скоринкою.

Інгредієнти для приготування козунак (на 2 пирога):

  • молоко – 130 г
  • вода – 130 г
  • дріжджі свіжі пресовані – 15 г
  • цукор – 145 г (125 г в тісто, 20 г для обсипання)
  • яйця курячі – 3 шт. (2 шт. в тісто, 1 шт. для змащування)
  • масло – 100 г
  • борошно пшеничне – 650 г
  • родзинки – 150 г
  • цедра апельсина – 1 ст. л. (або за смаком

козунак - інгредієнти

Рецепт приготування козунак:

Замісіть тісто. Для цього з’єднаєте разом молоко і воду. Отриману суміш прогрійте в мікрохвильовій печі або на плиті до температури тіла. Додайте до теплої рідини 2 ст. л цукру (з загальної кількості для тіста) і свіжі дріжджі.

дріжджі

Все ретельно розмішайте віночком, щоб дріжджі повністю розчинилися. Залиште суміш на 15 хвилин для того, щоб дріжджі ожили – на поверхні повинна з’явитися пінна шапочка.

розмішати

Тим часом 2 яйця збийте з цукром в пишну піну. Вершкове масло розтопіть і остудіть.

яйця збиті з цукром

дріжджовий розчин влийте розтоплене вершкове масло і збиті в піну яйця, а також додайте натерту цедру апельсина. Цедру з апельсина натирайте дуже акуратно, щоб не зачепити білу частину, так як вона може дати гіркоту. Розмішайте до однорідності.

цедра

Додайте невеликими частинами просіяне борошно.

борошно

Замісіть м’яке тісто. Коли тісто збереться у грудку, викладіть його на стіл і вимісити протягом 7-8 хвилин. Подкатайте його в гладкий кулю і викладіть в змащену рослинним маслом миску.

тісто для козунак

Накрийте миску плівкою або рушником і залиште її в теплі на 1-2 години, щоб тісто для козунак підійшло.

тісто

У тісто додайте родзинки. Тісто помісіть кілька хвилин, щоб родзинки рівномірно розподілився. Миску з тестом знову накрийте рушником або плівкою і залиште хвилин на 10 відпочити.

родзинки

Відпочиле тісто розділіть на 2 рівні частини. Для цієї мети краще скористайтеся вагами.

тісто з родзинками

Одну частину тіста поверніть в миску, а другу розділіть на 3-4 рівні частини.

кульки тіста

Кожну частину тіста розтягніть в довгий джгут. Кінці у джгутів постарайтеся зробити трохи вужче, ніж середина.

джгути з тіста

Кінці джгутів з’єднайте з одного боку і сплетіть їх них косу з 3 або 4 батогів.

плетінка з тіста

Таким чином, як показано на фото, сформуйте плетінку і з другою частиною тіста. Готові великодні пироги перенесіть на застелений пергаментним папером деко, зверху прикрийте їх рушником і залиште на 30 хвилин для підйому.

плетінка козунак

Відпочилі і підійшли плетінки змастіть взболтанным яйцем.

пиріг козунак

Зверху присипте їх цукром.

болгарська великодній плетінка

Випікайте плетінки в розігрітій до 180 С духовці близько 30 хвилин до рум’яного кольору.

болгарський великодній хліб

Болгарська козунак готовий!

козунак болгарський

Смачного!

Інші рецепти:

Мереживний пиріг з маком - Покроковий рецепт з фото

Слойки з яблуками і медом - Покроковий рецепт з фото

Пасхальне печиво з глазур'ю - Покроковий рецепт з фото

пахлава Медова з горіхами - Покроковий рецепт з фото

Бублики на кефірі - Покроковий рецепт з фото

Пиріг з ожиною - Покроковий рецепт з фото

  • Previous Йоркширський пудинг – рецепт з фото8 років ago
  • Next Капуста «Провансаль» швидкого приготування – Покроковий рецепт з фото8 років ago

Категорії

  • Випічка
  • Десерти
  • Другі страви
  • Заготовки на зиму
  • Закуски
  • Здоров'я
  • Консервація
  • Кухонне приладдя
  • М'ясні рецепти
  • М’ясні рецепти
  • Напої
  • Облаштування кухні
  • Перші страви
  • Популярні рецепти салатів
  • Рецепти з морепродуктів
  • Рецепти з овочів
  • Рецепти здоров'я
  • Рецепти читачів
  • Різне
  • Салати
  • Складні рецепти
  • Соуси
  • Страви з курки
  • Суші та роли