Дивовижне поєднання звичайних інгредієнтів народжує унікальний і незвичайний соус Айолі, який подарували світу французькі кулінари. Простий в приготуванні соус айоли здатний перетворити смак самого скромного страви.
Знаменитий французький соус айоли робить будь-яку страву шалено апетитним і яскравим на смак. Готується він за принципом майонезу, але з великою кількістю часнику. На 250 мл оливкової олії береться цілих 5 зубчиків. Справжня смакова бомба! Найпростіше готувати соус з допомогою блендера або міксера, але якщо їх немає, можна айоли збити ручним віночком, а часник – перетерти в ступці.
Соус айоли подають до м’ясних і рибних страв. Але, як ви самі розумієте, є його можна, з чим душа запросить. І хай вибачать нас французи і грузини разом узяті, навіть з шашликами. Якщо це і буде кулінарним гріхом, то дуже, дуже солодким …
Складові:
- часник – 5 зубчиків
- оливкова олія (або суміш з соняшниковою) – 250 мл
- куряче яйце – 1 штука (беремо з нього тільки жовток)
- лимонний сік (або винний оцет) – 1 ст. л.
- сіль на кінчику ножа.
приготування
- Всі складові для соусу дістаємо з холодильника заздалегідь, щоб вони придбали кімнатну температуру. Тільки в цьому випадку соус швидко загусне. У зворотному випадку вам доведеться його збивати до тих пір, поки він все-таки не зігріється до потрібної температури і не дійде в результаті до потрібної густої консистенції. Очищаємо зубчики часнику і робимо з нього кашку будь-яким зручним методом – пропускаємо через прес, шаткуємо і перетираємо в ступці або звертаємося до допомоги блендера.
- Моєму яйце і акуратно його розбиваємо, відокремлюючи жовток. Кладемо в жовток кашку з часнику і, використовуючи середню швидкість на блендері або міксері, збиваємо. Буквально по крапельок починаємо домішувати до складу оливкова олія.
- Як тільки маса стане досить густою, масло починаємо вливати вже тонким струменем.
- Сік з лимона видавлюємо заздалегідь. Тепер ми його додаємо, солимо до смаку. Збиваємо далі. В принципі, на цьому соус готовий. Пробуємо і прислухаємося до своїх відчуттів.
- Напевно соус вам здасться дуже смачним. Але, якщо хочете соус більш рідкий, можете додати в нього трохи води і збити знову. Для більш яскравого і гострого смаку також можна підсипати трохи чорного меленого перцю, капнути пару крапель соусу табаско, покласти чайну ложку гірчиці. Зважилися на ці добавки? Тоді кладемо їх і збиваємо соус ще раз. Готовий айоли витримуємо в холодильнику близько чверті години. Подаємо з будь-якими стравами, в тому числі з бутербродами або гамбургерами.
- Насолоджуйтесь чудовим соусом айоли! Це дуже смачно! Приємного вам апетиту!
Господині на замітку:
- Соус айоли може бути прекрасною заправкою до салатів і супів-пюре.
- Кулінари Мальти вдосконалили соус Айолі шляхом додавання в нього томатів. Такий соус має приємний ніжно-рожевий колір і відмінно поєднується з вареними овочами, грінками, м’ясом.
- Іспанці нерідко додають в соус Айолі грушеве пюре, яке пом’якшує різкий смак часнику і покращує смакові характеристики соусу.
Приготування і фото: Старинська Леся.