Приготуємо курячі стегенця, хоча можна взяти і інші частини курки за бажанням, з овочами і турецьким горохом нут. Блюдо вийде смачним і ситним. Тільки будьте готові до того, що приготування потрібно буде планувати заздалегідь, так як попередньо нут потрібно буде замочувати у воді.
Складові:
- курячі стегенця – 2-3 штуки
- нут – 250 г
- ріпчаста цибуля – 1 головка
- часник – 2 зубчики
- морква – 1 штука
- перець болгарський червоний – 1 штука
- помідори свіжі – 2 штуки
- томатна паста – 1 столова ложка
- оливкова олія -100 г
- сіль перець.
приготування стегенець
Нут слід замочити з вечора у великій кількості води. У воду можна додати трохи соди. Назавтра зливаємо воду і промиваємо нут кілька разів. Кладемо в каструлю, заливаємо водою і варимо 2-3 хвилини після закипання. Зазвичай, при варінні виділяється багато піни, бажано зібрати її, але можна і не збирати, так як першу воду ми все одно виллємо. Отже, зливаємо першу воду, промиваємо злегка нут, заливаємо свіжою водою, що б вона покрила горох і варимо 30-40 хвилин на середньому вогні. Чи не доводимо нут до повної готовності, так як пізніше будемо його ще варити з куркою. Відкидаємо на друшляк і відставляємо ненадовго, залиште склянку води, в якому варився нут, нам вона ще знадобиться. Турецький горох після варіння збільшиться в розмірі в кілька разів, стане ось таким жовтенький і пухким.
Курячі стегенця моєму, режим навпіл. Ще я знімаю шкірку і видаляю зайвий жир, але цю операцію ви можете опустити. Підсмажуємо їх в розігрітому оливковому маслі 5-10 хвилин. Викладаємо стегенця на тарілку і відставляємо в сторону.
Поки смажаться стегенця можна зайнятися овочами. Все моєму і очищаємо. Ріпчасту цибулю нарізаємо невеликими квадратиками, часник дрібно рубаємо або пропускаємо через землянку, морква нарізаємо тонкими кільцями (якщо вона велика – півкільцями), червоний перець нарізаємо невеликими смужками.
У сковороді, де ми обсмажували курку, тепер підсмажуємо цибулю і часник до прозорого, трохи золотистого стану, якщо потрібно, додаємо оливкову олію.
Додаємо колечка моркви, підсмажуємо ще кілька хвилин.
Черга за червоним болгарським перцем, поки він присмажується, моєму стиглий помідор і натираємо його на крупній тертці. За бажанням можна видалити помідорову шкурку.
Додаємо помідор і томатну пасту, все перемішуємо.
Кладемо в сковороду попередньо обсмажені курячі стегенця.
Додаємо відварений нут і стакан води, в якій він варився, і продовжуємо тушкувати страву на маленькому вогні близько 20-30 хвилин. При необхідності додаємо ще трохи води, солимо і перчимо. Підсолюємо їжу незадовго до готовності, так як сіль уповільнює процес варіння. Перевіряємо готовність страви, якщо нут ще трохи твердоват, а курка вже готова, дістаємо її і доварювали нут до готовності. Сервіруємо курячі стегенця з нутом гарячими, посипаючи порізаною петрушкою.
- На замітку:
- З нутом (турецьким горохом) можна приготувати безліч чудових страв. Це кульки з нуту, суп з бараниною і нутом, а також густий суп з нуту з соусом. Або салат з нутом і бринзою. Також нут додають в плов.
- Нут містить багато корисних речовин і має ряд позитивних властивостей, наприклад, знижує холестерин і тиск, поповнює запаси заліза і марганцю в організмі.