Ароматні рум’яні пиріжки, смажені на олії, завжди виглядають апетитно. Пам’ятаю, як в гостях у наших сільських родичів готували таку смакоту – дітлахами вони розметались за хвилину!
Скільки б не з’являлося нових і популярних рецептів, вони не в змозі витіснити з нашого меню звичайні і прості в приготуванні страви. Прісні смажені на сковороді пиріжки з начинкою з картоплі – відмінний приклад смачної їжі на швидку руку.
Тісто для таких пиріжків готується без яєць на молочних продуктах – воно буде м’якше і пишніше, ніж на воді. У нашому рецепті використовується сироватка, яка майже повністю ідентична кефіру, але обходиться набагато дешевше.
Складові:
для тесту:
- сироватка – 150 мл
- сіль – 0.5 ч.л.
- цукор – 0.5 ч.л.
- сода – 1/3 ч.л.
- борошно – 1,5 ст.
для начинки:
- відварену картоплю – 1-2 шт.
- цибулина – 1 шт.
- пучок зелені
- сіль за смаком
- соняшникова олія – для смаження
Як приготувати:
Розчиняємо соду, цукор і сіль в сироватці. Потихеньку вводимо борошно, поки тісто не буде на вигляд, як на фото, тобто, злегка розпливається грудочкою з сухуватими включеннями. До речі, на сайті можна ознайомитися з рецептом хліба на сироватці.
Викладаємо масу на пріпиленний борошном поверхню для остаточного замісу. Щоб пиріжки були ніжними і пористими, замішувати тісто слід дуже обережно і недовго – рівно стільки, щоб згладити великі нерівності. Правильно замішане тісто для прісних пиріжків виглядає більш пухким і не таким гладким, яким зазвичай буває пельменное тісто.
Розкачуємо тісто так, щоб його товщина була близько 1-2 см.
Для начинки беремо цілком відварену картоплю і натираємо його. Півкільця цибулі обсмажуємо на маслі, а зелень рубаємо.
З тіста вирізаємо круглі великі заготовки.
Кладемо на кожну десертну ложку начинки.
Защипуємо заготовки, як вареники.
Смажимо на олії під кришкою, викладаючи майбутні пиріжки спочатку вниз швом (зліпленим краєм).
- Подаємо відразу ж. Смачно буде і з молоком, і з чашкою чаю. Томатний сік або бульйон теж відмінно доповнять трапезу.
Господині на замітку:
- Процес приготування пиріжків зовсім не складний, але новачка все ж можуть чекати несподіванки. Перше (про що вже згадувалося) – не потрібно старатися при замішуванні тіста. Чим довше його місити, тим сильніше розвинеться клейковина і тим щільніше і жорсткіше буде випічка.
- Важливий момент – оптимальний режим смаження. Оскільки пиріжки досить товсті для приготування на сковорідці, температура сковороди не повинна бути високою, щоб «розтягнути» жарку в часі. Разом з тим, вона повинна бути досить високою, щоб масло кипіло, інакше пиріжки просочаться жиром. Сковорідку обов’язково накриваємо кришкою, а пиріжки перевертаємо на інший бік, а при необхідності перевертаємо і на боки (якщо вони не встигли прожаритися всередині).
- Молочний продукт Сироватка виходить при приготуванні домашнього сиру.