Готуємо смачні свинячі реберця в духовці в приголомшливому гострому томатному соусі з цибулею і гірчицею.
Народна поголоска стверджує, що найсмачніше свиняче м’ясо у кісток, тобто свинячі реберця. Я повністю згодна, м’ясо на реберцях дійсно після термічної обробки виходить дуже соковитим і ніжним. Їх сьогодні і приготуємо! Та ще й в гострому томатному соусі! Рецепт дуже простий, без проблем, але результат просто чудовий. Що може бути смачніше, тримаючи свиняче реберця за кісточку, відкушувати від шматка м’ясо, плюнувши на всі канони пристойності, без жодних ножа і вилки, як наші предки. І відчувати те почуття, що чим Ви сильніше забруднилися, тим смачніше … Ви ще роздумуєте, готувати або не готувати ?! – Готувати, не можна не готувати!
Складові:
- свинячі реберця – 1 кг
- сіль за смаком
- чорний перець – за смаком
для соусу:
- вершкове масло – 2 столові ложки
- цибуля ріпчаста – 1 штука
- томатний соус – 6 столових ложок
- столовий оцет 9% – 3 столові ложки
- цукровий пісок – 4 столові ложки
- гострий мелений перець – 2 столові ложки
- гірчиця – 1 столова ложка
- сіль за смаком.
Рецепт приготування:
- Свинячі реберця добре помити, обсушити. Якщо свинячі реберця цілим шматком, то розрізати порційно. Реберця посолити, поперчити за смаком, покласти в чашку і залишити маринуватися хвилин на 30.
- Викласти замариновані реберця на решітку або деко. У мене є спеціальна форма для запікання з решіткою всередині. Я зазвичай запікаю м’ясо на ній, так як це дуже зручно. Сік, що утворився при запіканні м’яса стікає в форму, що сприяє кращому зарум’янювання м’яса. Решітку або деко з м’ясом поставити в розігріту до 200 градусів духовку. Якщо Ви виклали м’ясо на решітку, то обов’язково підставте під неї нижче деко. Запікати м’ясо близько 1 години до рум’яного кольору. Якщо Ви запікаєте м’ясо на решітці, то рекомендую через 40 хвилин злити з листа сік, що утворився.
- Поки свинячі реберця запікаються, приготувати соус. У глибокому сотейнику розтопити вершкове масло і обсмажити на ньому до м’якості цибулю, порізану дрібними шматочками.
- Коли цибуля обсмажиться, додати томатний соус, оцет, цукор-пісок, гіркий мелений перець, гірчицю, приправити трохи сіллю.
- Добре розмішати до однорідності вміст сотейника. Довести соус до кипіння на середньому вогні. Потім вогонь зменшити до повільного, і томити соус близько 30 хвилин, періодично помішуючи дерев’яною ложкою.
- Через півгодини соус добре загусне і зменшиться в об’ємі вдвічі. Гострий соус готовий.
- Дістати запечені зарум’яненим свинячі реберця з духовки.
- Опустити кожен шматок м’яса в гострий соус. Вмочити, обмазати добре з двох сторін, щоб соус добре обволок свиняче реберце.
- Обмазані соусом свинячі реберця знову викласти на решітку. Якщо гострий соус залишився, то можна викласти його поверх м’яса. Знову відправити у духовку. Запікати ще хвилин 20.
- Витягнути готові свинячі реберця з духовки. Смачно! Ух, поки писала рецепт, слиновиділення працювало на повну потужність!
Декілька порад:
- вибирайте свинячі реберця з великим вмістом м’яса;
- бажано подати на гарнір запечену картоплю Айдахо або відварний рис;
- рецепт хороший і для святкового столу, і для простого сімейного вечері.
Можливо, вам будуть цікаві такі рецепти приготування свинячих реберець:
- Свинячі реберця в томатному соусі (маринуємо і тушкуємо з консервованими томатами, вином і різними спеціями);
- Свинячі реберця з чорносливом (тушкуємо з чорносливом);
- Свинячі реберця в соєвому соусі (перед запіканням в духовці маринуємо реберця в соєвому соусі і меді);
- Капусняк на свинячих реберцях (польський суп з квашеною капустою і пшоном).