Будемо гасити свинячі реберця в сковороді з великою кількістю м’яса навколо кісток. Раджу купити саме такі. Тому що іноді зустрічаються в продажу реберця з мінімумом м’яса, такі краще в суп. Спочатку свинячі реберця замарінуем, а потім згасимо з цибулею, консервованими томатами і у вині.
складові
- свинячі ребра – 750 г
для маринаду:
- оливкова олія – 2 столові ложки
- соєвий соус – 2 столові ложки
- сік половини лимона
- коріандр – 1 чайна ложка
- ялівцеві ягоди – 3 штуки
- чорний перець – 0,5 чайної ложки
- велика сіль – 0,5 чайної ложки
для соусу:
- оливкова олія – 1 столова ложка
- ріпчаста цибуля – 3 штуки
- консервовані томати – 1 банка
- соус Табаско – 2-3 краплі
- соус ткемалі – 3 столові ложки
- сухе біле вино – 100 мл
- цукор – 0.5 – 1 чайна ложка.
Як приготувати реберця в томатному соусі:
- Маринування. Свинячі ребра вимити, розрізати секційно уздовж кісточок.
- Реберця скласти в ємність для маринування або поліетиленовий пакет. Додати оливкове масло, соєвий соус, лимонний сік, мелені в ступці спеції (коріандр, чорний перець і ялівцеві ягоди) і трохи крупної солі. Перемішати і прибрати в прохолодне місце на 3 години. В принципі можна маринувати аж до 2-х діб в холодильнику.
- Обжарка. Ріпчасту цибулю порізати кільцями чверть. Я використовував 2 цибулини фіолетового Даниловского лука і одну звичайну цибулину.
- Мариновані свинячі реберця обсмажити в мінімальній кількості оливкової олії (однієї столової ложки буде достатньо) в глибокому сотейнику до коричневої скоринки. Обсмажені зовні, але сирі всередині реберця скласти в глибокий посуд, накрити кришкою або тарілкою і поставити в тепле місце.
- А в сотейник покласти нарізану цибулю і на середньому вогні підсмажити його до ледве золотавого кольору. Повернути в сотейник ребра, перемішати їх з цибулею і продовжувати обсмажувати 3-5 хвилин.
- Гасіння. Тим часом з консервованих томатів зняти шкірку. Томати дрібно порізати або подрібнити в блендері і додати в сотейник. Капнути 2-3 краплі гострого соусу Табаско. Перемішати, накрити сотейник кришкою і залишити гаситися на середньому (ближче до повільного) вогні на 1 годину.
- Потім відкрити кришку, додати домашній сливовий соус ткемалі і півсклянки сухого вина. Замість вина і ткемалі можна використовувати півсклянки кислого соку або пюре – сливи, кислого яблука, журавлини, червоної смородини.
- Вогонь виставити на мінімум, щоб рідина в сотейнику ледве булькала. Готувати ще 1 годину. За цей час соус загусне, рідина випарується більш ніж удвічі, а м’ясо на ребрах стане м’яким і ніжним.
- Незадовго до закінчення перевірити смак томатного соусу на сіль і цукор. У моєму випадку солі було досить, а от половину чайної ложки цукрового піску я додав.
- Готові тушковані свинячі реберця в томатному соусі подавати з будь-яким гарніром: відвареною картоплею, рисом, макаронами або навіть з тушкованою капустою.