Професія дегустатора зародилася в той час, коли суспільство стало ділитися на стани за принципом багатства і знатності. Перед тим, як подати їжу вельможі, її потрібно було комусь продегустувати (спробувати).
Дегустація – це дія або захід, спрямований на вивчення різних характеристик продукту: смакових, ароматичних, структурних. У харчовій промисловості дегустації частіше піддають різні напої, як алкогольні (вино, горілка, коньяк, віскі), так і безалкогольні (чай, кава); продукти харчування (сири, ковбаси, кондитерські вироби), а також овочеві і плодово-ягідні культури.
У побуті кулінар щодня дегустує приготовані страви перед тим, як подати їх на стіл.
Навіщо пробувати?
Процес дегустації ставить перед собою різні цілі. Наприклад, в далекій давнині, дегустатор повинен був не тільки оцінити смак страви перед тим, як запропонувати його знатної особи, а й перевірити, продемонструвати своїм дією, що страва не отруєне недругами.
У сучасному світі дегустація головним чином служить для визначення смаку, запаху продуктів харчування, їх структури, для вивчення гастрономічних уподобань більшості населення.
Дегустація служить і рекламним цілям – після проведення масштабного заходу по безкоштовній дегустації напою або продукту (в магазині, на заводі, в кафе), виробник сподівається збільшити кількість продажів нового продукту. Також під час дегустації споживач має право висловити думку про товар, враховуючи яке, виробник коректує технологію виробництва вироби. При дегустації виявляються як плюси, так і мінуси продуктів.
види дегустації
Залежно від того, ким здійснюється дегустація, вона може бути аматорською (здійснюваної обивателями) або професійної (її проводять фахівці-дегустатори).
Залежно від пріоритетних цілей і завдань, дегустація буває різних видів:
Комерційна дегустація. Така дегустація буває платна і безкоштовна (частіше за символічну плату). У ролі дегустатора можуть виступати звичайні споживачі, а також представники дрібних і великих оптових фірм, які планують укласти договори про купівлю-продаж. Після оцінки якості продукції, закупівельники роблять вибір, укладають угоди про придбання і постачання товару.
Споживча дегустація потрібна для ознайомлення населення з певним продуктом харчування (напоєм), вона допомагає стимулювати його реалізацію. Споживча дегустація зазвичай проводиться безкоштовно, або коштує недорого. Для споживчої дегустації в магазинах (на підприємствах) організовують дегустаційні зали, в яких розкладаються тарілки або невеликі склянки з дрібними порціями продукту. Наприклад, сир і ковбасу для дегустації розрізають на дрібні шматочки, наколюють на пластикові або дерев’яні шпажки, щоб споживачеві було зручніше пробувати.
Медична дегустація. Під час неї фахівець знайомиться з дієтичними і фізіологічними властивостями напою або продукту харчування, вивчає можливе його дію на організм людини, виявляє цілющі якості, хімічний склад.
Навчальна дегустація. Проводиться для підготовки фахівців, які працюють в сфері стандартизації та сертифікації продукції. Наприклад, технолог, працює у винній промисловості, повинен знати основи органолептичного аналізу спиртних напоїв. Показова дегустація. Вона проводиться для широких мас. Люди знайомляться з асортиментом продукції, що виробляється, з технологією і історією її виробництва. На таких заходах демонструється культура споживання спиртних напоїв.
Застільна дегустація – це процес проби страви або напою безпосередньо під час їжі.
У дегустаційних залах дегустація може проводитися відкритим і закритим способом. Під час відкритого дегустації виробник інформує споживачів про марку товару, його назві, виробника. Під час закритої дегустації кожен зразок напою (страви) позначений шифром. Тому при такій дегустації на думку споживача не може вплинути авторитетне ім’я виробника або звучну назву продукції.
Правила проведення дегустації
Незалежно від виду дегустації, для забезпечення повноти відчуттів рекомендується дотримуватися кількох правил:
- Дегустацію краще проводити за кілька годин до їжі.
- Ранкова дегустація краще вечірньої, оскільки вранці відчуття гостріші.
- В ідеалі – дегустатор за 2-3 години до зняття проби не повинен курити, вживати ліки, повинен добре себе почувати. Відчуття смаку і запаху особливо притупляється при респіраторних захворюваннях.
- Організатори заходу мають стежити, щоб в дегустаційному залі не було сторонніх запахів (тютюну, парфумів, квітів), щоб не змазати ароматичні та смакові відчуття у дегустаторів.
- Вино для дегустації наливають в прозорі безбарвні келихи типу «тюльпан», ємністю 200 мл. Однак вина в келиху має бути близько 50мл.
- Подають зазвичай спочатку білі вина, потім червоні. Міцні спиртні напої з концентрованим смаковим букетом потрібно подавати після слабоалкогольних, легких простих і невитриманих.
- Щоб зберегти свіжість сприйняття, в перерві між пробами дегустатори полощуть рот негазованою водою і вживають білий хліб.
Спиртні напої і алкогольні коктейлі зазвичай подають охолодженими до 11-13 градусів. Особливо це актуально для молодих вин, шампанського, десертного вина. Витримані червоні вина, особливо колекційні марочні, повинні при подачі бути кімнатної температури або трохи нижче неї (+ 15-19 градусів).
Напої і страви повинні витримати не тільки іспит на смак, але і на запах, відповідну консистенцію, зовнішній вигляд. Наприклад, хороший спиртний напій не повинен мати мутний, тьмяний колір або сторонні домішки. Нерідко міцні вина і коньяк оцінюють за наявністю на стінках келиха «ніжок» – подовжених цівок, що утворюються при обертанні судини. Аромат напою не повинен мати домішок кислоти або оцту, коркового дерева, дегустатор повинен відчувати тільки композицію букета добавок.
Щоб відчути весь смак, напій не слід ковтати швидко, його краще затримати в роті на кілька секунд, перемістити його мовою в різні ділянки рота.
Дегустатор оцінить зразки більш точно, якщо їх буде не більше 2-х. Тому перед тим, як випробувати інші зразки продукції, дегустаторам бажано зробити паузу (10-15 хв.).
В кінці дегустаційного заходи відповідальні організатори складають акт, в якому відображають дані, отримані під час проведення процедури.
Пропоную дуже пізнавальне відео про правила дегустації вина: