Хочете незвичайну закуску або гарнір до м’яса? Я пропоную приготувати запечений цибулю в духовці з медом і гірчицею. Ця страва особливо сподобається любителям ріпчастої цибулі в будь-якому вигляді. Тут даний овоч набуває яскравий солодкий смак і рум’яний відтінок. Чудово підійде до м’яса.
Взагалі, рецепт запеченого цибулі я дізналася від подруги-вегетаріанки. До цього ніколи навіть не уявляла, що зі звичного всім овоча можна зробити неймовірно цікавий гарнір. Раніше я тільки маринована цибуля ось за цим рецептом http://na-vilke.ru/marinovannyj-luk-na-zimu.html. Ароматний, гарний – такий лук і для святкового столу цілком підійде. Як смачно запекти цибулю? Все просто – потрібна особлива заправка з меду і гірчиці.
Поєднання меду і гірчиці завжди дає чудові результати. Але варто запам’ятати, що при запіканні мед швидко горить. Тому його слід додавати в блюдо не в самому початку приготування, а майже в кінці, щоб дати цибулі приготуватися і тільки потім додати рум’яний відтінок за рахунок меду.
Складові:
- ріпчаста цибуля (невеликий) – 4-6 шт.
- мед – 2 ч.л.
- гірчиця – 1 ч.л.
- рослинне масло – 2-3 ст.л.
- вода – 2-3 ст.л.
Спосіб приготування
- Включаємо духовку і розігріваємо її до 180 градусів. Цибулю чистимо і розрізаємо навпіл.
- Змішуємо його в мисці з рослинним маслом.
- Жароміцних форму змащуємо маслом і викладаємо в неї половинки цибулі зрізом вниз. Скільки запікати за часом? Тут 3 етапи. Спочатку ставимо в розігріту духову шафу на 25-30 хвилин.
- Виймаємо зарум’янений цибулю.
- Перевертаємо і знову відправляємо в піч на 15 хвилин, поки зрізи не зарум’яниться.
- Тепер приготуємо заправку. Змішуємо мед з гірчицею. Додаємо трохи води. Її кількість залежить від густоти меду. Поливаємо цією сумішшю цибулю і знову ставимо в духовку.
- Коли рідина випарується і цибулю зарум’яниться ще краще (але не пригорить), виймаємо форму з духовки.
- При подачі нижній шар цибулі можна залишити в формі, так як він підсихає і вже не придатний до вживання. Дно форми може виглядати підгорілим, але це через наявність меду, адже він карамелізіруется. На цибулі це не відбивається. Він смачний і просто рум’яний.
- Подавайте запечений з медом і гірчицею цибулю, посипавши рубаною петрушкою.
На замітку
- Ріпчасту цибулю можна запікати не тільки в духовці, а й на решітці, на багатті, в мультиварці, а також смажити на сковороді гриль.
- Подавати запечений цибулю прийнято як гарнір до м’яса або ж як закуску. Можна подати з сиром.
- Гірчиця після термічної обробки втрачає природну гіркоту і залишає лише нотку свого особливого смаку в страві. Вона ідеально підкреслює карамельні властивості меду. До речі, ця суміш двох інгредієнтів використовується і для запікання м’яса або курки.
- Як можна ще смачно запекти цибулю? Спробуйте покласти зверху шматочок сиру за 5 хвилин до кінця запікання. Вийде ще оригінальніше іаппетітнее!