Перед подачею на стіл його необхідно обов’язково охолодити – оптимальна температура становить +7 … + 9 ° С. Це зробити можна, опустивши його в відерце з льодом і водою, або поставивши в холодильник. А ось зберігати російське шампанське солодке як, втім, і будь-яке вино в холодильнику і охолоджувати в морозилці не потрібно. Взагалі, довго його зберігати, особливо в світлому і теплому місці, не рекомендується.
Щоб бульбашки довго грали, пляшку необхідно відкривати обережно, без непотрібного, ефектного «пострілу». Для цього спочатку потрібно видалити фольгу, відкрутити і акуратно видалити дріт (мюзле). Після цього однією рукою обхопіть пробку, іншою рукою обертайте повільно пляшку, тримаючи її під кутом 45 °, до тих пір, поки пробка з пляшки вийде. До речі, відкриту пляшку можна закупорювати повторно, якщо набути спеціальну пробку, що має механізм для обхвативанія горлечка. В результаті цього російське шампанське солодке зберігає свій смак протягом 12 годин.
П’ють його з прозорих келихів мають гладкі стінки. Краще, щоб келихи були вузькими і високими, або у формі конуса, що розширюється поступово вгору, а потім трохи звужуються. Наливають його на дві третини келиха в два прийоми – верхня частина залишатися повинна порожній, щоб в ній відбувалася концентрація ароматичних речовини, і можна було відчути весь букет вина.
Закуски до нього підбирають виходячи з кількості вмісту цукру в ньому. Російське шампанське витримане брют подають з морепродуктами, салатами, солоними закусками: ікрою, сиром, фісташками, паштетами, рожеве – з м’ясом і м’ясними закусками.
Напівсухе шампанське п’ють з не солодким безе, печивом, суфле, бісквітами, фруктами, напівсолодке і солодке – з солодкими десертами.
Майте на увазі, що певні продукти і приправи не мають з ним поєднання. Не підходить все занадто гостре, солодке, кисле, обпалюють соуси, часник, оцет, помідори. Не рекомендується закушувати напівсухе шампанське і російське шампанське витримане брют цитрусовими, шоколадом, волоськими горіхами, червоним м’ясом.
Якщо ж ви вирішили придбати недороге шампанське, то повинні розуміти що на вишуканий смак вам розраховувати не доведеться. Але і в даному випадку є кілька порад:
- Купуйте його тільки від відомих виробників.
- Пляшка повинна бути обов’язково темної. Так як світлої пляшці вино в реакцію вступає зі світлом і швидко старіє, жовтіє, а смак стає гіркуватим.
- Необхідно щоб пляшка була закрита корковою пробкою.