Чому цей хліб настільки популярний? У висівках міститься велика кількість клітковини, рослинного білка і вуглеводів, ненасичених, а також насичених жирних кислот, каротин, вітаміни групи В, а також в макро- і мікроелементи. Унікальний склад цього продукту сприяє виведенню токсинів, холестерину, радіонуклідів і солей важких металів. Одним словом, хліб з висівками неймовірно корисний для нормального функціонування всього організму.
Висівки можна вживати, запиваючи водою, але краще всього додавати в продукти харчування. Наприклад, можна змішувати з кефіром або ряжанкою, додавати в випічку або готові салати.
Пропонуємо вам спекти домашній хліб з висівками і насіннячками.
Складові:
- 300 г пшеничних або житніх висівок
- 4 ст. л. соняшникової (без запаху) масла
- 800 г борошна пшеничного
- 500 мл води
- 50 г свіжих дріжджів або 3 ч. Л. сухого порошку
- 2 ст. л. без гірки цукрового піску
- 2 ч. Л. дрібної солі
- насіння – невелика жменя
- римський тмин – 2-3 щіпки
- велика сіль
Найбільш корисними вважаються вівсяні, ви можете вибирати на свій смак.
Готуємо домашній хліб з висівками, насінням та кмином
Спочатку приготуйте опару. Дріжджі, сіль, цукор і 150 г пшеничного борошна розведіть у теплій воді. Температура води повинна бути не більше 40 градусів за Цельсієм, інакше дріжджі можуть загинути. Накрийте ємність і встановіть її, наприклад, на плиту.
Порада: непогано буде включити сусідню конфорку на маленький вогонь, тоді процес бродіння прискориться.
Двічі просійте борошно, щоб хліб вийшов пишніше, і перемішайте її з висівками.
Коли опара підійшла, додайте збите яйце, рослинне масло, суміш борошна.
Замісити тісто, а потім дайте йому піднятися в теплі. Відразу скажу, тісто при замісі буде липнути до рук, але це не страшно, зате випічка вийде повітряної.
Коли тісто для хліба піднялося, перекладіть його в змащену маслом форму, змастіть верх збитим яйцем і злегка присипте сіллю, римським кмином і насінням. Хвилин через 15-20 тісто підніметься, його можна ставити в духовку.
Випікайте хлібець при температурі 180 градусів близько 40-45 хвилин.
Коли хліб з спечеться, необхідно відразу ж дістати його з форми. Оберніть рушником і залиште остигати на столі.
Ось такий виходить в розрізі:
Смачного!