Дуже красиве і по-справжньому святкова страва. Прекрасна ідея оформлення пожвавить будь-який стіл – як святковий, так і повсякденний.
Чим відрізняється класичний варіант приготування «Гнізда глухаря» від безлічі варіантів комбінування продуктів і подачі салату? В першу чергу тим, що в якості основних інгредієнтів в класичному варіанті виступають курка і обсмажені моркву з цибулею, які самим чудовим чином прекрасно поєднуються з третім важливим інгредієнтом – гілочками, з якого зроблено так зване гніздо. До слова, з перерахованими інгредієнтами відмінно поєднуються гриби, які ви можете додати за своїм бажанням. Що стосується прикраси салату, то в класичному варіанті використовуються цільні відварні перепелині яйця, які своїми зовнішнім виглядом символізують кладку глухаря.
На нашому сайті ми вже представляли цікавий рецепт приготування «Гнізда глухаря» з курки з маринованими печерицями та шинкою. Обов’язково загляньте в цей рецепт. Він цікавий саме тим, що яйця для гнізда оформлені у вигляді сирних кульок із зеленню і часником, що надає салату приємний часниковий аромат. Більш того, рецепт, на наш погляд, цікавий вдалою комбінацією продуктів.
До речі, відмінно впишеться в меню тих, хто дотримується низкоуглеводной дієти (типу Кремлівської), особливо, якщо прибрати з салату картоплю і замінити в цьому випадку можна замінити натертим на крупну тертку або тонко нашаткованою у вигляді «гілочок» гнізда сиром.
А зараз переходимо до приготування салату «Гніздо глухаря» за класичним рецептом. Майте на увазі, що він виходить дуже ситним – якраз для любителів смачно і ситно попоїсти. Приступимо!
До речі, на десерт рекомендуємо наш фірмовий торт «Рижик».
Складові:
- 250 г філе грудки
- 3-5 картоплин середнього розміру
- 2 великих яйця
- 2 солоних або маринованих огірка
- 1 морква середнього розміру
- 1 цибулина
- 3-4 ст.л. майонезу
- 50 мл олії рослинної рафінованої для смаження
- дрібка солі
Для оформлення гнізда:
- 5 перепелиних яєць
- салат листовий для підкладки
- свіжі кріп або петрушка
Салат гніздо глухаря класичний: покроковий опис рецепта приготування з фото
Всі овочі помити і очистити від шкірки.
Картоплю нарізати тонкою соломкою, моркву натерти на крупну тертку, цибулю нашаткувати півкільцями. Картоплю рекомендується трохи обсушити, щоб в результаті вийшла смачна скоринка.
Зелень ретельно вимити, обсушити на паперовому рушнику, щоб пішли зайві краплі вологи, і дрібно порубати.
Налити в сковороду олію і гарненько розігріти. Викласти картоплю і обсмажити до утворення скоринки, потім посолити, ще трохи обсмажити і викласти на тарілку, підстеливши складене вдвічі паперовий рушник, щоб вбралося зайве масло.
На сковороду з маслом, в якому смажилася картопля, викласти цибулю, обсмажити його до золотистого кольору, потім додати моркву і ще трохи обсмажити на невеликому вогні.
Якщо вирішите додавати гриби (підійдуть будь-які), подрібніть їх і обсмажте разом з цими овочами.
Разом з морквою можна долити трохи води. В самому кінці до цибулі з морквою додати зелень і обсмажувати все разом ще кілька хвилин.
Грудка – основа класичного рецепту.
Грудку відварити в підсоленій воді, в яку бажано додати очищену цибулину і невелику моркву, потім м’ясо дрібно нарізати. Бульйон, що можна використовувати для приготування курячого супу з локшиною по-домашньому. До слова, крім філе можна використовувати і стегенця, попередньо знявши з них шкіру.
Курячі і перепелині яйця залити холодною підсоленою водою, довести до кипіння. Варити 10 хвилин, потім також помістити в холодну воду (перепелині варити 2 хвилини, вийняти і відразу ж опустити в холодну воду). Після охолодження курячі яйця почистити і нарізати кубиками, а перепелині поки відкласти в сторону – вони для прикраси.
Солоні огірки нарізати невеликими кубиками. Солоні огірочки можна замінити маринованими – тут орієнтуйтеся на свій власний смак.
Готуємо основу для «гнізда».
Взагалі, можна зробити і листковий салат – на ваш розсуд. Але наш рецепт передбачає саме змішаний варіант подачі.
Викласти в глибокий посуд половину смаженої картоплі, м’ясо, моркву з цибулею і зеленню, огірки, курячі яйця, додати майонез і все добре перемішати.
Тепер можна приступати до класичної збірці нашого гнізда глухаря.
Для прикраси треба помити і просушити зелень петрушки, кропу і листя салату. Перепелині яйця очистити.
Плоске блюдо вистелити листям зеленого салату, на них гіркою викласти сам салат і зробити зверху невелике заглиблення. З решти смаженої картоплі викласти «гніздо глухаря», верх якого посипати дрібно нарізаним кропом або прикрасити листочками петрушки. Зверху на зелень укласти перепелині яєчка.
Це тільки один з безлічі варіантів прикраси класичного салату «Гніздо глухаря». Замість смаженої картоплі можна використовувати натертий на велику тертку твердий сир. Якщо у вас немає перепелиних яєць, можна взяти 2 круто зварених жовтка, розтерти їх з майонезом і сформувати «кладку».
Як бачите, все гранично просто, якщо слідувати нашим діловим порадам з приготування. За основу можна взяти практично будь-який улюблений салат з майонезом, який за смаком поєднується з обсмаженою картоплею. Імпровізуйте, друзі!
Обов’язково загляньте в найпопулярніші рецепти закусок:
- Шпротний паштет для бутербродів
- Єврейська закуска на сирних зірочках
- Кільця кальмара в клярі (відмінна закуска)
- Запечені баклажани з помідорами і сиром
- Оселедцеве масло – рецепт на кожен день
- Рибна закуска в тарталетках
- Печінковий торт (новонароджену дитину)
Приємного вам апетиту і святкового настрою!