Сирна паска за рецептом з родзинками – це ритуальне блюдо, без якого практично не мислимо святковий великодній стіл. Сирна паска певної пірамідальної форми для віруючих людей символізує Гроб Ісуса Христа. Готують її в спеціальній формочке з буквами «ХВ» і іншої християнської сімолікой, яка називається пасочніци і продається в будь-яких господарських відділах, особливо, перед Великоднем.
Поради з приготування сирної паски
- Вибирайте найсвіжіший і якісний сир, не сухий і не дуже вологий.
- Сир краще взяти середньої жирності.
- Варена паска зберігається довше, сира – не більше 24-36 годин, тому у випадку з сирим рецептом має сенс робити невеликі заготовки.
Щоб сирна паска добре тримала свою форму, її слід обов’язково ставити «під гніт» – так піде зайва сироватка, а паска придбає красиву і чітку форму.
У наші дні цю сирну паску готують по множинам рецептів. Деякі, вважають за краще її робити на желатині, інші ж просто використовую сир і сметану. Одні вважають за краще додавати в паску звичайні родзинки, а інші, люблять фруктові наповнювачі.
Ви знаєте, кожен рецепт по-своєму унікальний, так як смак готової сирної паски буде різним. Сьогодні ж ми зупинимося на рецепті приготування найпростішою сирної паски з родзинками.
Мармурові фарбовані яйця на Великдень
Інгредієнти для сирної паски (для форми на 500 г сиру):
- – 500 г домашнього сиру,
- – 30 г масла вершкового,
- – 4 ст.л. цукру (кількість цукру можна зменшити або збільшити),
- – 2 ст.л. густої сметани,
- – жменю родзинок,
- – жменю будь-яких горішків,
- – ¼ ч.л. ваніліну або ж 10 грам ванільного цукру
Покроковий рецепт приготування сирної паски з родзинками
Вбиваємо яйця в нержавіючий або емальований ківш.
До них додаємо цукор, сметану і ванілін.
На водяній бані варимо яєчну суміш п’ять хвилин.
До сиру додаємо ізюм і горіхи. Туди ж вливаємо яєчну суміш.
За допомогою блендера робимо сирну масу однорідною.
Потім викладаємо суміш в пластикову формочку, яку застилає злегка вологою марлею.
Ставимо зверху щось важке і залишаємо паску на добу в прохолодному місці.
Через добу знімаємо формочку і марлю з паски.
Присипкою прикрашаємо отриману сирну паску з родзинками.
Здобне дріжджове тісто для паски
Рецептом сирної паски з родзинками поділилася Юлія М.
Автор відео: Yuliya Small