Білий вважається самим благородним з грибів – він м’ясистий, дуже ароматний, з нього можна приготувати безліч найрізноманітніших страв – від перших до закусок. Але його і досить складно знайти. Завзяті любителі тихого полювання ретельно оберігають інформації про зростання білих в місцевих лісах. Знаєте, чому його називають саме білим, а іноді – королівським, при тому, що капелюшок коричнева, а ніжка сіра? Не залежно від способу приготування, він зберігає в розрізі свій первісний білий колір.
Але якщо ж вам пощастило знайти шикарну поляну і зібрати рясний урожай, обов’язково варто заготовити їх по всьому правила. Хоча б баночку замаринуйте на зиму. Але з досвіду можу сказати, що закочувати потрібно якомога більше, розходяться взимку на «Ура!».
Білий гриб особливо і в спеціях не потребує, додамо в маринад кріп, лавр, перці в горошку і все. Стерилізувати заготовку не будемо, тому що ми відразу варимо їх в маринаді. Білий гриб не потрібно довго варити, щоб капелюшок НЕ розлізлася.
Ніколи не купуйте свіжі гриби з рук, тим більше, що продаються вздовж автомобільних трас, – вони можуть бути отруйними. Найкраще самим поїхати в перевірені роками чисті місця і самостійно зібрати врожай, щоб зробити смачні заготовки на зиму.
Для приготування маринованих білих грибів без стерилізації нам знадобиться – 1 година 10 хвилин, вихід продукту з зазначених з писку продуктів – 1 банка 0,5 л. Так як кількість інгредієнтів вказана з розрахунку на одну півлітрову банку, то їх потрібно збільшувати пропорційно. Якщо білих у вас у вас багато, то збільште кількість спецій і закочуйте їх в літрові банки.
Складові:
- 300 г білих грибів
- 1/2 ч.л. сушеного кропу
- 2 лаврові листки
- 3-5 горошин запашного перцю
- 3-5 горошин
- 3 ст.л. оцту 9%
- 1 ч.л. солі
- 1/2 ч.л. цукру
- вода
Для попереднього відварювання білих додатково знадобитися 150-200 г солі на 1 л води.
Як маринувати білі гриби
Ретельно промиваємо гриби під проточною водою, щоб збити сміття. Спочатку потрібно на 20 хвилин замочити їх у теплій воді, щоб отліпла земля і трава, якщо є, дуже ретельно промити під проточною водою і відкинути на друшляк.
Якщо бруду і піску занадто багато, в воду для замочування можна додати щедру порцію солі, яка дозволить максимально розкрити пори і очистити їх від піску.
Буває, що трапляються червиві гриби. Потрібно уважно їх переглянути, зіпсовані ділянки обрізати. Ніжки та капелюшки ретельно почистіть ножем.
Складаємо білі гриби в сотейник, заливаємо водою, щоб гриби в ній плавали. Ставимо на сильний вогонь, доводимо до кипіння і варимо близько 10 хвилин. Потім зливаємо воду, наливаємо чисту, додаємо вказану кількість солі на 1 літр, знову доводимо до кипіння і варимо на середньому вогні ще близько 20 хвилин. Можете не хвилюватися, білі в результаті не будуть занадто солоні.
Під час варіння знімаємо пінку, якщо є.
Гарячі білі гриби відкидаємо на друшляк і відразу складаємо в миску. Коли вони трохи охолонуть, акуратно нарізаємо шматочками, але якщо хочете, можна і цілі консервувати, якщо вони не дуже великі. Такі невеликі екземпляри дуже красиво виглядають в прикрасах страв цілком або розрізані навпіл.
Не рекомендується нарізати гриби в сирому вигляді, так як в цьому випадку вони досить крихкі і їх легко зламати. А ось вже відварені стають більш пластичні. Але в цілому орієнтуйтеся на ті продукти, які є у вас в наявності.
Тепер в окрему каструлю наливаємо чисту воду в потрібній кількості в залежності від обсягу грибів. Додаємо сухий кріп (або свіжий, без різниці), лавр і запашний, чорний перець в горошку. Обов’язково мелену сіль.
Зверніть увагу, що сіль для маринування білих грибів на зиму ні в якому разі не повинна бути йодованою. І найкраще використовувати сіль дрібного помелу, щоб в ній випадково не опинилися дрібні камінчики, які часто зустрічаються у великій.
Маринад потрібно проварити близько 2 хвилин, поки розчиняться цукор і сіль.
Ще з спецій додають базилік, гвоздику, мускатний горіх, коріандр, морквину або цибулю для приємного аромату. Але не завжди з цими спеціями мариновані білі гриби зберігаються до зими без стерилізації. Це важливо!
Коли маринад прокипить, викладаємо в нього нарізані білі гриби і варимо близько 10 хвилин на середньому вогні при не дуже сильному кипінні.
Далі знімаємо каструлю з вогню, накриваємо кришкою і залишаємо їх у маринаді годин на 8-10. Після чого пробуємо гриби на смак і, якщо необхідно, додаємо ще солі і цукру, а також вливаємо вказану кількість оцту. Доводимо мариновані білі гриби до кипіння.
Розкладаємо білі гриби в підготовлені стерильні банки і заливаємо маринадом. Зверніть увагу, що банки обов’язково повинні бути сухими, якщо банки стерилізувалися сильно заздалегідь. Але краще робити це безпосередньо перед закочуванням.
Закриваємо кришкою за допомогою ключа для консервації, перевертаємо і накриваємо рушником.
Варто мати на увазі, що додаткова стерилізація робить заготовки більш безпечними, так як повністю вбиває бактерії ботулізму, які можуть активно розмножуватися під кришкою. Тому для надійності ви можете простерилізувати близько 40 хвилин. Як це зробити правильно, докладніше читайте в рецепті синенькі по-грузинськи.
Коли банки охолонуть, поставте її в прохолодне місце, де у вас зазвичай зберігається вся консервація.
Мариновані білі гриби без стерилізації на зиму чекають вас. Ідеально підходять в якості найпростішої закуски на будь-який святковий або буденний стіл. Викладіть білі в салатник, додайте замаринований в оцті цибуля і полийте запашним олією. Вуа-ля!
Калорійність білих маринованих грибів – 24 ккал (в 100 грамах)
- Білки – 3 г
- Жири – 0,5 г
- Вуглеводи – 2 г
Рекомендуємо найпопулярніші заготовки на зиму:
- Пелюстки – швидка маринована капуста з часником
- Лечо з синенькі з болгарським перцем
- Мариновані зелені помідори з часником
- Салат «Бережися, горілка!»
- Цукрові черрі на зиму (шалені!)
- Синенькі під гриби
- Салат з баклажанів «Смакота» на кожен день
- Цвітіння настоянка з лимоном
- Мариновані печериці з пастернаком
- Лимони в цукрі на зиму
Смачного!