Сьогодні ми хочемо поділитися з вами неймовірно смачним і ситним рецептом, а саме рецептом смажених пиріжків з горохом. Звичайно ж, таке блюдо складно назвати корисним дієтичним, але, якщо ви не втрачаєте моменту і купуєте в магазині всілякі смажені у фритюрі смаколики, то домашні пиріжки будуть і корисніше, і значно смачніші. До речі, за бажанням, такі пиріжки ви можете приготувати з будь-якою іншою начинкою. Замість гороху можете взяти картопляне пюре, гриби, тушковану капусту, яйця з зеленню і т. д., все на ваш смак.
Тісто у цих пиріжків також універсально. Якщо раптом ви любите пиріжки з повидлом, тоді просто додайте трохи більше цукру і тісто для солодких пиріжків буде готово!
Інгредієнти для приготування смажених пиріжків з горохом (на 16-18 шт. середнього розміру):
Для тіста:
- сироватка (молоко або вода) – 350 г
- борошно пшеничне 550 г
- рослинна олія – 2 ст. л.
- цукор – 1 ст. л.
- дріжджі свіжі пресовані – 12 г
- сіль – ½ ч. л.
Для начинки:
- горох колотий – 300 г
- цибуля – 1 шт.
- морква – 1 шт.
- рослинна олія – 2 ст. л.
- сіль, перець – за смаком
Для часникового соусу (за бажанням):
- часник – 3-4 зубчики
- кріп – 1 пучок
- рослинна олія – 2 ст. л.
- вода – 100 мл
- сіль – за смаком
Для смаження пиріжків:
- рослинне масло – 600-800 мл
Рецепт приготування пиріжків з горохом смажених на сковороді:
Першим ділом приготуйте горохову начинку для пиріжків. Для цього горох ретельно промийте і залийте водою в пропорціях 1:3. Вода повинна з запасом покривати горох. У такому вигляді залиште на 3 години або на всю ніч для набухання. З розбухлого гороху злийте залишки води, ще раз промийте і залийте чистою водою. Цього разу вода повинна лише злегка прикривати горох, не переборщіть, інакше каша може вийти занадто рідкою.
Поставте каструльку на вогонь і на маленькому вогні варити горох до тих пір, поки він не почне розварюватися в пюре.
Коли горохове пюре буде майже готове, приготуйте засмажку з овочів. Для цього цибулину наріжте невеликими кубиками, а моркву натріть на дрібній тертці.
Обсмажте цибулю з морквою на сковороді в невеликій кількості рослинного масла до м’якості.
готове горохове пюре додайте обсмажені овочі, а також приправити його сіллю і перцем за смаком. Перемішайте і залиште до повного охолодження. До речі, за бажанням, щоб зробити пюре більш гладким і однорідним, можете пробити його заглибним блендером або розім’яти товкачиком.
Замісіть тісто для пиріжків. У мисці з’єднайте свіжі дріжджі і цукор. Розітріть їх ложкою або лопаткою до отримання рідкої кашки.
Додайте до отриманої суміші теплу (36-38 С) сироватку і розмішайте.
В глибоку миску просійте борошно з сіллю.
У центрі зробіть глибоку лунку і влийте в неї розчин із сироватки і дріжджів. Додайте рослинне масло.
Перемішуючи масу ложкою або руками, замісіть м’яке і неоднорідне тісто.
Отриманий грудку тіста вимісіть на робочому столі до однорідності протягом 7-10 хвилин. Робочий стіл під час вимішування можете злегка припылять борошном, але тільки користуйтеся нею акуратно, щоб не «забити» тісто, адже тоді пиріжки вийдуть більш твердими. З вимішаного тіста сформуйте кулю і викладіть його в змащену маслом миску.
Накрийте миску харчовою плівкою і залиште тісто в теплі на 1 годину для підйому.
Робочий стіл злегка змастіть маслом і викладіть на нього тісто. Акуратно розділіть тісто на однакові кульки розміром з невелике куряче яйце.
Кожну частину тіста руками розтягніть в круглий коржик завтовшки 5-6 мм. Якщо тісто буде липнути руками, змащуйте їх невеликою кількістю масла.
На центр коржі викладіть ложку горохової начинки, як показано на фото.
ретельно защипайте Краю, а сам пиріжок злегка розімніть руками – в такому плоскому вигляді пиріжки значно швидше просмажаться. Таким чином, сформуйте пиріжки з горохом з усього тесту.
У глибокій сковороді (або в широкій каструлі з товстим дном) добре нагрійте рослинну олію. Масла не шкодуйте, його рівень повинен доходити мінімум до середини пиріжків. Обсмажте пиріжки з горохом на сковороді в гарячому маслі з двох боків до рум’яності.
Готові пиріжки з гороховим пюре викладіть на паперові рушники, щоб пішли залишки масла.
Подавайте смажені пиріжки з горохом разом з часниковим соусом (за бажанням). Для його приготування змішайте подрібнений кріп, пропущені через прес зубчики часнику і половину чайної ложки (або за смаком) солі.
До отриманої суміші влийте рослинне масло і трохи холодної кип’яченої води. Перемішайте.
Пиріжки з горохом смажені на сковороді готові!
Подавайте їх самостійно, як повноцінного перекусу або як смачне доповнення до перших страв.
Смачного!