Морозна погода … Сьогодні вихідний настрій … Так і хочеться чогось радує око і піднімає настрій, чогось яскравого і смачного, щоб звести нанівець холод зими. Зробимо як англійці, які для відновлення душевних і фізичних сил відразу сідають пити чай з домашньою випічкою. Вибір чаю я залишаю за Вами, а ось до чаю рекомендую ніжний, повітряний, сонячний в милу цяточку і дуже ароматний лимонний кекс з маком. І геть хандра, здрастуй бадьорість і відмінний настрій!
Складові:
для тесту:
- борошно пшеничне вищого сорту – 160 грам
- борошно кукурудзяне – 50 грам
- розпушувач для тіста – 1,5 чайної ложки
- мак харчовий – 4 столові ложки
- яйце куряче – 4 штуки
- масло вершкове – 190 грам
- цукровий пісок – 100 грам
- ванільний цукор – 1 пакетик (15 грам)
- сіль – щіпка
- лимон – 1 штука (близько 80 грам)
для глазурі:
- цукрова пудра – 4 столові ложки
- вода – 1,5 столові ложки
для прикрас:
- снеки кукурудзяні кульки – кілька штук
приготування
- Лимон добре помити, можна навіть обдати його окропом. За допомогою дрібної терки зняти цедру, а потім розрізати лимон навпіл і добре вичавити сік.
- Обережно відокремити жовтки від білків.
- У чашку з жовтками всипати цукровий пісок і збити за допомогою міксера до пишності і зміни кольору.
- У желтково-цукрову масу додати вершкове масло з ванільним цукром і знову добре збити міксером до однорідності маси.
- Продовжуючи збивати влити лимонний сік і додати лимонну цедру.
- В окрему чашку просіяти кукурудзяну і пшеничну муку, додати розпушувач для тіста і мак, добре перемішати.
- З’єднати борошняну суміш з приготовленою масленой масою і добре збити міксером до однорідності.
- Збити яєчні білки з дрібкою солі до жорстких піків. Ввести збиті білки обережно в тісто, перемішуючи знизу верх дерев’яною ложкою, до однорідності тесту.
- Форму для випічки кексу змастити маслом, припудрити злегка борошном. Перекласти тісто у форму для випічки і акуратно розрівняти.
- Випікати лимонний кекс з маком в попередньо розігрітій до 180 градусів духовці близько 45 хвилин, до зарум’янювання і готовності.
- Готовий кекс вийняти з духовки. Чи не виймати кекс відразу з форми, дати йому трошки охолонути.
- Остиглий кекс вийняти з форми на блюдо.
- У невелику чашку насипати цукрову пудру, додати воду і перемішати до однорідності маси. Що вийшла глазур’ю верхівку кексу, прикрасити кукурудзяними кульками. Дати глазурі застигнути.
- Лимонний кекс з маком нарізати на порційні шматочки і подати до столу.
Господині на замітку:
- для прикраси кексу можна використовувати також шоколадну глазур;
- готовність кексу перевіряють зубочисткою, її потрібно вставити в середину кексу, якщо на ній не буде налиплого тесту, значить кекс готовий.