У кожної господині в арсеналі напевно є «швидкі» рецепти – такі, які допоможуть за лічені хвилини підготуватися до зустрічі гостей або просто до святкової вечері. Є вони і в мене, а очолює мій особистий список таких рятувальних рецептів курча з яблуками і овочами.
Для приготування потрібні самі звичайні продукти і мінімум витрат за часом. Це настільки смачно – все, хто пробував мою апетитну курку, просто не вірять, що на підготовку йде всього 5 хвилин, а решту доробляє духовка. Звідки я дізналася цей спосіб приготування курчати, вже не пам’ятаю, але всі його плюси оцінила з першого разу. Повторюся – це фантастично швидко, неймовірно просто і виключно смачно!
Складові:
- курча – 800 г
- аджика абхазька – 1 ч.л.
- хмелі-сунелі – 1 ч.л.
- сметана – 1 ст.л.
- яблука (дрібні, кислі) – 6 шт.
- гарбуз – 150 г
- картопля – 300 г
- сіль за смаком.
Як запекти курчати:
- Вибираємо відповідну тушку птиці – вона повинна бути не надто дрібної, молодий, без зайвого жиру. Вимитого і обсушену курчати потрібно розрізати уздовж по передній частині. Розпластуємо його і відбиваємо трохи молотком, намагаючись докласти зусиль до тих частин, на яких знаходиться філе.
- Перевертаємо курку спинкою вгору і дуже гострим ножем видаляємо жирової мішечок, який розміщений у верхній частині хвоста. Для чого це роблять? Ця частина називається копчиковой залозою, яка у птиці відповідає за виділення особливого секрету – рідини з запахом. У більшості випадків цей запах (досить-таки неприємний) може залишатися і в курячої тушки, і навіть в уже готовій страві.
- Робимо маринад зі сметани, абхазької аджики, солі і хмелі-сунелі. Ароматної сумішшю обмазуємо підготовленого курчати з усіх боків, в тому числі і всередині. Якщо часу немає, то переходимо до наступного етапу, якщо ж є можливість, то даємо курці помаринувати 20-30 хвилин.
- Деко з високими бортиками або просто глибоку сковороду без ручки вистилає пергаментом і відправляємо туди курчати спинкою догори. Навколо викладаємо крупно нарізані гарбуз і картоплю, цілі яблука. Нагадаю – яблука повинні бути невеликими, кислими, щільними.
- Запікається курча з яблуками і овочами 35 хвилин при температурі 220 градусів. За цей час м’ясо невеликою курки встигає відмінно просочитися соками і спеціями, а зверху утворюється хрустка скоринка.
- Подавати це ароматне блюдо можна відразу. До речі, якщо запекти в підходящої посуді, наприклад, в керамічної, то не доведеться витрачати час на перекладання курки і овочів.