Домашній хліб – це завжди смачно, а зроблений своїми руками – подвійно смачніше. Хліб з борошна другого сорту менш ніжний, зате має більш хлібним, пшеничним смаком і запахом. Хліб має м’який дрібнопористий м’якуш, добре ріжеться і добре зберігається, не черствіє в той же день. Цей хороший смачний калач по-уральських на кожен день, без вишукувань і всіляких прикрас, добре підходить до супу і на бутерброди. А якщо хочете більш вишуканий хліб – спечіть калач на сметані.
Складові:
- 500 г борошна 2-го сорту (якщо немає, змішайте 400 г вищого сорту і 100 г цільнозернового борошна)
- 5г свіжих дріжджів
- 7,5 г солі (1 чайна ложка)
- 15 г патоки (якщо немає, можна взяти рідкий мед)
- 10 г рослинного масла
- 300 г води.
приготування
Підігрійте воду до 30 градусів (вода повинна бути трохи тепла) і додайте в неї дріжджі. Залиште на десять хвилин, поки дріжджі НЕ розтопляться, і розмішайте.
Просійте борошно в глибоку миску або чашу міксера. Додайте сіль, патоку, масло і влийте розведені у воді дріжджі.
Замісити руками або міксером з насадкою-гаком м’яке однорідне тісто, на це піде приблизно п’ятнадцять-двадцять хвилин. Перекладіть тісто у велику каструлю (мінімум 3 літри) і накрийте кришкою або харчовою плівкою, тільки в ній треба зробити кілька дірочок, щоб проходило повітря, це легко зробити гострої зубочисткою. Залиште тісто підходити в теплому місці (25 градусів) на чотири години, потім тісто обомніте (примніть його руками, випускаючи повітря) і залиште ще на годину.
Викладіть тісто на поверхню, змащену олією. Змастіть маслом тісто і руки, щоб тісто не прилипало. Зробіть з тіста кулю і залиште на попередню растойку на п’ятнадцять хвилин.
Сформуйте з тіста ковбаску товщиною 5-6 сантиметрів, один кінець розплющите.
Покладіть другий кінець тесту на розплющену частина, з’єднайте кінці розплющеної частини і защипите, трохи розкачайте цю частину руками, щоб вона стала такою ж товщини, як і решті калач. Має вийти кільце з тіста.
Перекладіть тісто на змащене деко (а краще на силіконовий килимок), в центр поставте якусь, змащену із зовнішнього боку маслом, жароміцних круглу форму невеликого діаметру. Накрийте калач вологим рушником і залиште на одну годину в теплому місці (35 градусів).
Розігрійте духовку до 220 градусів. Випікайте уральський калач приблизно 25-30 хвилин до золотистого кольору. Спочатку випічки добре окропити духовку водою, щоб було багато пара. Готовий калач по-уральських вийміть з духовки і накрийте рушником, дайте постояти 10 хвилин, потім зніміть і остудіть на решітці.
- Уральський калач спечений.