Чим корисним і смачним побалувати діточок і друзів? Звичайно, чудовим десертом французького походження. Пропоную приготувати конфітюр на основі яблук і ожини.
Конфітюром – називають желеподібний солодкий продукт з яскраво вираженим фруктовим або ягідним смаком і ароматом. У ньому неодмінно повинні бути шматочки плодово-ягідних культур (свіжих або попередньо заморожених), які рівномірно розподілилися в солодкому сиропі. Цей винахід французьких кулінарів дивно нагадує джем або варення, які ми звикли готувати. Головна відмінність джему від конфитюра в тому, що джем має мажущуюся структуру, а конфітюр – желейну. Для отримання потрібної консистенції в конфітюр можуть бути додані желюючий речовини – агар-агар або пектин. Якщо в використовуваних плодах досить власного пектину, то додавати його додатково не потрібно.
Конфітюр з ожини з додаванням яблучних часточок виходить красивого відтінку і з трохи схожою на желе консистенцією (коли постоїть трохи в банках). Желейна консистенція досягається за рахунок кислих сортів яблук (наприклад, антонівки). За смаком ця заготовка не нудотного смаку, а з приємною кислинкою (знову ж таки, якщо використовувати яблука кислих сортів). Що не скажеш про трохи нудотну ожину, перетерту з цукром. Готується такий конфітюр досить просто. Ожинний конфітюр відмінно підійде до вашої випічці, десертів, а також до витриманих ароматним сирів і червоного вина.
Складові:
- ожина – 1,5 кг
- вода – 150 мл
- цукор – 1 кг
- яблука – 300 г
приготування:
Переберія і промийте ягоди ожини. Пересипьте в миску і залийте ожину водою.
Доведіть ожину до кипіння і проваріть її близько 5-7 хвилин. Це робиться для того, щоб легше потім було працювати з ягодою.
Через сито протріть Ожинову масу в чисту ємність. Що залишився макуха від ягід не поспішайте викидати, з нього можна зварити відмінний компот.
Всипте цукор в ожиновий сік, поставте на плиту. На невеликому вогні доведіть до кипіння.
Тим часом яблука очистіть, і наріжте на тонкі часточки, можна з шкіркою.
Пересипьте яблучні дольки в ожиновий сироп і варіть разом на маленькому вогні 1 годину. Знімайте обов’язково пінку з поверхні майбутнього конфитюра. Завдяки яблукам конфітюр після настоювання придбає приємну густу консистенцію.
Готовий конфітюр розлийте по банках і закочуйте кришками.
Господині на замітку:
- Замість ожини для приготування конфітюру можна використовувати смородину, малину або агрус. Яблука можна замінити грушами або айвою.
- Дуже зручно варити конфітюр, використовуючи сучасну електричну мультиварку.
Приготування і фото: Ельба.