Стейк зі свинини – найкраща їжа з будь-якої точки зору. І готуватися швидко, і виходить смачно, і є де розгулятися фантазії – існує маса варіантів приготування, серед яких чимало досить оригінальних.
Хочете приготувати незвичайний свинячий стейк для святкового застілля або сімейної трапези? Посмажте стейк зі свинини на сковороді в пюре з чорної смородини. Вийде соковите, яскраве і дуже смачне м’ясо. Приготувати соус не складе труднощів. У нього можна за бажанням додати не тільки соєвий соус, який зробить блюдо ще яскравіше і більш насиченою, а й трохи червоного вина.
Свинина ідеально поєднується з ягодами і фруктами з кислинкою. Підтвердженням тому є рецепт запеченої свинини в сливове соусі. Тому часто з них готують кисло-солодкі підливи до цього м’яса.
Складові:
- свинячий карбонад – 400 г
- смородина чорна – ½ ст.
- соус соєвий – 1-2 ст.л.
- рослинна олія
- перець, сіль
- цукор – за смаком
Як приготувати:
- Промиваємо і перебираємо ягоди смородини. Збиваємо блендером до утворення однорідної маси.
- Виливаємо на розігріту сковороду з рослинним маслом це пюре. Доводимо його до кипіння і додаємо соєвий соус. Туди ж кладемо трохи цукру. Пробуємо, щоб соус вийшов кисло-солодким. Можна приправити перцем.
- Коли вміст сковороди закипить, викладаємо в нього стейки зі свинини товщиною близько 3 см. Не солимо і не перчимо. Смажимо з одного боку хвилини 4 до утворення рум’яної скоринки і прожарювання наполовину.
- Перевертаємо на зворотну сторону і тепер уже приправляем сіллю і перцем. Смажимо ще хвилини 3 або 4.
- Подаємо свинячий стейк в гарячому вигляді, прикрасивши ягодами чорної смородини.
Господині на замітку:
- Можна робити це блюдо по-іншому. Зробити окремо соус, довівши його до кипіння в маленькому сотейнику або каструлі. І посмажити стейк зі свинини на сковороді гриль. Потім все це з’єднати. Викласти м’ясо, і полити соусом.
- Соус з чорної смородини не подається, так як він використовувався лише для просочення м’яса в процесі смаження, і втратив свою принадність. Однак на поверхні все ж залишилося трохи придатного соусу – його можна викласти на м’ясо, таким чином, прикрасивши страву. Обов’язково оформимо зверху ще й свіжими ягодами.
- Свинячий стейк можна відмінно обсмажити не тільки в сковороді, але і в мультиварці. Для цього потрібно зробити соус на режимі «Жарка» або «Випічка», а потім викласти шматки м’яса на нього. Готувати на тому ж режимі приблизно такий же час, як і на сковороді.
- Якщо ви не любите свинину, її можна замінити яловичиною (вирізкою) і приготувати яловичий стейк в смородиновому соусі.