Шакшука – це чудовий варіант сніданку, який традиційно готують в Ізраїлі. Складається шакшука з яєць, які готуються в ароматному томатному соусі. Незважаючи на те, що страва готується неймовірно просто, воно виходить дуже смачним і може послужити не тільки повноцінним сніданком, але і обідом. На своїй батьківщині шакшука дуже різноманітна і кожна господиня готує її на свій лад. Але сьогодні ми пропонуємо вам більш традиційний рецепт шакшуки покроково з фото, за бажанням, ви завжди можете експериментувати зі смаком, додавши інші спеції, зелень або навіть гриби.
Інгредієнти для приготування шакшуки (на 2 порції):
- яйця – 4 шт.
- помідори – 400 г
- болгарський перець – 1-2 шт. середнього розміру
- цибуля ріпчаста – 1-2 шт. середнього розміру
- часник – 3 зубчики
- рослинна олія – 2 ст. л.
- петрушка – 3 гілочки
- куркума (мелена) – ½ Ч. л. або за смаком
- перець чилі (сушений) – ½ ч. л. або за смаком
- сіль, перець – за смаком
Шакшука – рецепт покроково з фото:
Щоб приготувати шакшуку, насамперед потрібно підготувати помідори. Тому помідори миємо, робимо на кожному з них неглибокі хрестоподібні надрізи, покласти в глибоку миску і заливаємо крутим окропом. В такій гарячій ванні залишаємо помідори на 3-4 хвилини.
Далі зливаємо воду і очищаємо їх від шкірки. Щоб не попекти руки, помідори можна відразу ж перекласти в миску з крижаною водою або просто дати їм трохи охолонути.
Нарізаємо помідори середнім кубиком. До речі, якщо томати у вас дуже водянисті, то спершу потрібно насіння з вологою м’якоттю дістати ложкою, щоб потім не довелося довго уварювати соус. Підготовлені томати відставляємо в сторону.
Тепер можна зайнятися іншими овочами. Цибулину дрібно нарізаємо, болгарський перець також нарізаємо невеликими кубиками або смужками, зубчики часнику пропускаємо через прес або подрібнюємо ножем.
У сковороді розігріваємо олію і обсмажуємо на ньому до м’якості дрібно нарізану цибулину.
Додаємо болгарський перець і, помішуючи, обсмажуємо овочі на невеликому вогні до напівготовності перцю.
Далі додаємо часник, перемішуємо.
Додаємо помідори.
Приправляємо їх куркумою, перцем чилі і сіллю, а також, за бажанням, до них можна додати трохи зіри, якщо ви її любите. Доводимо овочі до кипіння й тушкуємо все протягом 4-5 хвилин.
В готовому томатному соусі ложкою робимо 4 поглиблення і вбиваємо в них 4 курячих яйця, як показано на фото.
Злегка приправляємо шакшуку сіллю і перцем.
І на невеликому вогні доводимо яйця до бажаного ступеня готовності. Якщо ви любите, щоб жовток був повністю готова, тоді можна накрити сковороду кришкою.
Ось і все! Шакшука готова, присипаємо блюдо свіжою зеленню і подаємо до столу! Як бачите, рецепт шакшуки дуже простий.
Смачного!