Для приємного завершення романтичної вечері або для затишних тривалих посиденьок з сім’єю/друзями пропонуємо приготувати дуже простий, але при цьому неймовірно оригінальний десерт – шоколадне фондю. Цей насичений шоколадний крем-десерт нікого не зможе залишити байдужим. Готується шоколадне фондю в домашніх умовах не тільки легко, але ще і дуже швидко, тому таким десертом можна побалувати навіть нежданих гостей. Найголовніша умова для приготування такого десерту – це наявність спеціального посуду для подачі, так як її конструкція передбачає постійний нагрів шоколаду, не даючи йому застигнути під час тривалого вечері.
Варіантів приготування фондю безліч, ви завжди можете експериментувати з вибором шоколаду, спеціями, а також алкоголем. За бажанням, якщо фондю будуть є маленькі діти, то замість алкоголю можна додати сік, неміцний кава або просто взяти більше вершків, щоб домогтися потрібної консистенції.
Щоб приготувати шоколадне фондю в домашніх умовах буде потрібно:
- шоколад (темний) – 120 г
- вершки (жирні) – 120 г
- цукрова пудра – 1 ст. л. (за бажанням)
- коньяк – 2-3 ст. л.
- масло – 15 г
- ванільний цукор – 1 ч. л.
Шоколадне фондю – рецепт в домашніх умовах з фото:
В невеликий сотейник або в звичайний стакан, обсягом не менше 200 мл, наливаємо жирні вершки (традиційно використовують вершки не менше 33 %, але, якщо такі жирні вершки складно придбати у вашому регіоні, то їх можна замінити на вершки меншої жирності 15-20%, але в такому випадку потрібно зменшити їх кількість до 60-80 м, щоб шоколадне фондю не вийшло надмірно рідким), додаємо до них цукрову пудру (її кількість беремо в залежності від гіркоти використовуваного шоколаду) і ваніль. Перемішуємо і відправляємо на вогонь або в мікрохвильовку. Прогріваємо суміш до початку закипання вершків.
Темний шоколад ламаємо/ріжемо на невеликі шматки і заливаємо солодкої вершковою сумішшю. Залишаємо на 1-2 хвилини.
Потім ретельно перемішуємо до отримання гладкого крему.
Додаємо шматочок масла і знову перемішуємо.
Коли масло розійдеться, вливаємо коньяк (лікер, ром) і розмішуємо до однорідності.
Ароматний шоколадний крем переливаємо в ємність для фондю і встановлюємо на підставку зі свічок або пальником.
Що ж занурювати в таке фондю? Загалом, все, що вам захочеться! З фруктів і ягід чудово підходять банани, ківі, ананас, манго, яблука, великий виноград, персики та полуниця, але крім них ще можна занурювати в шоколадне фондю шматочки зефіру, печива або бісквіта, м’які сухофрукти також можна сміливо подавати.
Всі ягоди і фрукти перед подачею до фондю потрібно обов’язково вимити, насухо обсушити і нарізати порційними шматочками.
Ось і все!
Наше шоколадне фондю в домашніх умовах готово!
Смачного!