Якщо хочеться порадувати своїх улюблених чимось особливим, то вишукане шоколадне тістечко, зроблене своїми руками, буде дуже до речі. Десерт, приготований за цим рецептом, являє собою два шари шоколадного бісквіта, сполучених між собою ніжним шоколадно-масляним кремом, окремий акцент тістечком надає коньячна просочення, абрикосовий джем і глазур з гіркого шоколаду.
Інгредієнти для приготування шоколадного тістечка:
- борошно пшеничне – 110 г
- яйця курячі – 7 шт.
- цукор – 220 г
- какао-порошок – 40 г
- масло вершкове – 280 г
- згущене молоко – 120 г
- джем абрикосовий – 60 г
- ванілін – 1 пакетик
- шоколад гіркий – 80 г
- коньяк – 25 мл
Рецепт приготування шоколадного тістечка:
Першим ділом приготуємо бісквіт. 6 яєць потрібно розділити на білки і жовтки. Білки збити до міцних піків, порціями ввести 75 г цукру. Збивати міксером на максимальній швидкості 10 хвилин.
В іншій мисці збити яєчні жовтки, поступово всипати ще 75 г цукрового піску. Працювати міксером до тих пір, поки маса не побіліє і не збільшиться в об’ємі.
В глибокій ємності з’єднати збиті білки і жовтки, ретельно змішавши їх ложкою.
Просіяти борошно разом з 30 г порошку какао через сито.
Додати суху суміш в яєчну масу, обережно перемішавши компоненти, намагаючись не осадити бульбашки повітря.
У маленькій мисці розтопити 30 г вершкового масла (зручніше за все це зробити за допомогою мікрохвильової печі). Остигле масло влити в яєчно-борошняну суміш, акуратно вмішати рухом знизу вгору.
Злегка змастити вершковим жиром дно рознімної форми, викласти в неї все шоколадне тісто. Поставити в розігріту до 180 градусів духовку на півгодини. Готовність бісквіта перевірити сірником або зубочисткою.
Вийнятий з духовки корж, не дістаючи з форми, перевернути догори дном, поставити на кухонну решітку остигати. Завдяки цьому простому дії бісквіт не осяде.
Повністю остиглий шоколадний корж дістати з форми і залишити на 8-12 годин. Витриманий таким чином бісквіт стає більш пружним, легше ріжеться, при просоченні сиропом не розмокає.
Настав час приготувати крем для нашого шоколадного тістечка. Для цього потрібно розбити 1 яйце, жовток покласти в маленьку каструльку з подвійним дном, білок прибрати в сторону, в цьому рецепті шоколадного тістечка він не знадобиться. Гарненько збити жовток разом зі столовою ложкою води. Додати згущене молоко, всипати ванілін, перемішати.
Помістити каструлю на плиту, зменшити вогонь до мінімального значення. Гріти суміш до загустіння, регулярно помішуючи силіконової лопаткою. Отриману масу повністю остудити.
В глибоку ємність перекласти 200 г вершкового масла кімнатної температури. Збивати міксером кілька хвилин, за цей час масло повинно побіліти.
Частинами ввести в збите масло жовткову суміш, продовжуючи працювати міксером. Наприкінці всипати 10 г порошку какао, ще раз старанно змішати всі компоненти. Шоколадний крем для тістечок готовий.
Для просочення шоколадних тістечок розчинити 70 р цукру в половині чашки теплої води, влити коньяк, всі компоненти перемішати і сироп остудити до кімнатної температури.
За допомогою ножа з гострим лезом або кулінарного кільця вирізати з бісквіту коржики поменше.
Кожну заготовку рівномірно просочити сиропом з коньяком.
Приступимо до складання наших шоколадних тістечок. Для цього один корж щедро намазуємо масляним кремом…
… зверху накриваємо другим коржем, злегка здавлюючи їх один з одним. Повторимо цей крок з іншими бісквітами.
Верх десерту покрити абрикосовим джемом і прибрати на полицю холодильника на 20 хвилин. Тим часом розтопити шоколад на водяній бані (або в мікрохвильовій печі), трохи остудити.
Нанести останній штрих – прикрасити шоколадною глазур’ю кожне тістечко.
Насолоджуйтеся вишуканим смаком шоколадного тістечка і отримуйте захоплені відгуки, повірте, ви цього варті!
Смачного!