Мультиварка – це чудова помічниця на кухні, яка не тільки смачно варить, але і чудово пече. Пропонуємо вам приготувати з її допомогою дуже смачний, розсипчастий і ароматний маковий пиріг з горіхами. Цей пиріг можна подати як самостійний десерт, але, за бажанням, на його основі можна приготувати повноцінний торт, розрізавши його на два коржа і промазав улюбленим кремом! Вид горіхів для цього пирога зовсім не принципове, тому волоські можна сміливо замінити на мигдаль, фундук, пекан або навіть арахіс.
Щоб приготувати маковий пиріг в мультиварці буде потрібно:
- яйця – 3 шт.
- цукор – 200 г
- борошно – 130 г
- сметана (20%) – 200 г
- мак – 100 г
- волоські горіхи – 120 г
- ванільний цукор – 1-2 ч. л.
- розпушувач – 1,5 ч. л.
Примітка: цей пиріг випікався в мультиварці з функцією скороварка Binatone MUC-2180 (потужність – 1300 Вт, діаметр чаші – 23 см).
Пиріг з маком в мультиварці – рецепт з фото:
Підготуємо мак і горіхи. Відправляємо волоські горіхи в кавомолці або в чашу комбайна і подрібнюємо в різнокаліберних крихту. За бажанням, горішки можна просто порубати ножем або кілька разів пройтися по ним качалкою, робити з них однорідну борошно зовсім не обов’язково.
Після горіхів в кавомолку відправляємо сухий мак і злегка його розмелюємо, так м’якуш пирога вийде більш ніжним, але для більшої фактури насіння маку можна залишити цілими.
Перемішуємо компоненти лопаткою.
В велику ємність для збивання розбиваємо яйця. Після них в ємність додаємо весь цукровий пісок і для аромату додаємо ванільний цукор.
З допомогою міксера перетворюємо яйця в повітряну і дуже щільну піну. Щоб цього домогтися, збиваємо їх не менше 8-10 хвилин.
Після додаємо в отриману піну сметану. Вмішуємо її віночком або міксером, який потрібно попередньо перевести на мінімальну швидкість.
Додаємо раніше підготовлену суміш з маку та горіхів. І вже віночком вмішуємо їх в масу.
У борошно додаємо розпушувач і в просіяному вигляді додаємо цю суміш до інгредієнтів в чаші.
Ретельно, але все ж ніжно, перемішуємо до отримання тесту. За консистенцією тісто для макового пирога з горіхами повинне вийти трохи густіше, ніж класичне бісквітне.
Для приготування пирога використовуємо мультиварку (якщо її немає, тоді випікаємо з допомогою духовки). Перед випічкою дно чаші, за бажанням, вистилаємо гуртком пергаменту (цей крок можна пропустити, але, якщо дно чаші рельєфне, тоді завдяки папері пиріг буде значно простіше отримати з чаші). Заповнюємо чашу тестом.
І випікаємо пиріг з маком в мультиварці на програмі «Випічка» близько 1 години. Так як мультиварки за своїм функціоналом дуже сильно розрізняються, часу може піти більше або менше, тому обов’язково перевіряємо готовність пирога звичайної дерев’яної шпажкою – з центру пирога вона повинна виходити сухою і чистою.
Спершу маковий пиріг залишаємо остигати в чаші хвилин 10-15, а вже після цього акуратно дістаємо його (зробити це простіше всього за допомогою підставки для варіння на пару) і повністю охолоджуємо.
Перед подачею маковий пиріг з горіхами можна присипати цукровою пудрою або покрити глазур’ю.
Ось і все! Смачний пиріг з маком готовий до подачі.
Він цілком самодостатній і його можна подавати самостійно.
Але, як і будь-який десерт, хороший соус зробить цей пиріг тільки смачніше. Наприклад, соус/крем англез до цього пирога підходить ідеально.
Смачного!