Господинь часто мучить питання: «Який суп приготувати на обід?» А чому б не приготувати турецьку суп нареченої з сочевиці і булгура. Він такий простий у приготуванні, що під силу навіть починає господині, але смачний і зігріваючий, та й ще дуже корисний. Навряд чи хто буде сперечатися про користь червоної сочевиці.
Суп з сочевиці, рецепт якого я Вам пропоную, має красиву легенду. Жила-була в Туреччині красива дівчина на ім’я ЕЗО. Як водиться, батьки видали її заміж. Але чоловік був закоханий в іншу жінку, шлюб без кохання став нестерпний, і ЕЗО довелося повернутися до батьків додому. Через кілька років вона виходить заміж вдруге за далекого родича з Сирії. Але далеко від батьківщини вона дуже сумувала за близькими, особливо за мамою, ось в пам’ять про матір вона і створила цей суп. Тому до цього дня живе така традиція: турецька дівчина напередодні свого весілля повинна зварити цей суп з сочевиці, тоді сімейне життя буде довгою і міцною, і любов не покине будинок. У Туреччині цей суп називається Ezogelin çorbasi або Суп нареченої.
Складові:
- сочевиця червона – 300 г
- булгур – 100 г
- томатна паста – 2 столові ложки
- вершкове масло – 50 г
- цибуля ріпчаста – 1 штука
- вода – 2,5 л
- солодка мелена паприка – 1 чайна ложка
- чебрець сушений – щіпка
- сушена м’ята – кілька пучок
- лимон – 6 часточок
- сіль за смаком.
Рецепт приготування
- Вершкове масло розтопити в каструлі. Обсмажити на ньому дрібно нарізану цибулю до золотистого кольору.
- Додати томатну пасту, помішуючи, посмажити ще 1 хвилину. Томатну пасту я роблю сама в сезон помідор: помідори подрібнюю в блендері в пюре, а потім уварюють до бажаної густоти. Ось приблизний рецепт приготування томатного соусу.
- Для цього супу найкраще підходить червона сочевиця, сорт Футбол. Вона, немов красиві маленькі помаранчеві м’ячики, що радують своїм кольором і формою очей. Червона сочевиця надає супу красивий колір на відміну від зеленої сочевиці. Додати сочевицю до цибулі, злегка обсмажити.
- Додати булгур. Булгур – це попередньо пропарене, а потім роздроблене зерно пшениці твердих сортів. Для супу краще взяти булгур середнього дроблення.
- Залити вміст каструлі гарячою водою, довести до кипіння, посолити, додати солодку мелену паприку і чебрець. Варити близько 25 хвилин на слабкому вогні під закритою кришкою.
- Подавати суп, поклавши в нього часточку лимона і посипавши трошки сушеної м’ятою.
Декілька порад:
- якщо Ви хочете, щоб суп з сочевиці мав консистенцію супу-пюре, то поваріть його трохи довше;
- суп нареченої рекомендується жінкам, що стежить за своєю фігурою, так як він низькокалорійний, але ситний, а також багатий вітамінами і корисними речовинами.