Продовжуючи тестувати різні рецепти з зеленого фізалісу, безумовно захочеться спробувати щось звичне, звичайне, що робиться в великих кількостях і чим зазвичай славляться господині … Звичайно, це закуски! І, особливо, закуски під горілку, наприклад. Правда, фізаліс – ягода дуже делікатна, дуже гострі закуски можуть задавити її ніжний смак агресивністю маринадів. Тому навіть такого роду закуски з фізалісу не повинні бути хвацьким і сильним. І приправ має бути в міру, і кислоти, і навіть солі! Але нерозв’язних задач практично не буває, тому з фізалісу теж буде відмінна закуска! Досить щільна шкурка, дуже ніжна м’якоть, часниковий дух і легкий маринад – ось родзинка цієї закуски. І з’їсти її можна дуже багато … причому дуже непомітно! А це чи не найкраща оцінка?
Заготовки на зиму.
Спосіб приготування: консервування.
Інгредієнти на 5 банок по 650 г:
- 1,5 кг фізалісу (томатілло)
- 1 велика морква
- 1 головка часнику
- 5 листя смородини
для маринаду:
- 1,5 л води
- 70 г солі
- 130 г цукру
- 160 г 9% оцту
також знадобиться:
- друшляк
- каструля на 2,5-3 літра
- 5 банок з кришками
- ніж великий, маленький гострий ніж, овощечистка, терка.
приготування
Підготувати ягоди фізалісу. Очистити ягоди від шкірки і вимити ретельно від липкої захисної плівки. Відкинути фізаліс на друшляк і дати стекти.
Морква очистити Овочечистка і натерти на дрібній тертці.
Головку часнику очистити, зубчики нарізати тонкими, але міцними шматочками-брусочками. З ягід фізалісу вирізати ботовкі гострим маленьким ножем по колу. Вкрутити в зріз на ягодах фізалісу по шматочку часнику.
Смородинові листи вимити, розкласти на дно банок. Зверху розсипати порівну терту моркву і, якщо є, залишки часнику. Порада: Попередньо банки повинні бути простерилізовані одним із способів, зазначених у цій статті.
Щільно, але намагаючись не пошкодити, набити банки ягодами фізалісу, начинених часником. Спочатку краще класти більші ягоди, а зверху дрібніші, але простір потрібно намагатися зайняти максимально, тому що в подальшому фізаліс дасть усадку!
Поставити каструлю на вогонь і влити воду, довести її до кипіння. Залити простим окропом банки і дати охолонути хвилин 30.
Воду злити з банок в каструлю, притримуючи ягоди. Знову закип’ятити воду, знову залити окропом фізаліс і залишити ще хвилин на 15. Фізаліс в банках почне проготавліваться. Ці повторні маніпуляції необхідні, тому що у фізалісу досить щільна шкурка.
Злити знову воду з банок в каструлю і поставити її на вогонь. Додати в воду за нормою сіль і цукор. Довести маринад до кипіння. Влити в каструлю оцет, розмішати і зняти з вогню. Залити маринадом фізаліс і закриття банки кришками.
- Укутати гарячі банки і дати повільно охолонути. Фізаліс в банках повинен постояти мінімум 2 місяці, щоб дійти до тієї кондиції, коли його можна буде подавати до столу. Скажімо, цей термін у помідор менше, всьому причина – щільна і товста шкірка фізалісу.
- Це відмінна закуска! Це відмінний компонент для зимових салатів з відвареною картоплею! Якщо вдалося розжитися таким фізалісом, зробіть, не пошкодуєте! А ще можна приготувати варення з фізалісу. Ви здивовані, ознайомившись з рецептом солоної закуски?