Маринування – найбільш вдалий спосіб заготівлі білих грибів про запас. Дуже зручно в будь-який момент дістати з полиці баночку з ласощами, вгамувати голод самому, пригостити рідних і гостей.
Грибний сезон – це не тільки можливість запастися дарами природи на зиму. Це прекрасний шанс влаштувати сімейне прогулянку по лісі. Намагайтеся не позбавляти такої прогулянки дітей. Вони краще за всіх зможуть відшукати найапетитніші білі гриби, придатні для маринування на зиму. Якщо ви хочете зібрати саме боровики, тоді вам краще всього їхати в хвойний ліс через день після дощу. І то, погода в день збору повинна бути ясною і теплою. Природно, що час такої прогулянки повинно випадати на ранній ранок. Тоді і грибників ще мало, і земля ще сира, і ймовірність знайти не червиві гриби дуже велика.
Білі гриби можуть рости і досягати розмірів капелюшки до 30 сантиметрів. Але якщо ви хочете приготувати на зиму мариновані білі гриби, тоді постарайтеся знайти якомога більше незрілих, так би мовити, “малюків”, капелюшок яких не більше 7 сантиметрів.
Коли ви прийшли додому з великим кошиком врожаю, потрібно обов’язково знати, як почистити і перебрати білий гриб. Ці подробиці ви знайдете в статті нижче, а поки приготуємо маринад.
Інгредієнти для 1,6 літра маринаду:
- сіль кухонна НЕ йодованої – 2 ст. л.
- перець духмяний – 6 шт.
- перець горошком – 1 ч. л.
- лавровий лист – 4 – 6 шт.
- оцет 9% – 90 мл.
- відварні білі гриби – 1кг 200г
приготування:
- Візьміть кошик з грибами, велику миску з водою, три порожніх миски, маленьку одежної щітку, гострий маленький ніж і дошку для нарізування. Все це розташуйте, як вам зручно адже вимочувати цей вид грибів у воді не потрібно. Для сортування білого гриба вам знадобляться три порожніх миски. Занадто великі і не червиві гриби підуть на жарку. Маленькі – з капелюшками діаметром до 7 сантиметрів, підуть на маринад. І “переростки” з явними ознаками червиві, підуть на сушку. Вот такой вот великий гриб попався не червивий. Йому ми шкребти ножем ніжку до білого.
- Потім опускаємо білий гриб в миску з водою і щіткою вимиваємо коричневу капелюшок. Ось що у вас приблизно повинно вийти. Чистити капелюшки від шкірки не потрібно.
- Відібрані “малюки” чудово підійдуть для маринування. Великі гриби розріжте навпіл або на 4 частини. Вот такой вот гриб як на фото, без єдиної вади, піде в маринад.
- Вот такой вот гриб з видимими дірочками від черв’ячків не викидайте! Його можна засушити. При сушінні все черв’яки залишають гриб, і взимку з таких заготовок вийде відмінний суп.
- Сушити білі гриби потрібно в сухому, добре провітрюваному місці, без потрапляння на них прямих сонячних променів. Якщо в будинку є спеціальна електрична сушарка для фруктів – це найкращий спосіб, скористайтеся ним. Для традиційного сушіння білі гриби потрібно розрізати на НЕ великі шматочки (величина до 5 сантиметрів) і нанизати на капронову нитку.
- Відібрані для маринування білі гриби залийте великою кількістю води і проваріть протягом 15 – 20 хвилин. Солити поки нічого не потрібно.
- Варені гриби відкиньте на друшляк і промийте окропом. Потім перемістіть в ту ж каструлю.
- Окремо приготуйте маринад. Краще розраховувати на вказану кількість води. Приблизно на 1,2 кілограма варених грибів йде 1,6 літра розсолу. Перелийте розсіл до грибів і варіть ще 40 хвилин.
- Оцет найкраще міряти спеціальним стаканчиком і додавати вже на останніх хвилинах варіння.
- Банки для консервування білих грибів потрібно обов’язково стерилізувати і кип’ятити кришки для закачування. Після стерилізації переверніть тару на суху і чисту льняну тканину. Вода повинна трохи стекти. Потім вже в суху баночку насипаємо спочатку грибів по верхній “поясок” як показано на фото.
- Розподіліть порівну спеції і заливайте розсолом до самого верху. Швидко закрутіть сухий, стерильною кришкою. Зверніть увагу, що серединка кришки поки ще опукла або рівна. Якщо банки закатати, то при охолодженні серединка кришки втягнеться всередину.
- Переверніть баночку з маринованими білими грибами, щоб перевірити на герметичність. І до охолодження краще залишити гриби в такому положенні, укривши банки теплим пледом.
- У такому вигляді мариновані білі гриби можуть зберігатися не більше року. А якщо ви хочете законсервувати цей лісовий делікатес на більш тривалий термін, тоді необхідно до закачування кришками стерилізувати кожну півлітрову баночку 35 хвилин.