Ах, сало – сало … як багато смачного в тобі сплелося! Це – продукт, який не залишить нікого байдужим, навіть якщо все дієтологи світу будуть вторити, що це шкідливо. «Найсмачніше сала, тільки сало з салом!». Виявляється, слово «сало» походить від праслов’янського «sadlo» – буквально те, що населили на м’ясо. Через деякий час буква “d” випала з давньоруської мови і виходить слово «сало». Я вже ділилася з Вами різними способами приготування та засолювання цього чудового продукту, які можна знайти в рубриці рецептів сала. І ось сьогодні ще один рецепт для тих цінителів сала, які не проти побалуватися остреньким. Ніжне, м’яке, просочене ароматом спецій і часнику гостре варене сало обов’язково припаде до смаку Вашим близьким і друзям, особливо, чоловічій половині!
Складові:
- очеревина свиняча – 1 кілограм
для розсолу:
- вода – 1 літр
- сіль – 7 столових ложок
- лушпиння луковая – жменя
- лавровий лист – 2 штуки
- чорний перець – горошок – 10 штук
для обмазки:
- часник – 6 зубчиків
- паприка мелена червона – ½ чайної ложки
- гіркий перець червоний мелений – 1 столова ложка
- рослинне масло – 3 столові ложки.
приготування
- Очеревину свинячу добре помити, обсушити і нарізати брусочками розміром близько 7 * 20 сантиметрів.
- У каструлю середнього розміру налити необхідну кількість води, всипати сіль, додати лушпиння цибулі, попередньо добре помиту, лавровий лист, чорний перець – горошок. Каструлю поставити на середній вогонь, довести вміст каструлі до кипіння і кип’ятити 5 хвилин.
- У приготовлений киплячий розсіл скласти нарізане брусочками сало і варити 20 хвилин. Розсіл повинен повністю покривати брусочки сала.
- Зварені брусочки сала залишити на 12 годин на розсолі.
- Часник очистити, помити і натерти на дрібній тертці.
- У невеликій чашці з’єднати натертий на дрібній тертці часник, червоний мелений гіркий перець, червону мелену паприку, додати рослинне масло і добре перемішати.
- Зварені брусочки сала вийняти з розсолу, скласти на блюдо і дати стекти розсолу.
- Рівномірно натерти брусочки сала приготовленої сумішшю спецій з часником.
- Залишити натерті сумішшю спецій з часником брусочки сала на 2 години для просочення.
- Просочені ароматом спецій і часнику брусочки сала загорнути в пергаментний папір і помістити в холодильник для застигання на мінімум 3 години.
Господині на замітку:
- вибирайте «правильну» очеревину, тобто з хорошими м’ясними прошарками;
- гостроту сала можна регулювати кількістю червоного меленого гіркого перцю, якщо Ви – любитель гостренького, то збільште його кількість.