Для святкового застілля приготуйте запечену качку з лимонним ароматом і красивою медової глазур’ю. Всередину тушки помістіть нарізані яблука кислих сортів. А якщо яблука будуть солодкі, то вчините як і я – розбавте їх айвою. На гарнір разом з качкою запечіть картопля. Ваші гості по достоїнству оцінять це блюдо.
Складові:
- качка – 1600 г
- лимон – 1 шт.
- сіль – 2-3 ч. л.
- мелений перець за смаком
- яблука – 2-3 шт.
- айва – 1 шт.
- мед – 2 ч. л.
- коньяк – 2-3 ст. л.
- картопля для гарніру.
приготування
- Для початку качку необхідно ретельно сполоснути, обрізати жирові прошарки всередині тушки біля черевця. Замість качки можна використовувати і гусака, він просто виходить жирніше і не таким соковитим після запікання.
-
Другий важливий момент в підготовці качки перед запіканням – це видалення двох залоз на хвостику зверху. Це треба зробити обов’язково, інакше неприємний запах готової качці гарантований.
- Якщо у вас жирна качка, можна зробити по шкірі неглибокі надрізи. Через ці надрізи буде витоплюється жир, і шкірка вийде хрусткою. Потім доведіть воду до кипіння в каструлі або чайнику. Покладіть качку в чисту мийку. Обдайте окропом качку. Шкірочка стягнеться, і м’ясо всередині вийде соковитим після приготування. Натріть качку сіллю і сумішшю перців. Цих приправ цілком достатньо.
- На дрібній тертці подрібніть цедру одного лимона.
- Соком половинки лимона обмажте ретельно качечку зверху, обсипте цедрою. Лимон додасть цитрусового аромату, а його кислота дозволить зменшити жирність качки. Залишки лимона покладіть в качку.
- Вимиті яблука і айву наріжте часточками, а потім наповніть черевце качки. Ці фрукти добре просочать качку зсередини в процесі запікання.
- Тепер визначте для себе приблизний час приготування качки в духовці. Для качки вагою в 1,5 кг необхідно близько 1,5-2 годин. Оберніть качку пергаментом або фольгою і відправте в гарячу духовку на 40-50 хвилин з температурою 190 градусів.
- Незадовго до приготування приготуйте глазур. Для чого змішайте коньяк і мед. Саме вона буде створювати красиву і апетитну глазурного корочку на запеченої качці.
- Після закінчення часу розгорніть (приберіть фольгу або пергамент) качку, вона вже готова наполовину. У відкритому вигляді знову поставте качку на 30-40 хвилин, з температурою 170 градусів. Змастіть глазур’ю качку кілька разів приготовленої сумішшю за цей час.
- Як гарнір можна з качкою запікати картоплю цілком і інші овочі.
- Проколюванням перевіряйте готовність печеної качки, м’ясний сік повинен бути прозорим. Обробляти запечену качку бажано після того, як вона трохи охолоне.
Приготування і фото: Ельба.