Приготуємо лопатку баранини з томатним соусом.
складові
- лопатка баранини – 600 г;
- цибуля ріпчаста – 200 г;
- рослинне масло – 80 г;
- цукор – 1 столова ложка;
- сіль – 1 столова ложка;
- перець за смаком;
для соусу:
- паста томатна – 1 столова ложка;
- борошно пшеничне – 1 столова ложка;
- вершкове масло 2 столові ложки;
- білий портвейн -2 столові ложки.
м’ясо баранини помити, натерти сіллю, цукром, перцем. Розігріти духовку до 250 градусів, в якому розігріти деко або сотейник. На прогрітий сотейник налити рослинне масло, покласти цілим шматком баранину. Сотейник поставити в духову шафу на 40 хвилин.
Ріпчасту цибулю почистити, нарізати часточками.
Через 30 хвилин (за 10 хвилин до готовності) дістати з духовки сотейник, розкласти навколо м’яса нарізану цибулю, полити соком, що виділився від м’яса, жиром і залишити смажити ще на 10 хвилин.
Готову баранину перекласти в інший посуд, накрити кришкою, щоб м’ясні соки розподілилися по всьому шматку м’яса. Тим часом приготуємо соус.
соус
У сковороді прогріти муку до злегка золотистого кольору. Томатну пасту розвести в склянці води і влити в борошно, ретельно розмішати. Додати вершкове масло, розтопити його, прогріваючи 2 хвилини на середньому вогні. Соус влити в сотейник до тушкованого цибулі, розмішати, додати портвейн, прогріти 3 хвилини на середньому вогні безперервно помішуючи.
Я використовувала кримський портвейн 12-річної витримки, який був придбаний при відвідуванні заводу марочних вин і коньяків «Коктебель». Хороший портвейн, скажу я вам.
Баранину нарізати на шматки, покласти на блюдо. Окремо подати соус.