Про зимове зберігання моркви я змушена була дізнаватися все тоді, коли з’явилася дача. За ці роки методом проб і помилок виділила кілька ефективних способів.
Морква – один з найпопулярніших овочів, про користь якого чули навіть діти. А скільки смачного з неї можна приготувати! У кулінарії морквина просто незамінна – супи, другі страви, салати і навіть випічка, наприклад, наскільки апетитні морквяний кекс і мафіни з насінням соняшнику!
Саме через таку затребуваності більшість господинь намагаються запасатися вітамінним овочем запас. Правильно це робити саме в період збору врожаю, коли і вибір моркви більше, і ціна на неї нижче. Просто відмінно, якщо морквина вирощена самостійно – такий безцінний продукт особливо важливо зберегти якомога довше.
Як зберігати моркву правильно
Зберегти морквину до наступного сезону в свіжому вигляді досить складно – дуже вже «примхливий» цей овоч. Наприклад, зі зберіганням буряків все набагато простіше. Морква схильна до різних захворювань, гнилі і т.п. До того ж лише один заражений екземпляр в дуже короткий термін може зіпсувати весь урожай.
Тривалість зимового зберігання залежить від маси умов. Так, оптимальна температура – -1 + 2, а вологість – близько 85%. Повітря не повинен застоюватися в приміщенні. Досвідчені городники також знають, що на термін і якість зберігання впливає все – від вибору сорту, часу посіву, догляду за морквиною до погоди під час збору врожаю. Якщо всі фактори враховані, то вітамінні овочі можуть залишатися свіжими і соковитими аж до наступного року.
Кращі сорти для зберігання
Отже, почнемо з вибору сортів. Щоб морквина пролежала до нового врожаю, вибирати слід пізньостиглі і середньостиглі сорти. Добре відомі дачникам Королева осені, Шантане, Віта Лонга, Нантская. Дуже багато відмінних сортів і гібридів виведено селекціонерами останнім часом, але при покупці не варто забувати головне правило – сорт повинен підходити для вашого району.
Поспішати з посівом моркви, призначеної для заготівлі на зиму, не варто – сіяти потрібно тоді, коли грунт вже добре прогрілася.
Секрети прибирання та підготовки
Збирають урожай перед тим, як почнуться постійні заморозки. Наприклад, я орієнтуюся так – якщо нижнє листя пожовкло, починають сохнути, то час настав.
Вибравши сонячний сухий день і озброївшись вилами або лопатами, викопують коренеплоди. Після цього готують до закладки на зберігання. Це не складно:
- розкладіть викопану моркву просушитися прямо на грядці;
- Очистіть від землі;
- ображати бадилля, намагаючись залишити «пеньок» якомога менше, але в той же час не пошкодити шкірку;
- ретельно відсортуйте овочі – для зберігання підійдуть тільки цілі, які не уражені паразитами або хворобами.
Тепер за всіма правилами морквину потрібно відправити на 7-10 днів на «карантин». Тобто розсипати в сухому і темному приміщенні, де температура повітря не вище 10 градусів. За цей час зіпсовані плоди проявлять себе, але заразити інші не встигнуть. Я розкладаю морква на підлозі в гаражі. Якщо ви купуєте коренеплоди на зиму, а не вирощуєте, то цей етап теж буде не зайвим.
Зберігаємо на грядці
На грядці невикопанная морква може зберегтися до весни – цей «ледачий» спосіб зберігання я теж обов’язково використовую, залишаючи рядок-другий. Тільки прикопую трохи звичайної землею. Дістаю, як тільки розтане сніг, щоб плоди не пішли в ріст.
Зберігаються не всі екземпляри – тільки здорові, чи не уражені гниллю або черв’яками. Але зате всі вони дуже соковиті, пружні і неймовірно смачні.
Способи зберігання в підвалі
Найкращі умови для морквини можна створити в підвалі або льосі. Там і температура оптимальна, і вологість. Головне – не забути знезаразити приміщення перед закладкою нового врожаю.
Велику частину врожаю особисто я зберігаю в піску. Звичайний або річковий слід просушити на сонці. У ящики укладаю морквину, пересипаючи шари піском. Бажано, щоб коренеплоди один одного не торкалися. Потім ставлю тару, відступивши від стіни і підклавши дошки. Бетонні підлогу і стіни можуть бути в конденсаті, а зайва волога цим овочам ні до чого.
Точно так само можна закладати морква в ящики, замінивши пісок тирсою. Тирса слід брати від хвойних дерев – це знизить ризик виникнення хвороб у зберігається врожаю.
Можна використовувати лушпиння і часникову лушпиння. Схема та ж, як і з піском. Особливі речовини в лушпинні володіють знезаражувальним дією. Важливо простежити за станом лушпиння – ніякої вологості!
До піску, тирсі та лушпинні додатково можна підмішати крейда – він теж непогано дезінфікує.
Ще мені подобається цікавий спосіб – зберігання митої морквини в пакеті. Якщо у мене є час, то обов’язково закладаю вітамінні овочі в такому вигляді.
Тут важлива уважність на кожному етапі. Відсортована ціла морквина миється в воді і розкладається на сонці на просушку (1-2 години). Потім пов’язуємо її по 2-3 кг в герметичні пакети. Але якщо хоч один плід заражений – зіпсується весь вміст пакета! Тому такий овоч використовується в першу чергу.
Як зберегти в квартирі
Зберегти морквину свіжої в умовах квартири вдасться, тільки якщо будуть створені відповідні умови на балконі або ж в холодильнику знайдеться достатньо місця.
Для балкона можна застосувати будь-який відповідний спосіб – пісок, тирса, лушпиння. Головне, щоб температура була не нижче 0. Різке підвищення теж небажано – це може спровокувати зростання бадилля. В ідеалі ящик для вітамінного коренеплоду слід зробити з ефектом «термоса», наприклад, обкласти пінопластом. До наступного врожаю морква не пролежить, але до початку постійного тепла цілком зможе.
Нижній ящик в холодильнику – відмінне місце, шкода тільки, що його обсяг не такий великий, як хотілося б. Відправляти морква в холодильник потрібно, уклавши в пакет, особливо, якщо в цьому побутовому приладі є система No frost.
Переробка морквини – теж чудова можливість зберегти коренеплоди. Для цього навіть не обов’язково вони повинні бути вчасно зібрані. Я переробляю так «некондицію» – тріснуті, зламані плоди. Наприклад, можна заморозити овоч, очистивши його, натерши на тертці і упакувавши порційно. Дуже подобається заморожена маленька морквина – таку потім красиво класти, наприклад, в суп з опеньками.
Крім того, морква можна консервувати – маринувати, додавати в салати, соління і т.д. До речі, роблять навіть варення з моркви – неймовірно смачно і корисно!
В кінці пропоную відео, як можна зберігати моркву в холодильнику без системи No frost: