Болгарська кухня незважаючи на те, що була оточена харизматичними сусідами, турецької, грецької, балканської кухнями, змогла зберегти свою самобутність. Рецепти болгарської кухні рясніють овочами, це її візитна картка. Овочі можуть бути в свіжому вигляді, як наприклад, Шопський салат, так і у вигляді заготовок.
Овочі в болгарській кухні обов’язково присутні в м’ясних стравах. Страви болгарської кухні також використовують багато зелені в свіжому вигляді. Таратор і варіанти чорба – найпоширеніші болгарські супи. Яхнія і плакія це теж типова болгарська кухня, рецепти же солодощів в основному мають турецьке походження. Читайте ще: Закуски з шинкою: покроковий рецепт з фото.
Мішмаш болгарська закуска
Складові:
-
- несолона бринза – 150 г
- гілочки петрушки – 2 шт.
- товчений часник – 1 зубчик
- яйце – 6 шт.
- сіль за смаком
- цибуля – 1 шт.
- мелена гостра паприка – 0,5 ч. л.
- зелений солодкий перець – 1 шт.
- масло рослинне – 3 ст. л.
- перець червоний солодкий – 1 шт.
- великий помідор – 1 шт.
Спосіб приготування:
-
- Перці вимити, обсушити. Помістити в невелику форму для запікання, скропити 1 ст. л. рослинного масла і поставити в розігріту до 200 ° С духовку на 20 хв. За 7 хв. до готовності додати до перцям неочищений зубчик часнику.
- Помідор опустити на 1 хв. в киплячу воду, шумівкою перекласти в миску з крижаною водою. Зняти шкірку. Нарізати помідор невеликими кубиками. Петрушку вимити, обсушити й подрібнити.
- Перекласти запечені перці в пластиковий пакет, щільно зав’язати і залишити на 10 хв. Потім очистити плоди від шкірки і серцевини. М’якоть нарізати квадратами розміром 2 х 2 см.
- Лук очистити, нарізати тонкими півкільцями і обсмажити у великій сковороді в 1 ст. л. розігрітого масла, 5 хв. Додати нарізаний помідор і готувати ще 4 хв. Зняти з вогню, покласти до овочів шматочки перців, перемішати
- З зубчики часнику видавити в миску м’якоть, додати яйця, сіль і збити віночком в однорідну масу.
- Повернути сковороду з овочами на середній вогонь, влити яєчну масу. Швидко перемішати і готувати 3-4 хв. Бринзу розім’яти виделкою в шматки середнього розміру.
- Додати до яєць, перемішати і готувати 2 хв. Посипати петрушкою і паприкою, ще раз перемішати. Відразу ж подати до столу
Баніца з лаваша з сиром
Складові:
-
- Лаваш тонкий – 4 шт.
- Сир – 1 кг
- Яйця – 5 шт.
- Сметана – 400 г
- Цукор – 2-3 ст. ложки
- Ванілін (за бажанням)
- Масло вершкове – для змащування форми
Спосіб приготування:
-
- У сир додаємо 2 ст. ложки цукру (якщо ви любите послаще, додайте 3), одне яйце і ванілін (за бажанням), все добре перемішуємо до однорідності.
- На лист лаваша викладаємо невелику кількість сирної начинки. Сир розподіляємо так, щоб його вистачило на 4 лаваша
- Загортаємо лаваш з сиром в рулет. Таким же чином поступаємо з іншими листами лаваша і сирною начинкою.
- Форму, в якій будемо випікати «ледачу» баницу (Мілін) з лаваша з сиром, змащуємо вершковим маслом. Готові рулети з лаваша викладаємо у форму у вигляді спіралі.
- В останні 4 яйця додаємо сметану, добре перемішуємо і розподіляємо зверху по пирогу.
- Відправляємо баницу з лаваша в духовку, розігріту до 220 градусів, і випікаємо пиріг з лаваша з сиром 20-25 хвилин.
Болгарська закуска по-корейськи
Складові:
-
- Болгарський перець – 2 шт.
- Сіль – щіпка
- Лук синій – 1 шт.
- Часник – 1 зуб.
- Кунжут – 1 ч. Л.
- Соняшникова олія – 1,5 ст. л.
- Оцет – 1 ст. л.
- Соєвий соус – 1 ст. л.
- зелень петрушки
Спосіб приготування:
-
- Болгарський перець миємо й нарізаємо соломкою, викладаємо в мисочку. Солимо і заливаємо гарячою водою. Ми залишаємо на 15 хвилин. Потім перець відкидаємо на друшляк і даємо стекти воді.
- Викладаємо перець назад в миску.
- Цибулю нарізаємо півкільцями, часник пропускаємо через прес і додаємо в миску до перцю.
- Підігріваємо сковороду з соняшниковою олією, висипаємо кунжут. Обсмажуємо його, помішуючи, до коричневого кольору. Висипаємо кунжут до овочів, поливаючи зверху гарячим рослинним маслом.
- Заправляємо салат соєвим соусом, оцтом. Додаємо зелень петрушки. перемішуємо.
- Готовий салат можна подавати до столу.
Закуска з болгарського перцю
Пропонуємо рецепт традиційної закуски з фети і болгарського солодкого перцю. Така закуска може бути доповненням до салатів, соусом для м’ясних страв або намазуванням на хліб.
Складові:
-
- Фета – 200 г
- Перець болгарський червоний – 1 шт.
- Спеції – за смаком
Спосіб приготування:
-
- Болгарський перець обсмажте або запечіть і потім зніміть шкірку з тих місць, з яких вона легко відходить.
- Фету розкришити і додайте в неї спеції (часник, суху аджику, зелень і т.д., щось до смаку).
- Потім розітріть сирну масу з м’якоттю перцю.
- Отримана маса може бути соусом, а якщо сформувати з неї кульки і охолодити їх, то вийде ефектна закуска.
Закуска з баклажанів (болгарська)
Складові:
-
- Баклажани – 5 штук
- Помідори – 5 штук
- Перець – 5 штук
- Часник – 1 головка
- Рослинна олія -100 гр
- сіль
- Червоний мелений перець Чилі – 0,5 ч.л.
Спосіб приготування:
-
- Ось ці овочі ми використовуємо для приготування нашого страви.
- Баклажани і перець ріжемо кубиками, помідори розрізаємо на сектори, позбавляємося від насіння і соку. Ріжемо також на кубики.
- По черзі обсмажуємо овочі на сковороді. Наливаємо з сковороду трохи растельного масла і смажимо баклажани до золотистої скоринки. Приблизно 10-15 хвилин.
- Вогонь середній. Посолити. Масло додавати в міру потреби. Після того, як баклажани підсмажилися перекладаємо їх в каструльку.
- Далі смажимо перець близько 10 хвилин і також перекладаємо в каструльку.
- На закінчення смажимо помідори. Наша мета – максимально випарувати рідину. солимо і перчимо. Перекладаємо в ту ж каструльку
- Додаємо дрібно-дрібно порізаний часник і перемішуємо. Ставимо каструльку на вогонь і тушкуємо овочі хвилин 5.
- Подавати закуску на стіл в охолодженому вигляді і присипаної зеленню. Не зайвим виявиться і келих вина.
Класична болгарська закуска
Складові:
-
- курячі яйця,
- несолоного бринза,
- перець болгарський різних кольорів,
- сіль,
- паприка гостра,
- помідори,
- цибуля,
- зелень петрушки і масло для смаження.
Спосіб приготування:
-
- Для приготування нам знадобиться: курячі яйця, несолоним бринза, перець болгарський різних кольорів, сіль, паприка гостра, помідори, цибуля, зелень петрушки і масло для смаження.
- Почнемо з запікання перцю. Для цього викласти солодкий перець у форму, полити 1 ст. л. рослинного масла і запекти в заздалегідь розігрітій духовці до 210ºC 20 хв.
- Поки запікається перець, займемося приготуванням закуски. Нарізати цибулю півкільцями.
- Помідори очистити від шкірки і нарізати невеликим кубиком.
- Бринзу розім’яти виделкою. Зелень нарізати дрібно. Вийняти перці як тільки вони покриються чорними опалин. Покласти їх в пакет, щільно зав’язати і залишити на 10 хв, щоб потім легше було зняти шкірку. Обсмажуємо цибулю і помідори 4 хв.
- Поки смажаться овочі, яйця збовтати віночком з сіллю і часником через прес. Збивати не треба !!! Тільки змішати жовток з білком.
- Перець очистити і нарізати на невеликий кубик. До обсмаженою цибулі і помідорів додамо мелену паприку.
- Додамо солодкий нарізаний перець і збовтати яйця. Ставимо на вогонь і помішуючи готуємо на середньому вогні до загусання. Виходить ось така густа маса.
- Додаємо бринзу, перемішати і ставимо ще на плиту на 2 хвилини, постійно помішуючи.
- Знімаємо з плити, посипаємо рубаною петрушкою і відразу подаємо.
Закуска з баклажана і болгарського перцю
Складові:
-
- перець болгарський – 100 г
- олія оливкова рафінована – 2-3 ст. л.
- баклажан – 1 шт. (250-300 г)
- сир фета – 250 г
- часник великий – 1 зубчик
- перець чорний мелений, сіль – за смаком
- кріп (зелень) – по 5 гілочок
Спосіб приготування:
-
- Баклажан очистити від шкірки, розрізати уздовж навпіл, натерти сіллю і залишити на 20 хв. Потім обсушити паперовим рушником, порізати кубиком зі стороною 1 см. Болгарський перець порізати таким же кубиком, часник дрібно порубати.
- На сковороді з добре прогрітим маслом обсмажити спочатку болгарський перець, 5 хв., Потім додати баклажан і обсмажити на сильному вогні, постійно помішуючи, ще 5 хв. В кінці готування поперчити і посолити за смаком (враховуючи, що фета – солоний сир).
- Додати часник, добре перемішати овочі, вимкнути плиту і залишити під кришкою на 10 хв. Остудити овочі до кімнатної температури, змішати з сиром фета і рубаною зеленню. Поставити в холодильник на 20 хв. Подавати закуску на житньому хлібі або на гуртках помідора.
Болгарський омлет миш-маш
Міш-маш – традиційне блюдо болгарської кухні. Воно швидко і легко готується, мабуть, тому його зазвичай подають на сніданок. Сьогодні я пропоную приготувати класичний варіант цієї страви, але, за бажанням, при смаженні овочів ви можете додати в миш-маш інші інгредієнти: гриби, шинку, оливки, консервовану кукурудзу, а також часник, або інші спеції. Подають миш-маш гарячим.
Складові:
-
- бринза – 200 г
- яйця – 4 шт.
- помідори – 250 г
- болгарський перець – 250 г
- ріпчаста цибуля – 100 г
- рослинне масло для смаження
- мелений чорний перець
- сіль при необхідності
- зелень петрушки
Спосіб приготування:
-
- Цибулю почистити і нарізати соломкою короткою.
- Болгарський перець очистити від плодоніжки, насіння і також нарізати соломкою короткою.
- Помідори опустити на кілька секунд в киплячу воду, зняти шкірку і порізати кубиками.
- На рослинному маслі обсмажити цибулю до прозорого стану.
- Додати болгарський перець і на середньому вогні смажити приблизно 7 хв.
- Потім додати помідори, перемішати і смажити ще 4-5 хв.
- Тим часом в окремій посудині збити яйця.
- До яйцям додати подрібнену або натерту на крупній тертці бринзу. Все добре поперчити і перемішати.
- Яйця з сиром додати до овочів. перемішати.
- Сковороду накрити кришкою і на невеликому вогні смажити до готовності приблизно 5 хв. При цьому блюдо слід кілька разів перемішати.
- При необхідності блюдо посолити, розкласти в порційні тарілки і обов’язково щедро посипати рубаною зеленню петрушки. Міш-маш готовий.
Традиційна болгарська закуска
Складові:
-
- Яйця курячі – 3 шт.,
- Бринза – 100-150 г,
- Помідор – 2 шт.,
- Перець болгарський – 1 шт.,
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.,
- Зелень – 1 пучок
- Масло рослинне для смаження,
- Мелений чорний перець.
Спосіб приготування:
-
- Овочі та зелень помийте і дрібно наріжте
- Лук обсмажте на олії.
- Додайте в сковороду до цибулі нарізані помідори і перець.
- Смажте до м’якості перців ще 2-3 хвилини.
- У сковороду розкришите бринзу, вбийте яйця і додайте зелень, посоліть (враховуючи солоність бринзи) і поперчіть за смаком.
- Все перемішайте, перелийте в форму для запікання і поставте в духовку, розігріту до 180-200 градусів.
- Запікайте до готовності, приблизно 20-30 хвилин.
М’ясний рулет «Стефані»
Рецепт м’ясного рулету «Стефані» родом з Болгарії. Для фаршу беруть змішаний фарш в співвідношенні яловичина і свинина 50:50. Традиційна начинка для рулету – варені яйця, відварна морква і солоні огірки. До речі, яйця краще брати перепелині, тому що вони гарніше виглядають в готовому рулеті.
Складові:
-
- м’ясний фарш (яловичина зі свининою) – 1.2кг
- яйце – 2 шт.
- білий хліб – 2 скибочки (великих)
- молоко (або вода) – за смаком
- ріпчаста цибуля – 1 шт.
- сіль – 1 ч.л.
- чабер, кмин (мелений), пажитник – по смак
- чорний перець мелений – за смаком
- петрушка – за смаком
для начинки:
-
- варені яйця (перепелині) – 8 шт.
- морква (варена) – 4 шт.
- солоні огірки – 2 шт.
Спосіб приготування:
-
- Готуємо для м’ясного рулету звичайний фарш для котлет, з додаванням яєць, замоченого в молоці або воді білого хліба, дрібно нарізаної цибулі, солі і спецій. Фарш розмішуємо і даємо настоятися в холодильнику на годинку-другу.
- Традиційна начинка для рулету готується з варених яєць (я завжди беру перепелині – гарніше), відвареної моркви і солоних огірочків.
- Рулет загортають по-різному. Розстеляють фарш на вологому рушнику, фользі або харчовій плівці, кладуть начинку на всю довжину з одного боку прямокутника, загортають і акуратно укладають у жароміцних форму швом вниз.
- Змастила рулет холодною водою, залила гарячим рослинним маслом, щоб сік в м’ясі залишився, обмазала білком (це виявилася найважче, білок весь час сповзав) і присипала панірувальними сухарями. У форму налила ще рослинного масла, якщо необхідно, і трохи гарячої води. Замість води в форму можна влити вино.
- Випікаємо м’ясний рулет при 180С, спершу накриваючи фольгою. Потім фольгу знімаємо, щоб скоринка апетитно підрум’янилася. Час випічки – приблизно 1 годину. Традиційно подаємо з картопляним пюре. Або інший варіант – нарізати картоплю, покласти в форму близько рулету і випікати разом з м’ясом.
Болгарська баніца з гарбузом
Баніца – це традиційний болгарський пиріг. Робиться вона з тонкого витяжного тіста, в яке загортається начинка. Для тих, хто не любить возитися з тестом її можна замінити тонкими коржами, які продаються в магазині або лавашем. Начинка в цьому рецепті дуже корисна – з гарбуза. Пиріг солодкий, і є його треба холодним, так як гарбузовий сік у поєднанні з цукром стає желеподібний і шалено смачним.
Складові:
-
- гарбуз (очищена) – невеликий шматочок
- цукор – 14 ст. л. (По 2 ложки на корж)
- коржі – 7 штук
- яйце – 1 шт.
- вершкове масло – 50г
- сметана – 2 ст. л.
Спосіб приготування:
-
- Спочатку робимо начинку: гарбуз натираємо на тертку або подрібнюємо в комбайні.
- Порядок приготування Баніци: – розкладаємо корж на столі і в хаотичному порядку розкидаємо маленькі шматочки масла; розкладаємо гарбуз, робимо це так, щоб все було заповнене начинкою рівномірно, але не дуже щільно. Рівномірно розсипаємо по Коржу цукор.
- Звертаємо корж в трубочку і акуратно перекладаємо в каструлю мультиварки. Теж робимо з іншими коржами і укладаємо їх по спіралі в нашу каструлю. Не забудьте трохи змастити маслом дно каструлі.
- Змішуємо яйце і сметану і змащуємо всю баницу
- Включаємо програму «Пиріг». За 5 хвилин до кінця програми перевертаємо баницу, щоб вона підрум’янилася з обох сторін.
- Баніца повинна трохи охолонути, і нарізати її треба трикутниками. Легкий пиріг з хрустким тестом і соковитою гарбузової начинкою готовий.
Закуска з сиром і цибулею-пореєм
Баніца – це національне болгарське блюдо. Робиться воно з тонко розкачане тісто з різними начинками. Для спрощення рецепта замість саморобних тонко розкатаних коржів можна використовувати готові коржі для Баніци або тісто філо.
Складові:
-
- сир 200 – 300г.
- цибуля порей – 1 шт.
- сметана (або натуральний йогурт) – 200г.
- яйце – 2 шт.
- вершкове масло – 50г
- сіль за смаком.
- тонкі коржі для випічки (готовий) – 6-8 штук
Спосіб приготування:
-
- Робимо начинку: нарізаємо цибулю, перемішуємо його з сиром, яйцем, і сметаною. Залиште трохи сметани для змазування баніци.Поделіте всю начинку на кількість коржів, щоб все було порівну.
- На розкладений корж хаотично розкладіть дрібно нарізані шматочки вершкового масла. Після цього нещільно розкладіть начинку, щоб залишалися і порожні місця на коржі.
- Поверніть корж в трубочку. У каструлю мультиварки попередньо змащену маслом покладіть один скручений корж за іншим. Коржі укладати щільно, як равлика.
- Коли вся композиція з коржів буде покладена щільно, зверху змастіть все сметаною. Користуйтеся програмою мультиварки на режим «Пиріг».
- За 5 хвилин до закінчення програми баницу треба перевернути. Зробити це можна так: витягнути каструлю, накрити її тарілкою і різко перевернути, баніца випаде. Покласти її назад не пропечене стороною.
- Приготовану баницу розрізати трикутниками як звичайний пиріг. В результаті виходить хрустке тісто з ситної начинкою.
Закуска таратор з овочами
Складові:
-
- баклажани
- солодкий перець (зелений)
- помідори – 3-4 шт.
- гіркий перець – за смаком
- орегано, базилік – за смаком
- йогурт (або айран).
Спосіб приготування:
-
- Ріжемо баклажани на товсті часточки, шкура на баклажанах видалена частково, щоб тримали форму, у мене не видно, тому що баклажани білі.
- Обсмажуємо баклажани під кришкою в невеликій кількості оливкової (або яке є, це не принципово) масла до рум’яної скоринки. Ріжемо зелений перець уздовж на 4 і укладаємо навколо баклажан.
- Коли баклажани спечуть, знімаємо їх зі сковороди і печемо перець під кришкою на тихому вогні до м’якості, масла більше не додаємо. Трьом на тертці 3-4 помідора, ріжемо гіркого перцю за смаком, що-небудь для запаху – у мене свіжий орегано і два види базиліка – і заливаємо перець.
- Тушкуємо хвилин 15, додаємо баклажани і продовжуємо тушкувати без кришки, поки овочі не вберуть соус. подавати холодним.
- Збиваємо кисле молоко з льодом (у мене айран, він рідкий і без льоду) і м’ятою, посипаємо горіхами і подаємо разом з овочами. Охолоджений таратор з м’ятою покликаний зменшувати печіння від гіркого перцю і охолоджувати в спекотні дні. Його за бажанням або просто п’ють разом овочами, або заливають прямо в тарілку.
Кебабача
Складові:
-
- м’ясо (свиняча вирізка, лопатка або ошийок, нежирне) – 500г
- телятина (вирізка) – 500г
- болгарська чубріца (чабер) – за смаком
- кмин (болг. кіміон) – 1/2 коф. л
- вино (біле або червоне) – 100г
- яйце (білок) – 1 шт.
- хліб – за смаком.
Спосіб приготування:
-
- М’ясо подрібнити м’ясорубкою, краще пару раз. Ще краще – подрібнювач. Є така кухонні пріспособа. Вона робить фарш дуже однорідним і без великих шматочків. Якщо м’ясо зовсім нежирне – додайте у фарш зовсім небагато сала. Фарш трохи солиться. Крупною сіллю. Не треба «екстра з йодом» (на зображенні сільничка для наочності). У фарш додається болгарська чубріца (чабер), досить багато. Читайте ще: Закуска з шампіньйонів рецепти з фото.
- Обов’язково тертий кмин (болг. Кіміон). Половинка кавової ложечки. Додається 100 грам білого або червоного сухого вина. Противники культури – можуть додати води. Додайте білок одного яйця. Болгари клянуться, що вони цього не роблять. Ми їм віримо як собі, але білок додамо. Або взагалі весь вміст шкаралупи. Гірше не буде! Усе! Залишилося вимішати. Розмоченого хліба, тертого лука – не треба! Інакше отримаєте котлети. Фарш дуже ретельно вимішує. Багато разів. Закрийте очі і уявіть собі, що ви занурює руки в золоті монети. Скрудж МакДак форевер!
- М’ясо ставиться на холод. Краще не в холодильник з температурою 9-11 градусів а в камеру для м’яса з температурою 2-3 градуси. Сучасні холодильники таке вміють. Час – кілька годин. Краще на ніч. Вранці, вимішайте фарш ще раз. Ретельно. Нехай ще постоїть годинку.
- Потім намочіть руки в холодній воді і ліпіть кебабче. Довжина кебабче на любителя, ми робимо близько 12 см. Товщина 3-4 см. Більше не треба, а то не прожаряться. Мазати їх майонезом не треба!!!
- В цей час готуйте вугілля, якщо ви на природі, або вмикайте в електромережу Скар (болгарська решітка для смаження, на електриці). До речі, кажуть скара цілком доступна в наших магазинах. Називається «Контактний гриль». Коштує вдвічі дешевше пляшки Хеннессі. Вугілля готові або скара нагрілася. Змащуємо маслом грати, щоб не пригоріло. Викладаємо кебабче на решітку і смажимо по 4-5 хвилин з кожного боку. Якщо сторін чотири – 20 хвилин. Якщо сторін три – 15 хвилин. Ну зрозуміло.
- Потім кебабче знімаються з вогню і поливаються соєвим соусом. Викладаються на тарілки, зазвичай по три на порцію. Гарнір – помідор, огірок, перець. Можна картопля-фрі. зелень.
- І який-небудь гострий соус до м’яса, тільки заради Бога не кетчуп з пакетика. Обов’язково келих червоного сухого вина. Інакше це просто переклад продуктів.