Цибулевий суп з сиром і грінками – відмінний варіант першого блюда. Крім того, це справжні ласощі для гурманів.
Французький цибульний суп завоював популярність у багатьох ресторанах світу. Так що там в ресторанах – його охоче готують все домогосподарки, створюючи з мінімуму продуктів вишукане і смачне перше блюдо, благо лука у нас круглий рік – хоч греблю гати.
Кожен має право готувати це гаряче по своєму смаку: з борошном або без, з вершками або вином, з будь-яким сортом сиру! Готувати цибульний суп по-французьки можна хоч кожен день і експериментувати зі смаками, головне – щоб він подобався вам і вашим рідним.
Складові:
- цибуля – 2-3 шт.
- хліб – 1 скибочка
- рослинне масло – 2 ст.л.
- твердий сир – 50 г
- сіль – 0,5 ч.л.
- зелень – за смаком.
Спосіб приготування
- Практично будь-який рецепт супу з цибулі на увазі подачу з сухариками, тому спочатку займіться їх приготуванням. Розламати скибочку хліба на кілька частин і помістіть їх на деко, а сам лист – в духовку при 100С на 20 хвилин. За цей час шматочки хліба якраз встигнуть засушити.
- Цибулини почистіть від лушпиння і промийте у воді. Наріжте кубиками середнього розміру. У сотейнику розігрійте рослинне масло і всипте в нього лушпиння нарізку. Помістіть ємність на плиту і обсмажуйте всі на середньому вогні близько 20 хвилин. Слідкуйте за тим, щоб цибуля не підгорів, а придбав золотистий відтінок.
- Спасерувати цибулю буде готовий, коли він стане повністю прозорим з легким золотавим кольором – зажарювати його не потрібно!
- У цей момент влийте в сотейник приблизно 150 мл окропу, всипте сіль. Можете додати будь-які вибрані вами приправи за смаком. Помістіть сотейник на плиту і доведіть суп до кипіння.
- Потім перелийте вміст сотейника в горщики або формочки для запікання.
- До цього часу грінки вже будуть готові – викладіть їх поверх супу.
- Твердий сир натріть на дрібній тертці і посипте їм сухарики. Помістіть ємність з цибульним супом в духовку і запікайте близько 10 хвилин. Якщо у вас духову шафу з різними температурними режимами для верхнього і нижнього тена, то можете використовувати тільки верхній – необхідно розплавити сир по сухарикам.
- Як тільки це відбудеться – виймайте ємність з супом з духовки і подавайте його до столу разом зі свіжою зеленню. За бажанням можете влити трохи вершків або молока, додати вершкове масло. Приємного вам!
Господині на замітку:
- Повільне гасіння лука – запорука смачної страви. Якщо за 7-10 хвилин до кінця обсмажування лушпиння нарізки додати 1/3 ч.л. звичайного цукру – смак стане більш глибоким і насиченим.
- Класичний французький цибулевий суп готується з декількох видів цибулі. Тому не бійтеся замінити звичайний ріпчаста червоним або цибулею-пореєм. Ще краще – використовувати всі наявні будинку сорти.