Гарбуз – прекрасний продукт. І мова йде навіть не про її користь, хоча це теж дуже важлива перевага. З неї можна стільки всього приготувати – салати, каші, супи, випічка та соки. Але особливо мені подобається гарбузове варення – неймовірно смачне і ароматне, а який гарний бурштиновий колір у цих ласощів!
З приходом холодів все частіше хочеться випити чашку чаю з чим-небудь смачним і солодким. Можна купити цукерки, спекти пиріг, а можна приготувати для чергового чаювання трохи чудового частування – варення з гарбуза з лимонною кислотою.
Насправді лимонну кислоту я в рецепт варення додала тому, що не було вдома ні лимона, ні апельсина. Так би я зварила б гарбузове варення з цитрусовими. Кислота тут дійсно важлива. Адже без неї варення вийде нудотно солодким. До речі, воно має гарний помаранчевий колір, яскравий насичений смак і шматочки гарбуза залишаються після варіння цілими, що дуже приємно.
Складові:
- м’якоть гарбуза – 300 г
- цукровий пісок – 300 г
- вода – 30 мл
- лимонна кислота – ¼ ч.л.
Спосіб приготування
- Насипаємо в невелику каструлю цукровий пісок. У нього наливаємо воду. Ставимо на вогонь. Доводимо до кипіння і варимо близько 5 хвилин до утворення густого сиропу.
- Гарбуз нарізаємо дрібними кубиками. Викладаємо в киплячий сироп.
- На цьому етапі додаємо лимонну кислоту і варимо до загустіння, періодично помішуючи гарбузове варення. Цей процес займе приблизно 20 хвилин,
- Знімаємо пробу. Гарбуз має бути м’якою, але не занадто, щоб шматочки тримали форму.
- Даємо нашому ласощів охолонути і можна відразу подавати до чаю. Якщо вийшло багато сиропу, не страшно, варення від цього тільки виграє. Дуже смачно, красиво і незвично виходить. Смак не нудотно солодкий, присутній легка кислинка.
На замітку:
- Якщо до вас збираються прийти гості, можна швидко зварити варення з гарбуза і пригостити їх цим сонячним ласощами.
- Зазвичай, щоб отримати варення з цілими шматочками фруктів або ягід, варять заготовку в кілька підходів по п’ять хвилин, даючи остигати 6-8 годин. А гарбузове варення можна варити в один підхід і, причому довго. Шматочки залишаються цілими.
- У цей варення за бажанням можна додати корицю або ваніль, щоб посилити аромат і смак. Або подивитися рецепт варення з гарбузом і прянощами.
- Хочете зробити гарбузове варення у вигляді желе? В кінці варіння додайте желфікс (пектинові речовини з натуральних компонентів) і ретельно перемішайте. Густе, желеобразное частування буде готове протягом двох-трьох хвилин.
- Варення з гарбуза (густу частину) можна використовувати для приготування пирогів, пиріжків, рулетів або тарталеток у вигляді тістечка. Дуже смачні слойки з готового тіста. Загалом, простір для фантазії великий. До речі, варення з гарбуза можна варити практично цілий рік – від сезону до сезону гарбуз зберігається чудово. Тому його не потрібно консервувати.