В італійській кухні ньокки вважаються самостійною стравою, і подають їх тільки гарячими. За способом приготування вони мало чим відрізняються від галушок, хіба що тісто не таке круте, спецій побільше і добавки в тісто можуть бути самими різними. Рецептів дуже багато – готують ньокки з додаванням сиру, зелені, різних овочів, грибів. У нас це блюдо поки ще мало відомо, але, тим не менш, вже знайшло широке застосування. Уявляю картопляні ньокі з зеленню, в основі яких варену картоплю і борошно. Це і гарнір до м’яса, курки, і відмінна закуска, і з гострим соусом або сметаною вони теж дуже гарні.
Складові:
- картопля – 3 шт. (Великих);
- яйце – 1 шт;
- борошно – неповна склянка;
- сіль і спеції – за смаком;
- кріп або петрушка – невеликий пучок;
- сметана або вершкове масло для подачі.
Рецепт приготування
- Картоплю можна відварити в шкірці або очистити і потім відварити. Відварну картоплю розім’яти в пюре. Ніжніше картопля виходить, якщо варити його очищеним, але це справа смаку.
- У картопляне пюре додайте яйце. Розмішайте до повного з’єднання продуктів.
- Поступово підсипати муку і розмішуйте її з картопляною масою. Можна влити столову ложку рослинної олії – тісто стане еластичнішою, і вимішувати його буде легше.
- Разом з борошном додайте сіль (за смаком), мелений перець і будь-які спеції, які вважаєте за необхідне. Зелень бажано додавати свіжу (кріп або петрушку, базилік), але можна замінити і сушеної.
- Додавайте борошно і вимішують тісто, поки воно не набуде м’яку, але плотноватого консистенцію. Ви повинні відчути, що тісто можна зібрати в грудочку, і воно не розтечеться. Якщо буде мало борошна, ньокки під час варіння размягчатся і вийдуть неакуратними.
- Розділіть тісто на кілька частин. З кожної скачайте ковбаску. Розділіть її навпіл.
- Наріжте невеликими шматочками.
- Кожен шматочок обваляйте в борошні. Виделкою придавите хрест-на-хрест, розплющите в коржик і нанесіть малюнок. Ці борозенки не данина моді. Вони мають цілком реальне призначення. Ньокки часто подають як гарнір до м’яса з соусом або підливою. При умочування соус затримується в борозенках і поглибленнях.
- Опустіть заготовки в киплячу підсолену воду, варіть 5 хвилин з того моменту як вони спливуть на поверхню. Обов’язково перевірте, чи не пристали чи ньокки до денця каструлі (обережно перемішайте вміст каструлі). Діставайте шумівкою, дайте стекти воді і перекладайте на порційні тарілки. З чим подавати – залежить від ситуації. Але і просто зі сметаною або вершковим маслом буде дуже смачно.