Пропонуємо вашій увазі незвичайний, яскравий, смачний і дуже корисний салат з мовою за мотивами французької кухні. Вдале поєднання м’ясного делікатесу, грибів, сиру і овочів створює неповторну смакову палітру. Назва цього салату виходить з того, що в ньому присутня яловичий, попередньо відварений і охолоджений мову. Замість яловичого мови ви можете використовувати свинячий.
Деякі інгредієнти салату з відвареним язиком і печерицями міняйте на свій розсуд, вибираючи ті, які вважаєте за краще.
Складові:
- гриби печериці – 150 г
- часточка часнику
- кавунова редька – 200 г
- квашена капуста – 150 г
- відварний язик – 400 г
- томати – 1-2 шт. (за бажанням)
- сир 100 г
- майонез 80 мл
- зелень за смаком
- соєвий соус – 25 мл
- мед – 1 ч. л.
- морська сіль – щіпка
- рослинне масло – 30 мл
- вершкове масло – 10 г
- бальзамик для декору.
приготування:
- Гриби печериці необхідно сполоснути під струменем води, протерти паперовим рушником. Наріжте їх на тонкі пластини, або смужки. Замінити печериці можна на будь-які свіжі гриби, або використовувати їх не обсмаженими, а маринованими.
- На сковороді з’єднайте вершкове і рослинне масло, швидко обсмажте гриби. Саме ця суміш масел надає шампіньйонів приємний аромат. В кінці смаження додайте до них подрібнену часточку часнику для пікантності. Кавунову редьку очистіть, а потім гострим ножем або на тертці для корейської моркви подрібніть на довгі смужки. Ця редька солодка на смак, має цікаву забарвлення, але чомусь багато хто не використовують її в приготуванні. Квашену капусту можете залишити такою як вона є, або поріжте її ще дрібніше, щоб вона не була занадто довгою. Замість капусти можете брати кислі або мариновані огірки.
- Відвареної заздалегідь мова наріжте спочатку на пластини, а потім тонкими смужками або брусочками. Яловичий язик вариться близько 3-х годин, тут докладніше про варіння яловичого мови.
- Складіть всі підготовлені інгредієнти, крім сиру, в миску, всипте зелень за смаком. Нарізка для салату повинна бути приблизно однаковою для всіх продуктів, тоді страва буде сприйматися як одне ціле.
- Тепер налийте трохи майонезу і соєвого соусу, посипте меленим перцем, ретельно перемішайте.
- На дрібній тертці подрібніть будь твердий сир, робіть це безпосередньо перед подачею блюда. В іншому випадку, сир може, підсохнуть і матиме не дуже гарний вигляд.
- На порційну плоску тарілку викладіть гіркою салат.
- Зверху присипте салат сиром. Прикрасьте тарілку з салатом бальзаміном і овочами.
- Смачного!
З повагою, Ельба.