Аджика – абхазька гостра приправа. Використовується при приготуванні національних абхазьких і грузинських страв. Можна намазувати на чорний хліб або використовувати як соус з м’ясними стравами.
Інгредієнти на 300 мл:
- червоний гострий перець – 250 г;
- часник – 1 головка (65-75 г);
- коріандр – 20 г;
- уцхо-сунелі – 10 г;
- сіль кам’яна крупного помелу – 6 столових ложок або більше.
Пекучий перець вимити. У кожного перчика зрізати зелений хвостик, потім розрізати навпіл уздовж і витягти насіння. Рекомендую обробляти гострий пекучий перець в поліетиленових рукавичках. Часник очистити.
Перець і часник провернути через м’ясорубку або подрібнити в блендері. У кам’яній ступці подрібнити коріандр і додати до одержаної суміші. Туди ж додати уцхо-сунелі і сіль. Перемішати до розчинення солі.
Аджику розкласти по невеликих скляних банках, щільно закрити кришками. Зберігати в прохолодному місці.
Для тривалого зберігання додають ще більше солі. Кладуть трохи солі і перемішують. Знову кладуть сіль. І так до тих пір, поки сіль не перестане розчинятися. У перекладі з абхазького аджика означає сіль. Також абхази називають цю приправу «апирпил-Джік», що означає «перцева сіль». Використовують для приготування аджики велику кам’яну сіль. Дрібна сіль зменшує термін зберігання.
На прилавках магазинів зараз можна знайти безліч соусів з назвою «аджика». Щоб товар краще розходився, виробники додають в класичну рецептуру помідори, солодкий перець, мелені волоські горіхи, крохмаль. Це подобається людям, а значить має право на існування. Ось тільки називатися цей промисловий соус, мабуть, повинен якось інакше.