Спочатку назвав замітку Як варити креветки, але вчасно схаменувся. Незважаючи на те, що більшість в побуті задаються питаннями саме в цьому ключі: “Як варити креветки?”, “Скільки варити креветки?”. Мова піде про найбільш ходові заморожених креветках рожевого кольору розміром 90/120 або 70/90. Якраз рожевий колір свідчить про те, що креветки пройшли термічну обробку і вже є вареними. Спочатку на морських глибинах мешкають ось такі креветки непоказного кольору.
Їх виловили, зварили, найчастіше відразу на риболовецькому траулері, і заморозили. По суті продукт вже є готовим до вживання. Треба лише довести креветки до прийнятної температури. Чи не гризти ж лід, справді.
По хорошому креветки потрібно повільно і природним способом розморозити за півдня до приготування. Для цього необхідно перемістити заморожені креветки з морозильної камери в основний відділ холодильника з плюсовою температурою. Потім відталі креветки дістати з холодильника і залишити на 30 хвилин – 1 година при кімнатній температурі.
Ці креветки можна очистити і використовувати в холодні салати, наприклад, в такі:
- Салат з руколою, креветками і авокадо
- Салат з креветками і мандаринами
- Олів’є з креветками і каперсами
З пивом холодні креветки теж підуть непогано. Не забудьте тільки скропити їх соком лимона. Але більшості все-таки захочеться креветки зварити.
Для тих, хто любить погарячіше, рекомендується довести креветки до гарячого стану найбільш швидким способом, так як м’ясо переварених креветок стає гумовим і несмачним. Наприклад, спробуйте нагріти креветки в мікрохвильовій печі на середній потужності. Тарілка креветок приготується протягом хвилини. Або зваріть нагрійте креветки в пряному гарячому бульйоні.
Поставити на вогонь велику каструлю з водою. Довести до кипіння. Додати сіль, перець горошком, лавровий лист, стебла або гілочки кропу. Всипати в каструлю з киплячою водою розморожені креветки. Накрити кришкою і відразу вимкнути вогонь. Через 2 хвилини швидко виловити креветки з каструлі шумівкою і скропити лимонним соком.
Якщо потрібно відварити багато креветок, розділіть їх на кілька порцій і готуйте по черзі, не змінюючи бульйон. Мала кількість у великому обсязі води нагріється швидше.
Про розмір креветок. Чим менше числа, що позначають розмір, вказані на упаковці, тим крупніше креветки. Так як числа показують середня кількість креветок на кілограм. Наприклад, значення 70/90 означає, що в кілограмі 70-90 штук креветок.