Тривале зберігання буряків – наука нескладна. Всього трохи теорії і заготовити на весь сезон смачних і корисних овочів зможе кожен.
Буряк – відмінний продукт, який входить до переліку інгредієнтів багатьох страв, наприклад знаменитий український борщ або ж салат «оселедець під шубою». Вітамінний, смачний овоч гарний ще й тим, що доступний практично цілий рік. Сімейний бюджет від покупки такого продукту теж не особливо страждає, адже ціни на нього цілком прийнятні. А якщо є можливість виростити буряк самостійно, то взагалі здорово.
Щоб готувати цілий рік корисні і смачні страви з буряком, важливо знати, як зберігати її. Особливо гостро це питання постає, якщо зібрали урожай на дачі або ж закупили відразу на всю зиму.
Підготовка буряка до зберігання
Перш ніж перейти до правил зберігання, потрібно коренеплоди підготувати. Якщо збираєте буряк самостійно, то сам процес нескладний. Головне, вибрати правильно час – погода повинна бути сонячною, сухий. Отже:
- викопуємо буряк лопатою, намагаючись не пошкодити шкірку;
- розкладаємо для просушки прямо на грядці в один шар;
- через 4-5 годин акуратно обрізаємо бадилля, видаляючи все до самого коренеплоду;
- зчищають рукою в тканинної рукавичці землю.
Кидати коренеплоди, стукати по них, порушувати цілісність шкірки не варто. Також не потрібно обрізати центральний корінь – все це може спровокувати розвиток хвороб при зберіганні.
Якщо раптом з погодою не пощастило, просушити можна в приміщенні з хорошою вентиляцією, але так, щоб туди не потрапляло сонце і дощ. В цьому випадку слід почекати хоча б 2 дні і відправляти на просушку вже після обрізки бадилля.
До речі, не всі сорти і гібриди годяться для тривалого зберігання – Бордо, Червона куля, Єгипетська плоска і деякі інші зарекомендували себе краще за інших. Вибирайте ті, які виведені місцевими селекціонерами – лежкість у них буде відмінною.
Якщо ви купуєте, то уважно вибирайте – плоди повинні бути середнього розміру, свіжими на вигляд, щільними, без вм’ятин, подряпин і т.п.
способи зберігання
Взагалі, буряк зберігається набагато простіше моркви, картоплі та інших овочів. Особливо, якщо дотримано температурний режим від 0 до +2 градусів і вологість в приміщенні не перевищує 90%. Оптимальним місцем є підвал або льох.
Однак і в домашніх умовах звичайної квартири зберегти ці коренеплоди теж реально.
Мабуть, найдавніший варіант, яким користувалися ще наші прадіди, – зберігання в ямах або траншеях. Викопувати їх потрібно не більше 2 м глибиною. На дно насипаємо сухий пісок, потім укладаємо підготовлені овочі шаром не більше метра, зверху знову пісок (15-25 см) і закриваємо все землею. В цьому випадку не зайвим буде знезаразити коренеплоди, посипаючи їх злегка деревною золою. Буряк з таких ям завжди, як тільки що викопана.
Зберігаємо в погребі чи підвалі
У підвалі або льосі буряк залишається свіжою і соковитою протягом 7-8 місяців. Існує кілька способів:
- зберігати в звичайних пластикових ящиках, тільки стежити, щоб вони не стояли на підлозі і не торкалися стін. Можна пересипати овочі звичайної кухонної сіллю;
- розсипати поверх картоплі;
- занурити двічі в глиняну бовтанку, висушити і укласти в пірамідки;
- закопати в чистий річковий просушений на сонці пісок.
Останній спосіб мені подобається найбільше, саме так я зберігаю не тільки буряк, а й морква. Овочі з піску виходять соковитими, смачними навіть до кінця терміну зберігання. Якщо в підвалі у вас буряк часто гниє, чорніє всередині, то в пісок можна додати крейду (200 г на 10 кг піску) або деревну золу.
Як зберегти в умовах квартири
У квартирі зберегти буряк свіжої важче, але теж можна. При наявності балкона обладнайте місце для овочів там. Досить взяти ящик, утеплити пінопластом і укласти туди коренеплоди, не забуваючи про пісок. Якщо балкон утеплений, і температура не опускається нижче 0, то пінопласт ні до чого.
У самій квартирі можна теж спробувати продовжити термін зберігання вітамінного овочу до 1,5-2 місяців, склавши в будь-яку ємність з піском, накривши кришкою і поставивши, наприклад, під ліжко.
Особисто мені більше подобається тримати овочі в пакеті в нижньому ящику холодильника. Умови нагадують підвальні, але для підтримки потрібної вологості без пакета не обійтися. Справа в тому сучасні холодильники зазвичай обладнані системою No Frost, тобто вологість всередині дуже низька і продукти швидко висихають.
Можна овочі і заморожувати. Є 2 варіанти.
У першому випадку потрібно натерти сирий буряк на тертці і відправити в морозилку, упакувавши порційно в пакети або судочки. Термін придатності – близько 6 місяців. Після цього вживати в їжу можна, але кількість вітамінів істотно скорочується.
Другий метод – зберігання відвареного буряка. Варимо до готовності, охолоджуємо, ріжемо кубиками, заморожуємо в герметично закритій тарі. Потім просто дістаємо, даємо час відтанути і робимо, наприклад, вінегрет. Варений буряк зберігається в морозилці так само довго, як і сира.
Оскільки обсяг холодильника і морозилки обмежений, запастися буряком про запас можна за допомогою заготовок. Обов’язково варто спробувати зробити суху приправу для борщу або ж законсервувати борщову заправку, яка смачна не тільки як напівфабрикат, а й як самостійний салат.
Наостанок пропоную відео цікавого способу зберігання буряків в тирсі: