Форшмак – рибна холодна закуска, блюдо єврейської кухні, яке дуже подобається багатьом. Готується форшмак тільки з оселедця, але в деяких джерелах вже є рецепти приготування цієї закуски з солоною сьомги і скумбрії. Всі ми готуємо форшмак по своєму, але як би він не був приготований, він завжди виходить до речі. У моїй родині форшмак по-єврейськи готується досить часто. Ця солона закуска, іменована ще як «рибний паштет», завжди стоїть на нашому столі. На сьогоднішній день відомі такі рецепти як «форшмак з телятини», «форшмак з копченої мойви», «форшмак з печених овочів». Але насправді справжній класичний форшмак – це блюдо з рубаною солоної риби, картоплі, і яєць.
Для приготування форшмака знадобиться:
- оселедець солоний – 1 шт.
- картопля – 3 шт.
- яйця – 2 шт.
- цибуля ріпчаста – 1 шт.
- рослинне масло рафінована – 3-4 ст.л.
- оцет
- зелень кропу або петрушки для прикраси.
приготування
- У приготуванні форшмака з оселедця немає нічого складного. Подача форшмака може бути різноманітною, його можна намазувати на хліб у вигляді бутерброда, присипаючи рубаною зеленню. Можна подати в тарталетках, отсадів за допомогою кондитерського шприца, що красиво виглядає на святковому столі. Або просто як паштет в салатник. Перед тим як почати приготування, заздалегідь ставимо відварювати картопля і яйця.
Не всі люблять чистити оселедець, але зробити це доведеться, якщо ви вирішили приготувати форшмак. Як швидко очистити оселедець: для початку солону оселедець потрібно добре промити під проточною холодною водою. Відрізаємо голову, хвіст і все плавники. Черевце НЕ розпорюють, а гострим ножем зрізаємо його приблизно 1 см від краю. Добре потрошимо рибу і промиваємо ретельно черевце всередині. Робимо надріз уздовж всього хребта і акуратно відокремлюємо рибне філе від хребтової кістки. З філе виймаємо всі залишилися кісточки і так само акуратно за допомогою ножа знімаємо шкірку. Також ви можете скористатися нашою інструкцією Як очистити оселедець. Якщо в оселедця попадеться ікра, вона знадобиться теж, а молочко – немає.
Готові заздалегідь відварені картопля і яйця охолоджуємо і очищаємо. Лук так само очищаємо від шкірки.
Всі складові (рибу, яйця, картопля і цибуля) перекручуємо через м’ясорубку.
Добре все перемішуємо. Для того що б надати форшмак певний смак, скроплюємо його оцтом і заправляємо рослинною олією. За бажанням заправити можна і оливковою олією.
- Викладаємо форшмак по-єврейськи з оселедця в салатник або на плоске блюдо, надавши йому форму рибки. Прикрашаємо за бажанням. Приємного вам апетиту!
Як приготувати форшмак, розповіла і показала Дарина.