У країнах, де температура повітря досягає 40 градусів Цельсія, помідори в’ялять на відкритому сонці кілька днів. Така можливість у цьому році випала в Центральному районі Росії. Але ось невдача – разом зі спекою прийшли лісові пожежі і торфовища, що горять. Стиглі томати, просочені гаром і димом нам не потрібні. Стало бути, будемо в’ялити помідори в духовці. Зараз розповім, як це зробити.
складові
- помідори сорту “сливка” – 1 кг;
- оливкова олія;
- морська сіль – 1 чайна ложка;
- сухі трави (орегано, чебрець) – по 1 чайній ложці;
- часник – 2 зубчики;
- свіжа гілочка розмарину.
Тут описані саме ті інгредієнти, якими користувалася я. Відразу зауважу, що морську сіль сміливо можна замінювати на звичайну. А ось трави краще використовувати свіжі. Немає свіжих трав – беріть суміш прованських трав. Або як я застосовуйте змішаний варіант (свіжі + сухі).
Сучасний духова шафа гарантує успіх. Справа в тому, що старовинні духовки не вміють підтримувати температуру нижче 100 градусів. Але помідори бажано в’ялити при 50-80 градусах. Чим нижче температура, тим більше часу буде потрібно, але тим і краще результат. Як би не було, але стара духовка однозначно не повинна стати перешкодою для в’ялення помідор. Дверцята духовки завжди можна відкрити, тим самим забезпечити необхідну температуру.
В’ялити слід стиглі тверді м’ясисті помідори середнього розміру. Саме стиглі (ні в якому разі не переспілі) і з мінімальним вмістом вологи.
На цьому вступні рекомендації закінчимо і перейдемо до процесу в’ялення.
Помідори вимити, розрізати на половинки, видалити плодоніжки. За допомогою чайної ложки видалити зайву рідину з насінням (ця операція для дійсно м’ясистих помідор необов’язкова).
На деко розстелити пергаментний папір. На неї викласти підготовлені помідори розрізами вгору, присипати сіллю і сухими травами. Скропити помідори оливковою олією.
Деко поставити в розігріту духову шафу. Дослідним шляхом я підібрала такий режим: температура 80 градусів, розташування на середній полиці, обдув гарячим повітрям (конвекція), час приготування 8-9 годин. У моєму духовій шафі навіть існує спеціальна програма – “3D-гаряче повітря”.
Для вашого духової шафи ці параметри можуть відрізнятися. Підберіть їх і обов’язково запишіть. Тому що в’ялені помідори вам і вашим близьким безсумнівно сподобаються, і ви будете змушені готувати їх щороку.
Ось такий результат в підсумку повинен вийти:
Нагадаю: на деко був укладений 1 кг стиглих помідорів. На виході вийшло близько 300 г в обсязі.
Тепер коротко розповім про те, як ці модні в’ялені помідори використовувати. Додавати в піцу, бутерброди, салати і використовувати як самостійну закуску. Про це поговоримо пізніше на сторінках нашого блогу, а зараз збережемо цей продукт.
В’ялені помідори щільно укладемо (сильно не трамбувати) в чисту стерилізовану банку, перекладаючи пластинками часнику і свіжою зеленню (в моєму випадку розмарином). Заллємо оливковою олією так, щоб воно повністю покривало в’ялені помідори. Будемо зберігати в холодильнику не більше 6-ти місяців. Сподіваюся, ми знайдемо застосування в’яленим помідорів набагато раніше.